Μολονότι η Γέλεν δεν ανέφερε την Credit Suisse, η αγωνία για την τύχη της μεγάλης ελβετικής τράπεζας είναι αισθητή και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Η χθεσινή διάσωσή της με την έκτακτη ένεση ρευστότητας 50 δισ φράγκων που της παρείχε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βοήθησε τη μετοχή της Credit Suisse να βγει από τα τάρταρα (την Τετάρτη έχασε 30% πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό 1,46 φράγκου, ενώ χθες ανέβηκε έως 32% για να κλείσει με κέρδη 19%). Ομως δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για τη μεσομακροπρόθεσμη επιβίωσή της, καθώς κουβαλάει αμαρτίες πολλών χρόνων.
Καίριες επ΄ αυτού ήταν οι παρατηρήσεις του Τόμας Χέις, επικεφαλής της Great Hill Capital στη Νέα Υόρκη: «Οι ελβετικές Αρχές πιθανότατα θα θελήσουν να την κρατήσουν “ζωντανή” λόγω του εθνικού συμβολισμού. Θα την στηρίξουν και θα την περιφέρουν σαν να είναι ζωντανή, αλλά ουσιαστικά θα είναι μια τράπεζα ζόμπι που θα ελέγχεται από το κράτος», επισήμανε ο Αμερικανός επενδυτής. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Credit Suisse «ναυάγιο σε αργή κίνηση εδώ και μια δεκαετία».
Καθώς η στήριξη της Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα δεν κρίνεται αρκετή, το επικρατέστερο σενάριο, που επικαλέστηκε και η JP Morgan, είναι να πουληθεί στην μεγάλη εγχώρια ανταγωνίστριά της UBS ή και να… κρατικοποιηθεί εν μέρει.
«Η Credit Suisse ήταν στη λίστα παρακολούθησής μας για αρκετό καιρό», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας, από αυτές που μείωσαν την έκθεσή τους στην Credit Suisse το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα επί μακρόν, κορυφώθηκαν πέρυσι εν μέσω μιας καταιγίδας εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει. Εκτοτε αγωνίζεται να ανακάμψει, αφού οι πελάτες απέσυραν περίπου 120 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο. Εξαιτίας αυτού του bank run η τράπεζα είδε τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων να υποχωρούν κατά 88% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Να σημειωθεί ότι στη βουτιά της Τετάρτης συντέλεσε και η άρνηση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse, της Εθνικής Τράπεζας της Σ. Αραβίας, να συμβάλει σε ρευστότητα, θεωρώντας ότι «τα πράγματα πηγαίνουν καλά».
Προς το παρόν, πάντως, στις διεθνείς αγορές επικράτησε αίσθημα ανακούφισης. Υστερα από μια δύσκολη Τετάρτη, όπου η Credit Suisse παρέσυρε προς τα κάτω τα χρηματιστήρια και ειδικά τα τραπεζικά χαρτιά (Deutsche Bank και Commerzbank έχασαν 9%) χθες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,4%-2%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στο +0,65%. Σε ανοδικό πρόσημο γύρισε και η Γουόλ Στριτ, στο άκουσμα της είδησης, ότι το… ιππικό με τη μορφή της JP Morgan και της Μοrgan Stanley έρχεται σε βοήθεια της First Republic Bank- της τρίτης αμερικανικής τράπεζας, που απειλείται με χρεοκοπία μετά τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank της Νέας Υόρκης.
Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -τράπεζες, ταμιευτήρια, συνεταιριστικά ιδρύματα. Ομως ο Κλέμενς Φουστ, του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, διαβλέπει συστημικό κίνδυνο από την πτώση της SVB και εκτιμά ότι η επέκταση της προστασίας των καταθέσεων άνω των 250.000 δολαρίων στην Αμερική, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Oύλριχ Κέρνερ ανέλαβε CEO της Credit Suisse τον Ιούλιο.
Να ξεπλύνει τις αμαρτίες των προκατόχων του, Τιτζάνε Τίαμ και Τόμας Γκοτστάιν, προσπαθεί από τον περασμένο Ιούλιο που ανέλαβε CEO της Credit Suisse o Oύλριχ Κέρνερ (φωτογραφία). Ο 61χρονος Γερμανοελβετός τραπεζίτης ήταν ήδη από το 2021 διευθυντής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε «πρώτος καπετάνιος» για να καλύψει ζημιές 1,6 δισ. φράγκων και να αποκαταστήσει τη στιγματισμένη από σκάνδαλα φήμη της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.
Oι δεσμοί του Κέρνερ με την Credit Suisse ξεκινούν από το 1998, όταν έγινε επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος (CFO) του ελβετικού κλάδου της. Εκτοτε θήτευσε σε υψηλά πόστα και στους δύο τραπεζικούς κολοσσούς της Ελβετίας (την UBS και την Credit Suisse). H Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν τον εξαίρεσε από το κάδρο των ευθυνών, που «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν όλοι οι προϊστάμενοι της Credit Suisse για την κατρακύλα της». Στόχος του Κέρνερ είναι να περικόψει το προσωπικό κατά 9.000 άτομα και να περιορίσει τις επενδυτικές δραστηριότητες της τράπεζας, θωρακίζοντας τα υγιή κομμάτια της. Εδωσε προσωπική μάχη για να κρατήσει τους μεγάλους καταθέτες, αλλά η αποστολή του παραμένει δύσκολη, παρά την ένεση 50 δισ. φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.