Για να ξεπεράσει ανώδυνα το σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Μακρόν επικύρωσε το νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης με προεδρικό διάταγμα, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που του παρέχει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο που ορίζει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη (από τα 62 που ήταν μέχρι τώρα) συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο για έξι εβδομάδες, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οπως φάνηκε, δεν ήταν δυνατόν το νομοσχέδιο να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Στη Γερουσία ψηφίστηκε, αλλά στην κάτω Βουλή το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Με οργή αντέδρασαν στη Γαλλία τα συνδικάτα στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου μέσω διατάγματος. «Αν και το Σύνταγμα εμπεριέχει το άρθρο 49.3, τα συνδικάτα θεωρούν (το διάταγμα) ως «έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία»» είπε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, και προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες θα συνεχιστούν κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, παρά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Η μεταρρύθμιση ορίζει ότι οι εργάτες πρέπει να συμπληρώσουν 43 έτη εργασίας πριν να συνταξιοδοτηθούν.
Η αντιπολίτευση μελετά τον τρόπο αντεπίθεσης, είτε με την ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση είτε με το αίτημα για αναθεώρηση του νομοσχεδίου προς το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που έχει 88 έδρες στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς ψηφοφορία. Η Λεπέν μίλησε για πλήρη αποτυχία του προέδρου Μακρόν.
Οπως φαίνεται, θα περάσει καιρός μέχρι να γίνει νόμος η συνταγματική μεταρρύθμιση, που ίσως να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης του Μακρόν. Στο αρνητικό σενάριο της ακύρωσης του νομοσχεδίου, θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε θέσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ως βασικό ζήτημα του προγράμματός του κατά τη δεύτερη θητεία του. Οπως είχε πει, πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα. Οπως φάνηκε μάλιστα, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ήταν ένας από τους λόγους που μειώθηκαν τα ποσοστά του προεδρικού κόμματος «Renaissance» στις εκλογές της περασμένης άνοιξης.
Το κόμμα Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη στήριξη του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών για την υπερψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων. Στελέχη του προεδρικού κόμματος προσπάθησαν να αποσπάσουν την ψήφο της Δεξιάς για να μην κινδυνεύσει στην ψηφοφορία το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, όμως οι διαστάσεις που είχε πάρει η λαϊκή αντίδραση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αποθάρρυνε την «ξένη» στήριξη.
Οι Ρεπουμπλικανοί που ήταν υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, τελικά έκαναν πίσω. Ακόμη και τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την κήρυξη πρόωρων εκλογών σκέφθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραμονή της συζήτησης του νομοσχεδίου -ορισμένοι χαρακτήρισαν την πληροφορία ως έμμεσο εκβιασμό- αλλά τελικά κατέληξε στη λύση της ενεργοποίησης του άρθρου 49.3, αν και γνώριζε πως αυτό θα του δημιουργήσει νέα προβλήματα. Επειδή ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για νέα θητεία, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση με κάθε κόστος.
Γαλλία: Μαζικές απεργίες, και διαδηλώσεις
Εκατομμύρια πολίτες στη Γαλλία έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις βρίσκονται «στο πόδι» εδώ και 8 ημέρες, με διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και απεργίες ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Το 70% του γαλλικού λαού και το 94% των εργατών αντιτίθενται στο νομοσχέδιο» ανακοίνωσε το συνδικάτο CFE-CGC, ενώ συνδικαλιστές έφθασαν στο σημείο την περασμένη εβδομάδα να εισβάλουν στο Λούβρο και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Τζοκόντα, σε μια προσπάθεια να κάνουν διεθνώς γνωστή τη διαμαρτυρία τους. Το Παρίσι και άλλες πόλεις έχουν γεμίσει με σκουπίδια λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκάσει ομάδες εργαζομένων να συλλέξουν τα απορρίμματα τουλάχιστον από την πρωτεύουσα.