Κατά την πλειοψηφία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Συμφωνία Ράμα – Μελιόνι δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και η δικαιοδοσία στους δύο καταυλισμούς δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της ιταλικής πλευράς, αλλά των δύο χωρών.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης με τα παραπάνω αιτήματα, λίγο πριν η Συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή της Αλβανίας.
Jaguar: Πού είναι το αυτοκίνητο οεο; Σούσουρο με τη νέα διαφήμιση της εταιρίας
Η συμφωνία για τους μετανάστες μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας είχε υπογραφεί από τους αντίστοιχους πρωθυπουργούς στις 6 Νοεμβρίου 2023. Είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις δύο χώρες, αλλά και σε πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά από την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα στο βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας, περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες. Κατά τη Συμφωνία, για όλες τις δαπάνες και το διοικητικό προσωπικό ευθύνεται η ιταλική πλευρά.
Στους καταυλισμούς στην Αλβανία θα εξετάζονται τα αιτήματα για πολιτικό άσυλο των μεταναστών και προσφύγων. Σε όσους θα εγκρίνεται το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Την ευθύνη για τους υπόλοιπους αναλαμβάνει επίσης η ιταλική πλευρά.
Η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια με δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης για άλλα πέντε έτη.
Ειδήσεις σήμερα
Eurovision: Σουηδοί καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα
Πέθανε την ώρα που παντρευόταν – Σοκάρει η μαρτυρία της νύφης
Ο Μπλίνκεν καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία