Στη Διάσκεψη του Μόντρεαλ συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η συμφωνία του Μόντρεαλ ορίζει ότι μέχρι το 2030 οι χώρες δεσμεύονται για την προστασία του 30% του πλανήτη μας, ενώ θα καταργηθούν κρατικές επιδοτήσεις 500 δισ. δολαρίων, που θεωρούνται επιβλαβείς για το περιβάλλον (επιδοτήσεις βενζίνης, κηροζίνης κ.λπ., που υπολογίζονται σε 1,8 δισ. δολάρια ετησίως). Παράλληλα, θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για να προστατευθούν τα απειλούμενα είδη. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα, όπως τονίζει στην Ντόιτσε Βέλε ο Μπράιαν Ο’Ντόνελ, επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης Campaign for Nature.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «εάν υλοποιηθεί αποτελεσματικά η συμφωνία του Μόντρεαλ, θα διαφυλαχθούν εκατομμύρια είδη πανίδας». Προς το παρόν βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας μόνο το 17% των χερσαίων εκτάσεων και το 10% των ωκεανών, ενώ κινδυνεύουν με εξαφάνιση πολλά είδη εντόμων.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που διαθέτουν σήμερα τα περισσότερα πολύτιμα οικοσυστήματα, απαιτούσαν από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες οικονομική υποστήριξη με τη σύσταση ενός Παγκόσμιου Ταμείου Βιοποικιλότητας, το οποίο θα χρηματοδοτείται κάθε χρόνο με το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ομως, οι πλούσιες χώρες (από την Ε.Ε. η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες) απέρριπταν την ιδέα ενός νέου Ταμείου.
Η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι χώρες είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση του υπάρχοντος Ταμείου για το περιβάλλον στα 30 δισ. από το 2030 – οι πλούσιες χώρες έχουν συμφωνήσει από το 2025 να διαθέτουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Γράφουμε ιστορία», δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίκιους, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες γενιές, που θα δείχνει το δρόμο «για την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη αξιοποίηση της φύσης».
COP-15: «Απάτητα βουνά»
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα, τόνισε ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ειδικό αυστηρό καθεστώς για την αποφυγή κατακερματισμού του οικοσυστήματος για οκτώ -έως τώρα- “Απάτητα βουνά”, απαγορεύοντας τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ενώ θα ορίσουμε το ίδιο καθεστώς προστασίας τουλάχιστον για 1.000 παρθένες παραλίες». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια συνεργασία και η αυστηρή προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς ή ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές συμβάσεις, αλλά και με δικές της πρωτοβουλίες, πραγματοποιεί και τα δύο».
Ο κ. Αμυράς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2030:
Μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα κατά 50%
Μείωση των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%
Ενταξη σε καθεστώς προστασίας του 30% της ελληνικής επικράτειας, περιλαμβάνοντας χερσαίες, αλλά και θαλάσσιες περιοχές