Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
1 Στρατιωτικό τέλμα
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αντισταθεί στη ρωσική εισβολή μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αποτρέποντας μια προσπάθεια Ρώσων αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο τις πρώτες ημέρες και διατηρώντας τον έλεγχο μεγάλων πόλεων όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Αν και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει πλήρη αεροπορική υπεροχή, η αεράμυνα της Ουκρανίας γύρω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και σε άλλες περιοχές φαίνεται να είναι πιεσμένη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί. «Αυτό τους προκάλεσε τόσο πολλά προβλήματα», μου έλεγε μια ευρωπαϊκή πηγή την περασμένη Παρασκευή. Τεράστιος αριθμός Ουκρανών έχει επίσης ενταχθεί σε μονάδες εδαφικής άμυνας και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ηθικό του ρωσικού στρατού και την υλικοτεχνική του υποστήριξη.
Υποστηριζόμενα από Δυτικές χώρες και μια μαζική εισροή αντιαρματικών και πυραύλων εδάφους-αέρος, τα στρατεύματα της Ουκρανίας ενδέχεται να είναι σε θέση να αντέξουν στην πρωτεύουσα και να οδηγήσουν την κατάσταση σε κάποιο στρατιωτικό αδιέξοδο. Η εμβάθυνση των Δυτικών κυρώσεων που στραγγαλίζουν τη ρωσική οικονομία μπορεί να αναγκάσει τον Πούτιν να αλλάξει τους υπολογισμούς του. «Η Δύση θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω ορισμένες κυρώσεις για να αναγκάσει τον Πούτιν να εγκαταλείψει τον βασικό του πολεμικό στόχο, που ήταν να αποκεφαλίσει την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσει μια φιλορωσική μαριονέτα», έγραψε αυτή την εβδομάδα ο Σάμιουελ Τσάραπ από τη Rand, ένα αμερικανικό think tank που συνδέεται με τη αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν
2 Εσωτερική ρωσική αλλαγή
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθεί στενά την εσωτερική διαφωνία. Η καταστολή των ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης και των ξένων παρόχων ειδήσεων έχει αφαιρέσει εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για τον πόλεμο, ενισχύοντας τη λαβή των εξαιρετικά πιστών ρωσικών κρατικών Μέσων. Ωστόσο, μικρές αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις από την Αγία Πετρούπολη έως τη Μόσχα, με τουλάχιστον 6.000 άτομα να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν επίσης σημάδια «ρωγμών» στην άρχουσα ελίτ, με ορισμένους ολιγάρχες, βουλευτές, ακόμη και τον ιδιωτικό πετρελαϊκό όμιλο Lukoil να ζητούν ανοιχτά την κατάπαυση του πυρός ή τον τερματισμό των συγκρούσεων. Αν και δεν θεωρείται πιθανό σε αυτό το στάδιο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανατραπεί ο Πούτιν μέσα από μια λαϊκή αντίδραση ή ακόμα και ένα πραξικόπημα στο παλάτι. «Η προσωπική του ασφάλεια είναι πολύ καλή και θα είναι πολύ καλή μέχρι τη στιγμή που δεν θα είναι», είπε ο δρ Ελιοτ Α. Κοέν από μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. «Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στη σοβιετική και ρωσική Ιστορία που βρίθει παραδειγμάτων».
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
3 Ρωσική στρατιωτική επιτυχία
Δεδομένων των υπέρτερων δυνάμεων ως και όπλων των ρωσικών στρατευμάτων, της αεροπορικής ισχύος και της καταστροφικής χρήσης του πυροβολικού, οι Δυτικοί αμυντικοί αναλυτές αναμένουν από αυτά να συνεχίσουν να πολεμούν. Μια τεράστια συνοδεία οχημάτων έχει συγκεντρωθεί έξω από το Κίεβο εν όψει της επίθεσης που αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή στην πρωτεύουσα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα χειρότερα έρχονται» μετά από μια τηλεφωνική κλήση που είχε με τον Πούτιν στις 3 Μαρτίου. Ο Πούτιν θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Ουκρανία. Αλλά ακόμα κι αν τα ρωσικά στρατεύματα καθαιρέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ξεπεράσουν την αντίσταση της Ουκρανίας, ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει τότε την πρόκληση της κατάληψης ενός έθνους 43 εκατομμυρίων. «Το να μπεις σε μια πόλη δεν είναι το ίδιο με το να την κρατάς», έγραψε ο Βρετανός ιστορικός πολέμου και καθηγητής του King’s College του Λονδίνου Λόρενς Φρίντμαν στο Substack αυτή την εβδομάδα.
Βενζίνη: Εφιαλτικά σενάρια για εκτίναξη της αμόλυβδης στα 2,50€
4 Εξαπλώνεται η σύγκρουση
Η Ουκρανία συνορεύει με τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), που είναι τώρα μέλη της στρατιωτικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία θεωρεί ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων. Η νοσταλγία του Πούτιν για τη Σοβιετική Ενωση και η υπόσχεσή του να προστατεύσει τις ρωσικές μειονότητες -που βρίσκονται, π.χ., στα κράτη της Βαλτικής- αφήνουν ένα ανοιχτό ερώτημα σχετικά με τις εδαφικές του φιλοδοξίες. Μετά την Ουκρανία, ορισμένοι εικάζουν ότι ο Πούτιν μπορεί επίσης να κοιτάζει τη Μολδαβία, ένα έθνος σφηνωμένο μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας. Λίγοι περιμένουν από τον Πούτιν να επιτεθεί ανοιχτά σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που θα διέτρεχε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, αλλά είναι πιθανές άλλες προκλήσεις. «Η ουδέτερη Σουηδία παρακολουθεί προσεκτικά τις προθέσεις της Ρωσίας προς το νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα», έγραψε ο αναλυτής Μπρούνο Τερτέ για το Institut Montaigne, ένα γαλλικό think tank. Ο Σαράπ προειδοποίησε για «τους κινδύνους ενός ατυχήματος, περιστατικού ή εσφαλμένου υπολογισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», με οτιδήποτε, από έναν αδέσποτο πύραυλο έως τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να δίνει τη σπίθα.
5 Νατοϊκή αντιπαράθεση
Αυτό εμφανιζόταν πάντοτε ως περίπτωση λόγω της αμοιβαίας εγγύησης καταστροφής των πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ανοίξει μια λεγόμενη «γραμμή αποφυγής σύγκρουσης» μέσω της οποίας μπορούν να ανταλλάσσουν γρήγορα στρατιωτικές πληροφορίες για να μειώσουν τις πιθανότητες παρεξήγησης. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται στη Συρία, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δραστηριοποιούνται σε αντίθετες πλευρές του εμφυλίου πολέμου της χώρας από το 2015. Ομως, ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις να είναι σε αναβαθμισμένη φάση και ετοιμότητα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία όλες οι πόλεις της Ουκρανίας και νέα κατάπαυση του πυρός – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Καιρός: Έφτασε η κακοκαιρία «Φίλιππος» – Έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, χιόνια ακόμα και στα πεδινά
- Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα – Οι κολοσσοί της εστίασης και των τροφίμων αποχωρούν από τη Ρωσία
- Άλιμος: Σκηνικό θρίλερ με ένα πτώμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr