Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Το Βελιγράδι όχι μόνο αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά γίνεται επίσης συνένοχος στον επιθετικό και απύθμενα προκλητικό πόλεμο του Κρεμλίνου. Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα, ο εναέριος χώρος της Σερβίας παρέμεινε ανοιχτός. Επιπλέον, η κρατική εταιρία Air Serbia έχει διπλασιάσει τις πτήσεις της από το Βελιγράδι προς τη Μόσχα, προσφέροντας από μία έως τρεις πτήσεις καθημερινά. Στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ανοιχτά ότι αν και η Σερβία σέβεται τους διεθνείς νομικούς κανόνες, θα προστατεύσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα τιμήσει τις παραδοσιακές φιλίες της.
Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της Σερβίας, με το Βελιγράδι να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και την υποστήριξη της Μόσχας στην πολιτική του Βελιγραδίου για το Κόσοβο. Αλλά η βοήθεια της Μόσχας καθώς βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία θα φέρει τη Σερβία στη θέση του συνεργού και μπορεί να τη μετατρέψει σε διεθνή παρία, όπως και ο μεγαλύτερος εταίρος της. Τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου, η Σερβία είχε «αγκαλιάσει» την προσπάθεια της Μόσχας να εμποδίσει τους Βαλκάνιους εθελοντές να ενταχθούν στην ουκρανική αντίσταση.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ (εκ των 3-4 πολύ στενών συνεργατών του Πούτιν και ο «βαλκανιολόγος» του Κρεμλίνου), είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Βελιγράδι στις 28 Φεβρουαρίου για να συζητήσει αναφορές ότι εθελοντές από το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) στρατολογούνταν για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας. Ομως, η επίσκεψή του ακυρώθηκε μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά Ρώσων αξιωματούχων.
Ο Σερβο-βόσνιος Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έχει επίσης επισημάνει ότι η δήλωση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με το ζήτημα των ξένων μαχητών θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ντόντικ υποστήριξε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία, μια θέση παρόμοια με αυτή της Σερβίας. Αποχώρησε από τη Συνεδρίαση της Προεδρίας στις 2 Μαρτίου διαμαρτυρόμενος ότι τα μέλη Βόσνιοι και Κροάτες της χώρας, Σέφικ Τζαφέροβιτς και Ζέλικο Kόμσιτς, «χρησιμοποιούν τους πρεσβευτές τους στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν αποκλειστικά τις δικές τους θέσεις, θέσεις που δεν συμφωνήθηκαν στην προεδρία». Ο Ντόντικ ισχυρίζεται ότι ο πρεσβευτής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα Ηνωμένα Εθνη, Σβεν Αλκαλάι, συμμετείχε στη δήλωση της Ε.Ε. για την Ουκρανία εξ ονόματος της χώρας, χωρίς την άδεια της τριμερούς προεδρίας. Επομένως, πρέπει να ακυρωθεί η υπογραφή του.
Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα και πρόσφεραν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Επιπλέον, εθελοντές από την Κροατία και το Μαυροβούνιο ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη ενταχθεί στους Ουκρανούς μαχητές για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία μάς βοήθησε το 1991 και ξανά μετά τους σεισμούς στο Ζάγκρεμπ και στην Μπανόβινα. Γι’ αυτό θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς στον πόλεμο», είπε ένας εθελοντής στα Μέσα Ενημέρωσης.
Στο Μαυροβούνιο, το ζήτημα των ντόπιων μαχητών που εντάσσονται στην ουκρανική αντίσταση είναι πιο διχαστικό πολιτικά. Το Μαυροβούνιο ποινικοποίησε τη συμμετοχή σε ξένες συγκρούσεις τον Μάρτιο του 2015, όταν ορισμένοι Σέρβοι μισθοφόροι από το Μαυροβούνιο ενώθηκαν με τις δυνάμεις Ρώσων πληρεξουσίων στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ άλλοι πολέμησαν για το ισλαμικό κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Αλλά η αντίθεση των φιλοσέρβων παραγόντων φαίνεται περισσότερο πολιτικά υποκινούμενη παρά νομικά.
Το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο δεν προέτρεψε απροσδόκητα τις Αρχές να σταματήσουν τη στρατολόγηση εθελοντών μαχητών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ την ίδια στιγμή, φιλοσερβικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μια φιλορωσική συγκέντρωση κρατώντας ρωσικές και σερβικές σημαίες στην πόλη Nikšić, για να υποστηρίξουν τις «προσπάθειες της Ρωσίας να προστατεύσει το λαό της στην Ουκρανία». Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στο Μαυροβούνιο δήλωσε σθεναρή υποστήριξη στην Ουκρανία και καταδίκασε επίσημα τη ρωσική επίθεση στο Κοινοβούλιο, μετά την ισχυρή θέση της κυβέρνησης για την ακεραιότητα της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Στις 2 Μαρτίου, η Σερβία εντάχθηκε τελικά με 143 κράτη-μέλη του ΟΗΕ στο να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Προηγουμένως, ο Βούτσιτς είχε ανακοινώσει ότι η Σερβία θα καταψήφιζε ένα τέτοιο ψήφισμα εάν περιείχε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πόλεμος τoυ Πούτιν στην Ουκρανία αλλάζει δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας στα Βαλκάνια. Η Σερβία αισθάνθηκε την πίεση όταν συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει απέλαση από τα Ηνωμένα Εθνη και πιθανότατα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Το Βελιγράδι ανησυχεί τώρα εάν θα έχει τόση υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως παλιά. Και από τότε που το Κόσοβο δήλωσε την επιθυμία του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, φαινομενικά υποστηριζόμενο από την Τουρκία και άλλους βορειοατλαντικούς συμμάχους, το Βελιγράδι αρχίζει τώρα να εκφράζει ανησυχία για τη δική του περιφερειακή απομόνωση.
Τέλος, στη Συρία οι υποστηρικτές των Ρώσων στρατολογούν έμπειρους μαχητές της χώρας για να μεταβούν στο Ντονμπάς και να πολεμήσουν μαζί με τους εκεί αντάρτες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr