- Αν η Μόσχα προκάλεσε την κατάρρευση του φράγματος στον Δνείπερο, μια τέτοια ενέργεια τι σημαίνει για τη ρωσική στρατηγική και τακτική σε αυτή τη φάση του πολέμου;
Μια τέτοια ανάμιξη της Μόσχας σημαίνει ότι πλέον οι Ρώσοι δεν έχουν «κόκκινες γραμμές» και δεν σέβονται τις ανθρώπινες ζωές ή την ασφάλεια των οικοσυστημάτων. Αν οι Ρώσοι μπορούν να ανατινάξουν ένα τόσο υπολογίσιμο και ζωτικής σημασίας υδροηλεκτρικό έργο, τότε είναι επίσης ικανοί να πλήξουν και τον υπό κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οπότε οι συνέπειες θα ήταν τραγικές και φρικτές. Ελάχιστες επιλογές έχει η Δύση για να περιορίσει τη Ρωσία, αλλά το περαιτέρω «σφίξιμο της θηλιάς των οικονομικών κυρώσεων» ως και η παροχή επιπρόσθετων και πιο εξελιγμένων όπλων στο Κίεβο είναι οι μόνες λογικές επιλογές. Η Μόσχα επιδιώκει να καταστρέψει και να εξαφανίσει το ουκρανικό κράτος και τον ουκρανικό λαό. Το καθεστώς Πούτιν έχει ήδη διαπράξει συστηματικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ακολουθεί μια πολιτική γενοκτονίας, δείχνοντας πλήρη περιφρόνηση για τις ανθρώπινες ζωές.
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Χερσόνα και η Κριμαία;
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ήδη τους θανάτους ζώων του ζωολογικού κήπου κοντά στο φράγμα. Περίπου ογδόντα οικισμοί κινδυνεύουν από τις πλημμύρες και αμέτρητα εκτάρια γης βρίσκονται στο έλεος των πλημμυρών. Επιπλέον, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα άλλο κύμα εκτοπισμένων ή αιτούντων άσυλο σε μία ήδη πονεμένη χώρα. Αν οι άνθρωποι στη Δύση εκτιμούν ότι δεν θα επηρεαστούν, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να προετοιμαστούν για υψηλότερες τιμές τροφίμων και ένα νέο κύμα προσφύγων.
Από το περασμένο φθινόπωρο η Ουκρανία «εκλιπαρούσε» τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια ρωσική τρομοκρατική επίθεση στο φράγμα Nova Kakhovka. Η απίστευτη ταλαιπωρία σήμερα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης σχετικά με τον τρόπο προστασίας της ζωτικής σημασίας ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας στο μέλλον.
Ενώ δεν υπάρχουν εμφανείς άμεσοι κίνδυνοι για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βασίζεται στο νερό από τη δεξαμενή για ψύξη και λειτουργία, η συνεχής ασφάλειά του κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη φαινομενική κλιμάκωση της Ρωσίας ως ενίσχυση για ευρύτερη γενοκτονία και οικοκτονία στην Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων πολυμερών φορέων όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δεν μπορούν να εμπιστευτούν την ασφάλεια της Ζαπορίζια και άλλων τεράστιων ενεργειακών εγκαταστάσεων στους Ρώσους. Η καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka της Ουκρανίας θα έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, στρατιωτικές και οικονομικές συνέπειες.
Η μεγαλύτερη στέπα της Ευρώπης, η Askania Nova (τεράστιο φυσικό καταφύγιο στη Χερσώνα), κινδυνεύει με εξαφάνιση, μαζί με ζώα και τα αγριολούλουδα. Μπορεί να εκδηλωθεί ανείπωτη ζημιά στο οικοσύστημα. Οι γεννήσεις την άνοιξη καθιστούν τους πληθυσμούς των ζώων και τα οικοσυστήματα που τα υποστηρίζουν ιδιαίτερα ευάλωτα.
- Είναι η καταστροφή του φράγματος έγκλημα πολέμου;
Καθώς θα πληροφορούμαστε περισσότερα, είναι λογικό οι νομικές επιπτώσεις να είναι τεράστιες, αφού επιθέσεις σε τέτοιες εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1977 (Πρώτο Πρωτόκολλο, άρθρο 56). Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου, ενώ η παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να αυξηθεί. Ολα τα οικολογικά εγκλήματα ανάγονται στον σχεδόν δεκαετή πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Η καταστροφή του φράγματος παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης και ταιριάζει με τον ορισμό του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας όπως περιγράφεται στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αρα, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο και οι δράστες του να λογοδοτήσουν. Αν αποδειχθεί οριστικά ότι η Ρωσία διέπραξε την καταστροφή, είναι ένας ακόμη λόγος να δούμε τον Πούτιν και την παρέα του στη Χάγη (Ποινικό Δικαστήριο).
+1. Είναι σε εξέλιξη η αντεπίθεση του Κιέβου;
Εκτιμάται ότι η αντεπίθεση είναι στα προκαταρκτικά στάδιά της. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι ουκρανικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στο κόψιμο της χερσαίας γέφυρας στη Νότια Ουκρανία, που συνδέει τη Ρωσία και την κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία «φαίνεται η λογική κατεύθυνση», ή στην επίτευξη κερδών στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία είναι μια λιγότερο αναμενόμενη κίνηση, αλλά δυνατή για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Οταν αρχίσει η αντεπίθεση, θα δούμε την πλήρη χρήση των ταξιαρχιών που είναι εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες για αυτήν την επιχείρηση και, φυσικά, το μέγεθος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η ημερομηνία έναρξης της επίθεσης είναι λιγότερο σημαντική από τη συνολική ικανότητα της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα