Aπό το 1952 μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει καταβάλει 90 δισ. ευρώ αποζημιώσεις στα θύματα του Ολοκαυτώματος, και πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τη Συνδιάσκεψη Εβραϊκών Διεκδικήσεων (γνωστή ως Claims Conference), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, να πληρώσει άλλο ένα 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.
Είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η σύγχρονη Γερμανία για να εξιλεωθεί για τους 6 εκατομμύρια νεκρούς και τους υπόλοιπους Εβραίους που διασώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπέστησαν ποικίλες διώξεις στη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.
Το πόσοι επέζησαν από εκείνη τη φρίκη στις υπό ναζιστική κατοχή χώρες δεν είναι σαφές. Ομως η «Δημογραφική Επισκόπηση Επιζώντων του Ολοκαυτώματος ανά τον Κόσμο» υπολόγισε ότι σχεδόν 80 χρόνια μετά εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή 245.000 τουλάχιστον ως τον Αύγουστο του 2023.
Η μέση ηλικία αυτών των ανθρώπων είναι τα 86 χρόνια και το 96% εξ αυτών ήταν παιδιά εκείνη την εποχή, γεννημένα μετά το 1928. Το 61% είναι γυναίκες και το 39% άνδρες, ενώ έχει ενδιαφέρον και η σημερινή γεωγραφική τους κατανομή. Το 49% ζει στο Ισραήλ, το 18% στη Δυτική Ευρώπη, το 12% σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ είναι διασκορπισμένοι σε περισσότερες από 90 χώρες, βάσει πάντοτε της έκθεσης, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Συνδιάσκεψη Αποζημιώσεων της Νέας Υόρκης. Ηλικίας άνω των 90 ετών είναι το 22% αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που κοιμάται και ξυπνάει με τραγικές μνήμες, καθώς οι περισσότεροι έχουν χάσει γονείς, αδέλφια, παππούδες και πλήθος συγγενών.
«Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον από μόνα τους, αλλά αξίζει να δούμε και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά», σημείωσε ο Γκρεγκ Σνάιντερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Claims Conference.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 95χρονη Ρουθ Βίνκελμαν, που θα μπορούσε να έχει την τύχη της Αννας Φρανκ. Η νεαρή Εβραιοπούλα επιβίωσε σαν από θαύμα σε ένα προάστιο του βόρειου Βερολίνου, κρυμμένη μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της στο υπόστεγο ενός κήπου.
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Ο πατέρας της σκοτώθηκε στο Αουσβιτς και η αδελφή της Εστερ πέθανε από την πείνα και τις κακουχίες τον Μάρτιο του 1945, δύο μήνες προτού ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώσει το Βερολίνο.
Η υπέργηρη Βίνκελμαν εξακολουθεί να ζει στο Βερολίνο και λέει ότι δεν περνάει μέρα που να μη σκεφτεί τον πατέρα της: «Μέρα και νύχτα οι αναμνήσεις πονάνε το ίδιο», εξομολογείται. Πέρασαν δεκαετίες προτού αποφασίσει να μιλήσει γι’ αυτά, ακόμη και στον άντρα της.
Οταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία το 1933 ο αριθμός των Εβραίων της Γερμανίας ξεπερνούσε τους 560.000. Σήμερα στη χώρα έχουν απομείνει 14.200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που ζουν σήμερα ένα δεύτερο δράμα.
Από τη μια πολλοί ντρέπονται για τη συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, από την άλλη γίνονται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων της γερμανικής Ακροδεξιάς, που τη βλέπουν με τρόμο να ξανασηκώνει κεφάλι, σπάζοντας τα μεταπολεμικά ταμπού.
Ειδήσεις σήμερα
Μογγολία: 6 νεκροί και 14 τραυματίες από έκρηξη σε φορτηγό που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο
Έξι νεκροί στη συντριβή μικρού αεροσκάφους στον Καναδά
Χαμάς: Ανοικτή στην απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παύση των επιχειρήσεων του Ισραήλ