Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου οι καταναλωτές στα μανάβικα του Μπουένος Αϊρες αγοράζουν μισό φρούτο όταν δύο χρόνια πριν έπαιρναν 1-2 κιλά, ήρθαν ο Μέσι και η παρέα του να διώξουν για λίγο τις σκοτούρες και να ανεβάσουν 46 εκατομμύρια Αργεντινούς στον έβδομο ουρανό.
Παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι κάτοικοι της πιο ευρωπαϊκής χώρας της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο, που συγκρίνεται με αυτόν της Τουρκίας. Η φτώχεια πλέον αγγίζει το 40% του πληθυσμού και ολοένα και περισσότεροι αναγκάζονται να σφίξουν το ζωνάρι. Περίπου δηλαδή ό,τι συμβαίνει και στην… Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τη διαφορά ότι ο Αργεντινοί έχουν εξοικειωθεί με χρεοκοπίες και με πολύ δυσκολότερες καταστάσεις στην πρόσφατη ιστορία τους. Οι νέες γενιές έχουν ξεχάσει ότι οι παππούδες τους ζούσαν σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, λιγότερο από 100 χρόνια πριν.
«Δύσκολα πλέον τα βγάζεις πέρα από μήνα σε μήνα. Ο σπιτονοικοκύρης μού αυξάνει το νοίκι κάθε τρίμηνο, αντί για κάθε εξάμηνο, που είναι το κανονικό (!)», δήλωσε στο Reuters η Νατάλια Χιόνες, ενώ ψώνιζε λαχανικά σε δρόμο του Μπουένος Αϊρες.
Οι Αργεντινοί έχουν ζήσει φυσικά και χειρότερες καταστάσεις. Στην παρούσα φάση, όπου η Αργεντινή τα έχει βρει σχετικά με τις αγορές, αλλά δυσκολεύεται να συνάψει νέες συμφωνίες με το ΔΝΤ λόγω της αρνητικής και συγκρουσιακής προϊστορίας με τα funds των δανειστών, η κυβέρνηση του αριστερού-περονιστή προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες πολεμάει να ελέγξει την ακρίβεια κάνοντας συμφωνίες με τους λιανεμπόρους τροφίμων για πάγωμα των τιμών. Ακόμη κι έτσι όμως, η στέγαση, το νερό, το ηλεκτρικό, το αέριο, η βενζίνη και άλλα καύσιμα αυξήθηκαν 8,7% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων.
Κοντολογίς, ο πληθωρισμός έχει κάνει συντρίμμια τα όνειρα της αργεντίνικης μεσαίας τάξης και της γενιάς των 30άρηδων, που δεν παύουν ωστόσο να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, όσο κι αν τους διαψεύδουν ο ένας μετά τον άλλο οι αριστεροί περονιστές (Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, όπως και ο σημερινός πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες) όσο και φιλοδυτικοί νεοφιλελεύθεροι (ο πρόεδρος της περιόδου 2015-19, Μαουρίσιο Μάκρι, τον οποίο οι ΗΠΑ «πούλησαν» κανονικότατα).
Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε χαοτικές διεθνείς συνθήκες, με πανδημία, πρόβλημα διεθνών μεταφορών, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ο Αλμπέρτο Φερνάντες προσπάθησε να σταθεροποιήσει το πέσο και την οικονομία με περιορισμούς ή φορολόγηση στις εξαγωγές βασικών διατροφικών προϊόντων (σόγια, κρέας, σιτάρι). Ομως με τις προστατευτικές αυτές πολιτικές οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι όξυνε τα οικονομικά δεινά της χώρας. Προνομιούχοι πλέον θεωρούνται όσοι έχουν καταθέσεις σε ευρώ ή δολάρια, τη στιγμή που η μαύρη αγορά ξένου συναλλάγματος θεωρείται ημινόμιμη και ολοένα περισσότεροι άστεγοι στο Μπουένος Αϊρες και άλλες πόλεις ψάχνουν στα σκουπίδια.
Παρά την ύφεση, την κακοδιαχείριση και την εκρηκτική διαφθορά που μαστίζουν την πολιτική τάξη της χώρας, οι Αργεντινοί βασίζουν τις ελπίδες τους στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που αποκαλείται «ψόφια αγελάδα» στην Παταγονία (ίσως και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο), όπως και στα αποθέματα λιθίου (απαραίτητο στοιχείο στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων), που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του Γερμανού καγκελάριου, Ο. Σολτς.
Το πρόβλημα που αποτυπώνεται στις μαζικές απεργίες συνδικάτων που στήριζαν τον Αλμπέρτο Φερνάντες είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πια την πολιτική τάξη και ο κίνδυνος αστάθειας ελλοχεύει, όταν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί του Μουντιάλ.
Αργεντινή: Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, η καταδίκη της Κριστίνα και οι εκλογές του 2023
Ο πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, απλώς ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει τον τελικό με τη Γαλλία από την τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει αν η απουσία του από το πλευρό του Μακρόν οφείλεται σε αποδοκιμασία του καταριανού καθεστώτος ή σε οτιδήποτε άλλο.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Ετσι κι αλλιώς, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 είναι σχετικά μικρές, λόγω της χαμηλής του δημοτικότητας. Εκτός μάχης τέθηκε λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ και η 70χρονη πληθωρική αντιπρόεδρος (πρόεδρος την ταραγμένη περίοδο 2007-2015, της άρνησης πληρωμών στα αμερικανικά funds-«γύπες»), Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, μετά την καταδίκη της σε 6 χρόνια για σκάνδαλο με απάτη, μίζες και φαβοριτισμό ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Ναι μεν δεν κινδυνεύει να πάει φυλακή, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια.
Επικρατέστεροι μέχρι στιγμής υποψήφιοι του αριστεροπερονικού λαϊκιστικού στρατοπέδου εμφανίζονται ο υπουργός Οικονομικών, Σέρχιο Μάσα, και ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπουένος Αϊρες, Αξελ Κισίλοφ.
Στο αντίπαλο κεντροδεξιό στρατόπεδο παίζουν εξίσου τα ονόματα του πρώην προέδρου, Μ. Μάκρι, του δημάρχου του Μπουένος Αϊρες, Οράσιο Ροντρίγκεζ Λαρέτα, και της Πατρίσια Μπούλριχ, προέδρου του κόμματος «Ρεπουμπλικανική Πρόταση» (PRO) στο οποίο ανήκουν και οι τρεις.
Αουτσάιντερ ο Χαβιέρ Μιλέι, του κόμματος «Εμπρός Ελευθερία», που έχει ως πρότυπά του το γείτονα Ζαΐρ Μπολσονάρου, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αρχηγό του ακροδεξιού ισπανικού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ.
ΑΡΙΘΜΟΙ
*46 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Αργεντινής
*100% σχεδόν ο ετήσιος πληθωρισμός
*40% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας
*8,7% αυξήθηκαν τον Νοέμβριο στέγη, νερό, ηλεκτρικό, αέριο, βενζίνη
*3 μήνες το μέσο διάστημα αναπροσαρμογής των ενοικίων
*100 χρόνια πριν η Αργεντινή ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο