Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις διαρκώς αναβαθμιζόμενες ρωσικές απειλές, που παρουσιάστηκαν στις πρόσφατες ασκήσεις ZAPAD στη δυτική Ρωσία, καθώς και στη Λευκορωσία, στη δοκιμή πυραυλικών «υπερόπλων», στη συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο, ενώ δεν απέκλεισαν οι νατοϊκοί ακόμα και την περίπτωση σύγκρουσης με τη Μόσχα, στο φως των συνεχών προκλητικών αεροναυτικών ασκήσεων και παραβιάσεων (και όχι μόνο) στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα συμμαχικοί παράγοντες θα εκπονήσουν άμεσα νέες μελέτες και θα προχωρήσουν σε εκτιμήσεις πάνω σε ενδεχόμενα σενάρια πολεμικών εμπλοκών ή και θερμών επεισοδίων σε Βαλτική/Βόρεια Θάλασσα, ως και σε Μαύρη Θάλασσα -Αζοφική, λαμβάνοντας υπόψη στη δεύτερη περίπτωση το ότι τρία συμμαχικά κράτη (Βουλγαρία-Ρουμανία και Τουρκία) βρίσκονται γεωγραφικά στην περιοχή, ενώ άλλα δύο κράτη (Ουκρανία-Γεωργία) είναι εταίροι του ΝΑΤΟ και οι Ενοπλες Δυνάμεις τους εκπαιδεύονται από συμμαχικούς στρατούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πολύ πρόσφατο ταξίδι του σε Τιφλίδα, Κίεβο και Βουκουρέστι και τις πολιτικο-στρατιωτικές επαφές που είχε εκεί, ενώ εν όψει Μαδρίτης είχε επιμέρους συνομιλία με την Ισπανή ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες.
Σε μία από τις επιμέρους συνόδους, συμμετείχαν και οι υπουργοί Αμυνας της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ως και η Ε.Ε., όπου εξετάστηκαν σενάρια αντιμετώπισης της ρωσικής ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας στη Βαλτική.
Πέραν των ανωτέρω θεμάτων έγινε ευρεία συζήτηση για τη συλλογή συμπερασμάτων από την 20ετή παρουσία της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, τις τωρινές εξελίξεις στην Καμπούλ, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη μεταφορά 2000 Αφγανών που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ/ΙSAF/RESOLUTE SUPPORT στο Αφγανιστάν σε δυτικές χώρες, την αναβάθμιση της διασυμμαχικής συνεργασίας στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, το μέλλον της πυρηνικής αποτροπής, καθώς και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με κράτη της Ασίας-Ειρηνικού, όπως την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.
Διάφορες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ προχώρησαν στην υπογραφή επιμέρους συνεργασιακών projects για ζητήματα επιτάχυνσης καινοτόμων τεχνολογιών/DIANA/DEFΕNSE INNOVATIVE ACCELERATOR (στη σύνοδο της Μαδρίτης θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες), ομάδα κρατών για αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών, ως και παρεμφερείς ομάδες χωρών για την αποτροπή και αντιμετώπιση περιπτώσεων που έχουν ως βάση τα όπλα και υλικά μαζικής καταστροφής (δηλαδή χημικά, ραδιολογικά, πυρηνικά και βιολογικά). Στις πλείστες των ερευνητικών και άλλων πρωτοβουλιών η χώρα μας αποφάσισε να συμμετέχει.
Τέλος, μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ ως γ.γ./ΝΑΤΟ μέσα στο 2022, έντονα κυκλοφορεί αυτό της απερχόμενης υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Κάρεν Κραμπ-Καρενμπάουερ, που γνωρίζει καλά τα θέματα και υποστηρίζει γραπτώς και προφορικώς με έντονο τρόπο τις θέσεις του ΝΑΤΟ. Μία άλλη επιλογή είναι της Ιταλίδας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ έχει ακουστεί (προς το παρόν) και το όνομα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Πάντως, παρατηρείται μία τάση να είναι γυναίκα στη θέση του γ.γ., και η Γερμανία (μετά από σχεδόν 30χρόνια με τον αείμνηστο Μάνφρεντ Βέρνερ) έχει υπολογίσιμη δυναμική να επικρατήσει.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr