Γράφει η ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι χώρες πρώτης υποδοχής καλούνται να προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι εικόνες που καταγράφονται στα σύνορα είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου.
Χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, ηλικιωμένοι, σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους με την ελπίδα να βρουν ασφάλεια. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στις εστίες τους όταν αποχωρήσουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, φοβούνται, ωστόσο, όπως λένε, τι θα αντικρίσουν.
Πόσοι και πού
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1,2 εκατ. πρόσφυγες, η Ουγγαρία 191.000, η Σλοβακία 141.000, η Μολδαβία 83.000, η Ρουμανία 82.000, η Ρωσία 99.300 και η Λευκορωσία 453.
Οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων συνεχίζονται και στη χώρα μας. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι. Τη Δευτέρα (προχθές) στη χώρα μας εισήλθαν 772 πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι. Ειδικότερα, από Προμαχώνα πέρασαν 584 Ουκρανοί πολίτες, από τους Ευζώνους 26, από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 46. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 77 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 39.
«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο», δήλωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.
«Αυτό δεν σταματά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.
«Μεγάλος αριθμός φτάνει με αυτοκίνητα και, κυρίως, έχουν διασυνδέσεις, μπορούν να πάνε εκεί όπου έχουν οικογένεια, φίλους, μια κοινότητα. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και διασυνδέσεις», επεσήμανε.
Μάλιστα, δήλωσε ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών. Τώρα πρόκειται για 8 μέρες. Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Επεισόδιο με Σαλβίνι
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που αποφάσισε να επισκεφτεί την περιοχή των συνόρων Πολωνίας-Ουκρανίας, αμφισβητήθηκε από το δήμαρχο της πολωνικής μεθοριακής πόλης Περέμισλ. Ο Βόγιατζεκ Μπακούν έδειξε ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως εκείνο που ο Σαλβίνι φορούσε όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2015, και του είπε: «Δεν σας υποδέχομαι, πρώτα να καταδικάσετε ξεκάθαρα τον Πούτιν».
Μάλιστα, τον γραμματέα της Λέγκα αμφισβήτησε και μια ομάδα Ιταλών. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολεμικές της ιταλικής και πολωνικής Αριστεράς. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσους προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο», τόνισε ο Σαλβίνι. Πολλοί αναλυτές, στην Ιταλία, τις περασμένες ημέρες, υπενθύμισαν ότι στο παρελθόν ο επικεφαλής της Λέγκα είχε εκθειάσει το έργο και την προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρώντας τον πολιτικό σημείο αναφοράς για την Ευρώπη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία όλες οι πόλεις της Ουκρανίας και νέα κατάπαυση του πυρός – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Καιρός: Έφτασε η κακοκαιρία «Φίλιππος» – Έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, χιόνια ακόμα και στα πεδινά
- Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα – Οι κολοσσοί της εστίασης και των τροφίμων αποχωρούν από τη Ρωσία
- Άλιμος: Σκηνικό θρίλερ με ένα πτώμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr