Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 11 θύματα είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του Χοστομέλ τράπηκαν σε φυγή.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν από αυτές τις περιοχές και επικεντρώνουν, πλέον, στην ανατολική Ουκρανία.
Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ και πως οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες σε κελάρια και υπόγεια.
Εν τω μεταξύ, κατά τη νύχτα της Τετάρτης, σημειώθηκαν νέες μάχες και βομβαρδισμοί, ειδικά στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Στη Μαριούπολη, φέρεται να υψώθηκε η ρωσική σημαία σε κτίριο της πόλης.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ζητά άμεσα ο Ζελένσκι
Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.
Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους.
Ο Ζελένσκι είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.
«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.
«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί –ξέρουμε ποιοι είστε–, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Η Μόσχα λέει πως εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου αυτήν που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία. Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν το σκεπτικό αυτό, μιλούν περί προσχημάτων για την εισβολή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και μέλη της ελίτ επιβάλλοντας νέες κυρώσεις χθες Τετάρτη. Ο κ. Ζελένσκι έκρινε ότι τα μέτρα αυτά είναι θεαματικά μεν, αλλά ανεπαρκή.
Υπενθυμίζεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa – Reuters
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Σοβαρές ενδείξεις για «ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου» σε Ίριδα και Μαλένα
Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου – Ποιοι καλούνται να κλείσουν ραντεβού