Γράφουν οι ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Τις τελευταίες ώρες τα ελληνικά σύνορα πέρασαν, χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου στη χώρα, 468 Ουκρανοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 1.500 πρόσφυγες φέρεται να έχουν βρει ασφάλεια στην Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη. Η μεγαλύτερη κίνηση εντοπίζεται στο συνοριακό πέρασμα του Προμαχώνα Σερρών, ενώ και οι υπόλοιποι πέρασαν σε ελληνικό έδαφος μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Οι περισσότεροι μετακινούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στο Μεταξουργείο
Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Μεταξουργείο, στην Αθήνα, όταν έφτασαν λεωφορεία με 120 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και Ελληνες ομογενείς από το Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη. Οι πιο πολλοί φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων, ενώ τριάντα άτομα έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία. Τους πρόσφυγες, στους οποίους διενεργήθηκε τεστ για τον κορονοϊό, υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ύστερα από συνεννόηση με την πρεσβεία.
Καταπονημένος και σοκαρισμένος από τον εφιάλτη που έζησε, Ελληνας ομογενής με δάκρυα στα μάτια είπε για την κατάσταση και τους Ουκρανούς: «Πέθαναν και αυτοί και εμείς. Αν δεν έχετε γνωρίσει τον ουκρανικό λαό, δεν ξέρετε τίποτα. Μιλάμε για ντόμπρους ανθρώπους, όπως ήμαστε εμείς το 1940-50. Σου δίνουν το χέρι και είναι ok όλα. Δεν είναι κακοί άνθρωποι και είναι κρίμα».
Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναικόπαιδα που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Πρόκειται κυρίως για ομογενείς, οι οποίοι είτε διατηρούν ακίνητα στην Ελλάδα είτε έρχονται σε συγγενείς τους που ζουν στη χώρα.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχει περάσει από τον Προμαχώνα από τις αρχές του πολέμου προσεγγίζει πλέον τα 1.000 άτομα. «Κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι, έφτασαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είτε οργανωμένα με λεωφορεία είτε μεμονωμένα. Ειδικότερα, προχθές πέρασαν τρία λεωφορεία, ένα μικρό βαν και μεμονωμένοι πρόσφυγες με επιβατικής χρήσης ιδιωτικά αυτοκίνητα».
Από τα τρία λεωφορεία, τα δύο είχαν τελικό προορισμό την Αθήνα, ενώ κάποιοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, προκειμένου να διαμείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Γυναίκες και παιδιά
Τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες κυκλοφορίας διέρχονται συχνά από το συνοριακό πέρασμα. Ενα από αυτά τα λεωφορεία μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 12:30 χθες το μεσημέρι. Ηταν γεμάτο με 54 γυναίκες και μικρά παιδιά από την Ουκρανία. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψαν τις σειρήνες, από τον ήχο των οποίων ξυπνούσαν τα μωρά τους, τα οποία για να τα προστατεύσουν, τα έβαζαν στο μπάνιο. «Πατρίδα μας είναι, θέλουμε να γυρίσουμε», είπε η Ολγα, ομογενής, η οποία μέχρι πριν μια εβδομάδα ζούσε την καθημερινότητά της στο σπίτι της, στην Ουκρανία. «Χτυπάνε παντού, ακούγαμε τις σειρήνες και τρέχαμε στα καταφύγια», είπε και πρόσθεσε ότι ο γιος της έμεινε πίσω για να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό. «Κρυβόμασταν σε υπόγειο. Ο γιος μου μας έφερε στην πόλη από όπου έρχεται το λεωφορείο», ψέλλισε.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, χθες το βράδυ με ειδική ναυλωμένη πτήση, έφτασαν στην Ελλάδα πενήντα πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μέλη των οικογενειών τους από το Βουκουρέστι, που είχαν καταφύγει από την Οδησσό και το Κίεβο κατά τις προχθεσινές επιχειρήσεις.
«Η Ελλάδα θα διευκολύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειες με παιδιά να μπουν στη χώρα», τόνισε (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει θέμα ασφάλειας στα σύνορα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι για όσους δεν έχουν διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά, θα καταγράφονται και σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία θα γίνεται ταυτοποίηση. Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα σε περίπτωση που δεν σταματήσει η κρίση και εισέλθει μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, άκρως συγκινητική είναι η ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων στο κάλεσμα του προξενείου της Ουκρανίας για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρο της Μονής Βλατάδων. «Ο κόσμος κάνει και δίνει ό,τι μπορεί, είτε είναι Ελληνες, Ουκρανοί ή Ρώσοι», είπε η Ναταλία, η οποία βοηθάει εθελοντικά στην ταξινόμηση και στο πακετάρισμα της βοήθειας.
Μια γυναίκα πρόσφερε μια σακούλα φάρμακα, λέγοντας πως έφερε ό,τι είχε στο φαρμακείο του σπιτιού της, μια ηλικιωμένη μάζεψε τα ρούχα των εγγονών της, που δεν τους κάνουν πια, και τα έφερε πλυμένα και προσεκτικά διπλωμένα για τα παιδάκια της Ουκρανίας.
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας συγκεντρώνει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανάλογες πρωτοβουλίες έλαβαν και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Τέλος, το ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι «υιοθετεί» τους περίπου 100 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του από την Ουκρανία, αναλαμβάνοντας να καλύψει άμεσα τη σίτισή τους, καθώς και τα έξοδα διαμονής και καθημερινών αναγκών τους.
Πάνω από 600.000 πρόσφυγες
Η άνοιξη δεν ξεπρόβαλε ακόμη στα ουκρανικά σύνορα όπου συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο χιονιάς πλήττει την Κεντρική Ευρώπη, την ώρα που οι εκτοπισμένοι περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων με αναμονή που φτάνει και τις 60 ώρες, για να περάσουν τα σημεία ελέγχου στις μεθορίους με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία.
Οι ζωές σε βαλίτσες, παιδιά στις αγκαλιές και απόγνωση στο βλέμμα είναι οι εικόνες που συνθέτουν το παζλ των προσφυγικών ροών όπως διαμορφώνεται από την Πέμπτη, οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Σε λίγα μόνο 24ωρα περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, 160.000 εκτιμάται ότι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πιθανόν να φτάσει τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ.
Οι Ουκρανοί δεν χρειάζεται να έχουν έγγραφα για να εισέλθουν στις γείτονες χώρες, συνιστάται ωστόσο να διαθέτουν διαβατήριο ή άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους και βιβλιάρια υγείας. Για να λάβουν το «στάτους» πρόσφυγα, θα πρέπει να είναι Ουκρανοί πολίτες ή άνθρωποι που ζουν νόμιμα στην Ουκρανία, όπως ξένοι φοιτητές.
Οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία κινητοποιούνται ώστε να προσφέρουν στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες. Οι τοπικές κοινότητες στις μεθορίους δουλεύουν νυχθημερόν για τη συλλογή τροφίμων και ρούχων. Προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στήνονται σε κάποιες περιοχές υπό την αιγίδα ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ΟΗΕ. Η εταιρία βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών Airbnb ανακοίνωσε ότι ο μη κερδοσκοπικός της βραχίονας Airbnb.org θα προσφέρει δωρεάν προσωρινή στέγαση σε έως και 100.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Τα καταλύματα θα διατεθούν σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ουγγαρία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι περιμένουν την τελική επίθεση των Ρώσων [infographic]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πιθανή επίθεση των Ρώσων σε πυρηνικό σταθμό προειδοποιεί Ουκρανός αξιωματούχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr