Οι προεδρικές εκλογές θεωρήθηκαν από πολλούς ως δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Τραμπ έχει κριθεί υπεύθυνος για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση και ο αντιπρόεδρός του, ο πρώην γερουσιαστής του Οχάιο JD Vance, είχε στο παρελθόν αναφερθεί σε ορισμένες γυναίκες ως «κυρίες γάτας χωρίς παιδιά». Η εκστρατεία της Χάρις διεξήχθη επίσης σε μια πλατφόρμα υποστήριξης του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση, κάτι που έχει τεθεί σε κίνδυνο σε πολλές πολιτείες μετά την πτώση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Roe εναντίον Wade, την οποία ο Τραμπ έχει αναλάβει τα εύσημα.
Τώρα, μερικές γυναίκες ορκίζονται ότι θα τηρήσουν τον κώδικα του «κινήματος 4Β», μια νοτιοκορεάτικη φεμινιστική προσέγγιση που βρίζει τους άνδρες.
Οι αμερικανικές εκλογές αποκάλυψαν ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο εκλογικό σώμα, με το 55% των ανδρών να ψηφίζουν τον Τραμπ και το 53% των γυναικών την Χάρις.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές προεκλογικά στην απόφαση που τερμάτισε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο και έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για προσβλητικά σχόλια για τις γυναίκες.
Ορισμένοι κατηγόρησαν τους άνδρες για σεξισμό μετά το αποτέλεσμα της κάλπης και την απόφαση των Αμερικανών να επιστρέψει ο κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Οι άνδρες θα είναι πάντα εναντίον των γυναικών», έγραφε η λεζάντα σε ένα βίντεο του TikTok, το οποίο απεικόνιζε μια νεαρή γυναίκα να κλαίει σε ένα αυτοκίνητο, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να συμμετάσχουν στο «κίνημα 4B».
«Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές να γίνουν πρόεδροι με έναν άνδρα».
Σε ένα άλλο βίντεο, μια γυναίκα ορκίζεται λέει ότι «για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα απέχω από το σεξ με τους άνδρες».
@it_me_phoebe♬ original sound – Phoebe
Τι είναι το κίνημα 4Β;
Εν ολίγοις, το κίνημα 4Β είναι ένας όρκος προς τους άνδρες. Ονομάζεται κίνημα 4Β επειδή στα κορεάτικα, οι τέσσερις αρχές ξεκινούν με bi, που σημαίνει όχι, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε από δύο Νοτιοκορεάτες ερευνητές στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yonsei.
Το κίνημα ζητά συγκεκριμένα την άρνηση του ραντεβού με άνδρες (biyeonae), τις σεξουαλικές σχέσεις με τους άνδρες (bisekseu), τον ετεροφυλόφιλο γάμο (bihon) και τον τοκετό (bichulsan) ως απάντηση σε αυτό που οι γυναίκες της Νότιας Κορέας θεωρούν μια πατριαρχική και μισογυνιστική κουλτούρα. Το κίνημα είναι επίσης γνωστό ως «4 Νο».
Το κίνημα 4B ξεκίνησε το 2017 όταν η κυβέρνηση της Κορέας, με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας που εμφανίζει η χώρα, δημοσίευσε ένα χάρτη με τις περιφέρειες της χώρας και το ποσοστό των αναπαραγωγικά ικανών γυναικών, που κατοικούν σε αυτές, τονίζοντας τις προσδοκίες του έθνους από τις γυναίκες αυτές.
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ κέρδισε την εκλογική μάχη κατηγορώντας ευθέως τον φεμινισμό ως την αιτία της υπογεννητικότητας στην χώρα και αναγγέλλοντας την κατάργηση του Υπουργείου Ισότητας με την εκλογή του.
Οι γυναίκες στο έθνος έχουν πολεμήσει ενάντια σε αυτό που η Human Rights Watch αποκαλεί «σοκαριστικά εκτεταμένη» βία με βάση το φύλο και ζήτησαν αυστηρότερες ποινές για αυτό που ονομάζεται «κατασκοπευτική κάμερα πορνό». Έχουν επίσης επικρίνει το ακραίο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων της χώρας, το οποίο είδε τις γυναίκες να πληρώνονται 31,2% λιγότερο από τους άνδρες το 2022, σύμφωνα με τους KoreaTimes, και κατήγγειλαν τις διακρίσεις και την παρενόχληση στις προσλήψεις στον χώρο εργασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Τι θα γίνει με την παράταση – ΕΔΩ η εκτύπωση
Επίθεση στο Άμστερνταμ: Επτά Ισραηλινοί αγνοούνται μετά από τις επιθέσεις – Σκληρές εικόνες