Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις δύο εγκαταστάσεις, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν το 5-7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πλήρη διακοπή ή πολύωρες στάσεις εργασίας για διάστημα έως και δύο εβδομάδων. Με την είδηση, οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν, καθώς μια τυχόν παρατεταμένη απεργία στις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να αφαιρέσει προσωρινά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους LNG από την παγκόσμια αγορά, αναγκάζοντας τους Ασιάτες αγοραστές να εντείνουν τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη στην παγκόσμια αγορά.
Επίσης, η εποχική συντήρηση στις υποδομές φυσικού αερίου της Νορβηγίας συνεχίζει να παρουσιάζει καθυστερήσεις σε πολλά βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του γιγαντιαίου οικοπέδου Troll, γεγονός που σημαίνει ότι οι ήδη χαμηλότερες από το συνηθισμένο εξαγωγές θα παραμείνουν υποτονικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, η λειτουργία του εργοστασίου Freeport LNG στο Τέξας (το οποίο από μόνο του αντιπροσωπεύει το 20% των αμερικανικών εξαγωγών LNG και περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς) ξεκίνησε εκ νέου στις 14 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια μη προγραμματισμένη διακοπή την προηγούμενη εβδομάδα, αποτρέποντας ένα ράλι τιμών. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 3,5% στις ενδοημερήσιες συναλλαγές μετά την είδηση, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες των εμπόρων σχετικά με τις διαταραχές εφοδιασμού σε Αυστραλία και Νορβηγία.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τη ζήτηση, αυξάνοντας την προσφορά, έχουν σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Μόσχα μείωσε την ποσότητα φυσικού αερίου που διοχέτευε στην Ευρώπη κατά δισεκατομμύρια κ.μ., αλλά η έλλειψη υποδομών και διάφορα υλικοτεχνικά εμπόδια κατέστησαν δύσκολη την επαναδρομολόγησή του σε άλλους αγοραστές.
Ως αποτέλεσμα, η συνολική παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου μειώθηκε, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη αύξησε μαζικά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να αντικαταστήσει τη χαμένη ποσότητα ρωσικού αερίου, καθιστώντας την αγορά εξαιρετικά περιορισμένη και προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών στα ύψη. Η ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο ήταν ιδιαίτερα έντονη εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον περασμένο Οκτώβριο.
Φέτος, ωστόσο, η Ευρώπη κατάφερε να συνεχίσει να εισάγει LNG και να γεμίσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο για την προετοιμασία του επερχόμενου χειμώνα πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης θα καθυστερήσουν την εισαγωγή φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό με τους Ασιάτες αγοραστές, που εξακολουθούν να εργάζονται για τη δημιουργία των δικών τους αποθεμάτων και μειώνοντας τις πιέσεις στις τιμές. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να μειώνονται από την άνοιξη χάρη στον πιο ήπιο από το συνηθισμένο χειμώνα 2022-23 και τη σημαντικά μειωμένη βιομηχανική κατανάλωση που βοήθησε την ήπειρο να επιτύχει έναν καλύτερο κύκλο αποθήκευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ της Ευρώπης, η πρόσφατη μεταβλητότητα των τιμών καταδεικνύει την εύθραυστη κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου της ηπείρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών, καθώς αρχίζει η χειμερινή περίοδος. Οι πολλές αποθήκες της Ευρώπης και οι πρόσφατες προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης και τη διαφοροποίηση της προσφοράς σημαίνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν μόνο σταδιακά, καθώς η ζήτηση για θέρμανση θα αυξάνεται στην Ευρώπη και την Ασία. Και ακόμη και αν οι τιμές αυτές αυξηθούν, αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-23.
Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά LNG θα παραμείνει περιορισμένη έως ότου ξεκινήσει νέα σημαντική προμήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και άλλες χώρες, αρχής γενομένης από το 2026. Επιπλέον, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν παράλληλα με την εποχική ζήτηση και κάθε ένδειξη σημαντικών διαταραχών της ζήτησης ή της προσφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις πανικού στην αγορά, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των τιμών, όπως παρατηρήθηκε στις πρόσφατες διακυμάνσεις τους (των τιμών) που συνδέονται με τις διακοπές λειτουργίας στην Αυστραλία και τη Νορβηγία.
Αν και μια επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2022 είναι απίθανη, οι πολύ υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν πιθανές, ιδίως εάν οι θερμοκρασίες είναι ψυχρότερες από τις αναμενόμενες ή εάν υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην προσφορά. Μια παρατεταμένη περίοδος πολύ υψηλών τιμών ενέργειας θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, δεδομένης της στάσιμης οικονομίας, του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης πολεμικής κόπωσης.