Ο 69χρονος Ενρίκ Μορένο και η 67χρονη Μαϊτέ Γκαλίντο αγαπούν τόσο πολύ τα ταξίδια («για εμάς είναι το παν», δήλωσαν στην «El Pais»), ώστε αναρωτιέται κανείς πόσες μέρες το χρόνο περνάνε στο σπίτι τους στη Μανρέσα, μια καταλανική πόλη λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.
Στα 40 χρόνια κοινού βίου, αυτό το ζεύγος των ακαταπόνητων και διψασμένων για νέες εμπειρίες Ισπανών δεν έχει αφήσει γωνιά της Γης που να μην έχει πατήσει. Πόσοι άλλοι στον κόσμο μπορούν να υπερηφανευτούν ότι έχουν ταξιδέψει και στα 195 κράτη-μέλη του ΟΗΕ (για την ακρίβεια, στα 193 πλήρη μέλη συν δύο παρατηρητές, το Βατικανό και την Παλαιστίνη);
Στην πραγματικότητα έχουν επισκεφθεί 204 χώρες, αν συμπεριλάβουμε αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένα εδάφη και υπερπόντιες κτήσεις, όπως π.χ. το Γκουάμ, οι Ολλανδικές Αντίλλες και η Νέα Καληδονία. Σε ορισμένα μάλιστα έχουν πάει δύο ή και περισσότερες φορές, με αποκορύφωμα τα εννέα ταξίδια τους στην Ινδία. Εκεί μάλιστα έζησαν μια συγκλονιστική εμπειρία, τη δολοφονία της Ιντιρα Γκάντι το 1984.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Θα ήταν ιεροσυλία να αποκληθούν «τουρίστες» αυτοί οι ρομαντικοί περιηγητές που διασώζουν κάτι από το πνεύμα των παλαιότερων εξερευνητών. Αλλωστε το άλλο μεγάλο τους πάθος είναι η τεκμηρίωση. Κρατούν ημερολόγια και συλλέγουν οδηγούς από κάθε τους ταξίδι, με αποτέλεσμα το σπίτι τους να είναι ένας θησαυρός βιβλίων, χαρτών, ταξιδιωτικών εγχειριδίων και αναμνηστικών από όλο τον πλανήτη.
Τα 4 και κάτι χρόνια από τα 40 της κοινής τους ζωής που έχουν περάσει συνολικά στο εξωτερικό ακούγονται λίγα. Στην αρχή όμως είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μόνο μία φορά το χρόνο, στις διακοπές τους. Ομως πριν από έξι χρόνια βγήκαν στη σύνταξη και αποφάσισαν να μην αφήσουν ούτε μία χώρα στον κόσμο που να μην… «έχουν πάει». Τα κατάφεραν με το παραπάνω, αποτυπώνοντας έναν ωκεανό αναμνήσεων σε πάνω από 77.000 φωτογραφίες.
Ο Ενρίκ και η Μαϊτέ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν μηχανικοί στο πανεπιστήμιο. Εκείνος ήταν ήδη μανιακός των ταξιδιών από τα 18 κι ένας από τους πρώτους επιβάτες του θρυλικού Interrail το 1972, με χαμηλές τιμές για τους νέους. Το πρώτο τους ταξίδι ήταν… του μέλιτος στο Λονδίνο κι από τότε δεν ταξίδεψαν ποτέ χώρια, παίρνοντας σπανιότατα μαζί τα παιδιά τους, Κάρλα και Μαρτί. «Κληρονόμησαν κι αυτά την αγάπη μας για τα ταξίδια κι ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί στα εγγόνια μας», είπαν στην «El Pais». Μαζί με τα άλμπουμ, τα ημερολόγια και τους οδηγούς, διατηρούν ως κόρη οφθαλμού τα 29 τους διαβατήρια, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον καιρό του Φράνκο. Οπως είναι φυσικό, έχουν κάνει φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου.
Αγαπημένη η Πόλη
Στην κλασική ερώτηση ποιο μέρος τούς άρεσε περισσότερο, δεν δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν: από ηπείρους η Ασία, από χώρες το Ουζμπεκιστάν, από πόλεις η Κωνσταντινούπολη. Σε ποιο μέρος δεν θα ξαναπήγαιναν με τίποτα; «Ασυζητητί στο Τουβαλού, στη μέση του Ειρηνικού. Εχει τρεις δρόμους όλους κι όλους, κανένα αξιοθέατο και το αεροπλάνο περνάει κάθε τέσσερις μέρες». Είναι από τις ελάχιστες φορές που λένε κάτι αρνητικό, καθώς σύμφωνα με τη Μαϊτέ, «σε έναν τόπο πας για να τον γνωρίσεις, όχι για να τον κρίνεις».
Ειδήσεις σήμερα
Έξαλλη η Καινούργιου με την δήλωση της Βατίδου: «Αν είναι δυνατόν να λες…» [Βίντεο]
Ανάλυση BBC: Τί «σηματοδοτεί» η σαρωτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα – Το προφίλ των ψηφοφόρων του
Νέος Κόσμος: Φωτιά σε διαμέρισμα – Χωρίς τις αισθήσεις του ένας ηλικιωμένος
Χιόνια στην Ελλάδα: «Πολύ μεγάλη η πιθανότητα χιονιού το ερχόμενο Σ/Κ» – Ο Αρναούτογλου προειδοποιεί