Αποδεικνύεται ότι τείνουμε επίσης να ακολουθούμε ορισμένα μοτίβα όσον αφορά τη σχέση μας με τα χρήματα, δηλώνει ο Brad Klontz, διευθύνων σύμβουλος της YMW Advisors.
THE SHOW IS NOW LIVE ON NETFLIX!!!
8 EPISODES!! pic.twitter.com/xLemWi2Qyf
— Ramit Sethi (@ramit) April 18, 2023
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις οικονομικές μας συμπεριφορές «θα έχουν νόημα όταν κατανοήσουμε τις πεποιθήσεις που κρύβονται πίσω από αυτές», δήλωσε ο Klontz, στο CNBC. «Αυτό το ονομάζουμε σενάρια χρημάτων», ανέφερε.
Ο Klontz πραγματοποίησε μια έρευνα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν γενικά τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τα χρήματα: «αποφυγή χρημάτων», «λατρεία χρημάτων», «κατάσταση χρημάτων» και «επαγρύπνηση χρημάτων».
«Αποφυγή χρημάτων»
Όσοι αποφεύγουν τα χρήματα μπορούν να έχουν αρνητικές ιδέες για τον πλούτο ή να τον θεωρούν μη ηθική συμπεριφορά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί ασυνείδητα να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να τα πάει καλά οικονομικά ή ακόμα και να μην αποταμιεύουν.
«Έχουμε την τάση να αυτοκαταστρεφόμαστε όταν έχουμε αυτή την πεποίθηση», είπε ο Klontz.
“Is it too late for me?”
I get a form of this question every day from people in their 40’s and older.
The sad reality is that the answer is quite often “yes.”
If they have waited that long to start investing it’s going to be very tough to catch-up.
For example, take a… pic.twitter.com/uMKc6BZPNB
— Dr. Brad Klontz (@DrBradKlontz) April 17, 2023
«Λατρεία χρημάτων»
Στην άλλη άκρη, οι λάτρεις του χρήματος πιστεύουν ότι ο πλούτος είναι το κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους και για την εύρεση της ευτυχίας.
Εδώ βάζουμε τα χρήματα σε ένα βάθρο», δήλωσε ο Klontz. Οι λάτρεις του χρήματος τείνουν να ξοδεύουν πάρα πολλά, πρόσθεσε, υπερεκτιμώντας το αίσθημα ικανοποίησης που θα πάρουν από την αγορά πραγμάτων.
«Κατάσταση χρημάτων»
Όσοι αναζητούν τη θέση του χρήματος, είπε ο Klontz, συχνά συγχέουν την οικονομική αξία με την αυτοεκτίμησή τους.
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι μεγάλωσαν σε νοικοκυριά με περισσότερες οικονομικές δυσκολίες τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι στη χρήση χρημάτων αργότερα για αναζήτηση θέσης. «Θέλουμε να εμφανίζουμε στοιχεία κατάστασης για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι αξίζουμε, επομένως είμαστε επιρρεπείς σε υπερβολικές δαπάνες που έχουν σαν αποτέλεσμα τα υψηλότερα χρέη».
«Επαγρύπνηση χρημάτων»
Οι άνθρωποι που εμπίπτουν στην τέταρτη κατηγορία, τη χρηματική επαγρύπνηση, συνήθως τείνουν να είναι πλούσιοι, αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο οικονομικό άγχος.
«Θα μπορούσες να είσαι τόσο ανήσυχος με τα χρήματα, να αποταμιεύεις μόνο και να μην απολαμβάνεις τη ζωή», δήλωσε ο Klontz.
Τα σενάρια απηχούν την παιδική ηλικία
Εάν είστε δυσαρεστημένοι με την οικονομική σας κατάσταση, ο Klontz συνιστά να αναλογιστείτε το παρελθόν σας και τις ιδέες που μπορεί να είχατε πάρει στην παιδική σας ηλικία. Μπορεί τώρα να «δουλεύουν» εναντίον σας.
«Αφιερώστε λίγο χρόνο, πάρτε συνέντευξη από τα μέλη της οικογένειάς σας, γίνετε ανθρωπολόγος της οικογένειάς σας», είπε. «Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί η οικογένειά σας έχει τις πεποιθήσεις που έχει γύρω από τα χρήματα».
Για παράδειγμα, αν οι γονείς σας μεγάλωσαν φτωχοί, μπορεί να υπάρχει φόβος ότι δεν θα έχετε ποτέ αρκετά χρήματα. Τότε αναρωτηθείτε, είναι αυτή η πεποίθηση καλά θεμελιωμένη;
«Για πολλούς από εμάς, το να γνωρίζουμε ότι ζούμε με την πεποίθηση που είχαν οι γονείς μας μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε τη σχέση μας με τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Γεωργούλη: Σάλος από χυδαία επίθεση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι – Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου