Για να δώσουμε μια αίσθηση του τι θα μπορούσε να συμβεί, η τελευταία μεγάλη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, η επιχείρηση Protective Edge του 2014, διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες και διείσδυσε μόνο λίγα χιλιόμετρα στη Λωρίδα. Οι μάχες αυτές τις δύο εβδομάδες οδήγησαν στον θάνατο 66 Ισραηλινών στρατιωτών, έξι Ισραηλινών πολιτών και πάνω από 2.000 Παλαιστινίων (κυρίως αμάχων, το ένα τέταρτο των οποίων ήταν παιδιά).
Πέρα από τη Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί την απειλή της κλιμάκωσης σε δύο βασικούς τομείς. Ο πρώτος είναι τα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τη Συρία. Η Χεζμπολάχ φαίνεται ήδη να δοκιμάζει τα όρια του Ισραήλ στην περιοχή, εκτοξεύοντας πυραύλους και βάλλοντας με πυροβολικό στα Υψίπεδα του Γκολάν .Η κατάσταση στα σύνορα είναι αβέβαιη και μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Ο δεύτερος είναι η Δυτική Οχθη, όπου η Χαμάς έχει ρητά καλέσει τους μαχητές να πάρουν τα όπλα. Η περιοχή είναι ώριμη για μεγάλες αναταραχές. Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις η βία στη Δυτική Οχθη αυξανόταν σε σημείο που οι αναλυτές μιλούσαν για Τρίτη Ιντιφάντα. Η προηγούμενη ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες ισραηλινές επιχειρήσεις θα είναι διαφορετικές.
Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια υπολογίσιμη χερσαία επιχείρηση στη Δυτική Οχθη φέτος, μια μεγάλη επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν και μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένο να επέμβει ξανά εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να περιορίσει την αναταραχή. Αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα δυναμικά, θα αντιμετωπίσει μια πολλή κρίσιμη κατάσταση, οπότε είτε θα αφήσει άθικτη και υπό τον έλεγχό του μια αποδυναμωμένη Χαμάς είτε θα ανατρέψει την de facto διοίκησή της. Καμία επιλογή δεν είναι ελκυστική.
Αν η Χαμάς επιβιώσει, θα διεκδικήσει έναν στρατηγικό πολιτικό θρίαμβο επί του Ισραήλ. Αν ανατραπεί, δεν υπάρχει μετριοπαθής παλαιστινιακή δύναμη για να την αντικαταστήσει. Η Παλαιστινιακή Αρχή στερείται σημαντικής πολιτικής υποστήριξης μεταξύ των Παλαιστινίων και έχει καταφύγει σε βάναυση καταστολή στη Δυτική Οχθη, απουσία πολιτικής νομιμότητας. Χωρίς έναν έτοιμο αντικαταστάτη για τη Χαμάς, το Ισραήλ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της Γάζας, κάτι που πιθανότατα θα επιδεινώσει την παλαιστινιακή μαχητικότητα, θα εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της ισραηλινής κοινωνίας και θα δεσμεύσει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους του σε μια ανοιχτή εκστρατεία κατά της εξέγερσης.
Η τύχη των ομήρων προβληματίζει τους Ισραηλινούς
Η επίθεση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Χαμάς και οι επόμενες μέρες αποτελούν πιθανό σημείο καμπής για το μέλλον του Ισραήλ, των Παλαιστινίων ως και της ευρύτερης περιοχής. Το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά σαφές σε αυτό το σημείο είναι ότι το Ισραήλ κλιμακωτά απαντά και θα απαντήσει. Η ακριβής μορφή που θα πάρει η συνολική απάντησή του θα γίνει εμφανής τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αλλά οι καθολικές επιπτώσεις μπορεί να μην είναι πλήρως γνωστές για μήνες ή χρόνια.
Η Χαμάς έχει πραγματοποιήσει διαχρονικά επιθέσεις με ρουκέτες, διεισδύσεις μαχητών ως και απαγωγές στο παρελθόν, αλλά στη τελευταία επίθεση έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όλες τις επιθέσεις της (από σχεδόν την ίδρυσή της το 2007). Οι περισσότεροι από τους 4.200-5.000 πυραύλους που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι εκτόξευσε η Χαμάς στις 7 και 8 Οκτωβρίου ξεπέρασαν τον συνολικό αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κάθε χρόνο από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας ( εκτός από το 2021).
Η Χαμάς έχει επίσης συλλάβει ομήρους στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έφθασε τον τρέχοντα αριθμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος αλλά πιθανότατα είναι γύρω στους 150. Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ομηρία, όπως αποδεικνύεται από την απόφασή του να ανταλλάξει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους για τον στρατιώτη του Gilad Shalit. Επίσης το 2014 οι διαπραγματεύσεις για δύο Ισραηλινούς αμάχους και τις σορούς δύο στρατιωτών που κρατούσε η Χαμάς παρέμειναν άλυτες για σχεδόν μία δεκαετία! Στους ομήρους περιλαμβάνεται και άγνωστος αριθμός ξένων υπηκόων, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση (Αμερικανών, Ιρλανδών, Λατινοαμερικανών κ.λπ.).
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Γιατί η Χαμάς έκανε τώρα την επίθεση
Η Χαμάς είχε αρκετούς λόγους να προκαλέσει. Οι αξιώσεις της Χαμάς για πολιτική νομιμότητα εξαρτώνται από έναν συνδυασμό παροχής υπηρεσιών στη Γάζα, όπου είναι η de facto κυβέρνηση, και από τη βίαιη αντίσταση στο Ισραήλ. Διακρίνεται από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA), η οποία κυβερνά τη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τις δύο αυτές θέσεις .
Η Χαμάς παρουσιάζεται ως λιγότερο διεφθαρμένη από την Παλαιστινιακή Αρχή και παρέχει δημόσιες υπηρεσίες όπως η συλλογή σκουπιδιών, η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών ως και η επιβολή του νόμου στη Γάζα. Ωστόσο, η ικανότητά της να βελτιώσει τη ζωή των Παλαιστινίων έχει περιοριστεί εν μέρει από την ισραηλινή οικονομική πίεση. Τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στη Λωρίδα παραμένουν υψηλά, αυξάνοντας τη δυναμική της ένοπλης αντίστασης για το πολιτικό σχέδιο της Χαμάς, ειδικά καθώς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς γερνάει χωρίς να υπάρχει στο προσκήνιο κάποιος διάδοχος.
Η επίθεση ακολουθεί επίσης πολλά χρόνια κλιμακούμενης βίας και ολοένα και συχνότερων κρίσεων. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, η βία των Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, ο ανοιχτός ρατσισμός ορισμένων μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία μεταξύ των Παλαιστινίων. Ενας αυξανόμενος αριθμός προκλητικών επεισοδίων στο τέμενος Al-Aqsa (από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ) έχει επίσης αυξήσει σταθερά τις εντάσεις και η Χαμάς επεσήμανε ρητά τα ανωτέρω ως αιτία για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της. Οι επιθέσεις της είναι επίσης κατευθυνόμενες στο να διαταράξουν τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν, του κύριου προστάτη της Χαμάς και του πιο επίμονου αντιπάλου του Ισραήλ.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Πώς αιφνιδιάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες
Το πώς πιάστηκαν απροετοίμαστες οι περίφημες υπηρεσίες πληροφοριών (πολιτικές και στρατιωτικές) του Ισραήλ θα συζητηθεί για μήνες και χρόνια (όπως και του 1973).
Οι Ισραηλινοί δυστυχώς είχαν υποτιμήσει την ικανότητα της Χαμάς να πληροφορείται και να επιβάλλει αποτελεσματική επιχειρησιακή ασφάλεια. Ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ είναι εντυπωσιακός και επαγγελματικός αλλά όχι παντογνώστης. Η ικανότητα της Χαμάς να σχεδιάζει μια επίθεση με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών υποδηλώνει ότι ήταν σε θέση να εντοπίσει και να εφαρμόσει αντίμετρα στα εναέρια συστήματα του Ισραήλ, σε ανθρώπινους πληροφοριοδότες (HUMAN INTELLIGENCE) ως και στην ηλεκτρονική επιτήρηση της περιοχής.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι των πληροφοριών μπορεί επίσης να υπέθεσαν λανθασμένα ότι το μέλλον της Χαμάς θα μοιάζει πολύ με το πρόσφατο παρελθόν της. Στις διάφορες κρίσεις από το 2014, η ισραηλινή αποτροπή φαινόταν να διατηρείται, με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να επιδιώκουν επανειλημμένα την αποκλιμάκωση μέσω διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς επίσης πρόσφατα θεωρήθηκε ότι σταδιακά μετριάζει τη στάση της, αναζητώντας νομιμότητα μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ μικρότερες ομάδες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ διεξήγαγε τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Αυτές οι υποθέσεις ήταν σαφώς εσφαλμένες και ορισμένοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στη Γάζα βράζει και ότι μια αμετανόητη Χαμάς επιδιώκει να ανατρέψει τα πράγματα στο Ισραήλ.