Ο Βεράν επισήμανε ότι οι γυναίκες κάτω των 25 θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, τα διαγνωστικά τεστ που απαιτούνται για τη χορήγησή τους, άλλες σχετικές εξετάσεις και, φυσικά, τα ίδια τα φάρμακα.
«Το πρόγραμμά μας θα καλύπτει την αντισύλληψη, τα βιολογικά τεστ που τη συνοδεύουν, την συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών και κάθε πλευρά της ιατρικής φροντίδας που σχετίζεται με την αντισύλληψη, για όλες τις γυναίκες μέχρι τα 25 τους χρόνια», είπε ο Υπουργός, σε συνέντευξή του με το τηλεοπτικό κανάλι France 2.
«Σημειώνεται μια πτώση στη χρήση της αντισύλληψης, ανάμεσα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό νεαρών γυναικών, με τα κύρια αίτια να είναι οικονομικά. Τα αντισυλληπτικά κοστίζουν πολύ. Είναι απαράδεκτο το να μην μπορούν οι νέες γυναίκες να προστατευτούν, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη- εφόσον αυτή είναι η επιλογή τους- γιατί δεν έχουν τα χρήματα να το κάνουν».
Ερωτηθείς σχετικά με το όριο των 25 ετών, ο Υπουργός εξήγησε πως η ηλικία αυτή συνήθως συνάδει με «περισσότερη αυτονομία» και υπογράμμισε ότι, στη Γαλλία, τα 25 είναι η ηλικία που οι νέοι παύουν να καλύπτονται από την συμπληρωματική ιατρική ασφάλιση των γονιών τους, που ονομάζεται mutuelle.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα καλύπτει αντισυλληπτικά όπως το χάπι, τα σπιράλ και άλλες ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης, θα κοστίζει στο Σύστημα Υγείας της Γαλλίας περίπου 21 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ήδη από το 2013, η αντισύλληψη στη Γαλλία είχε καταστεί δωρεάν για τις κοπέλες ηλικίας 15-18 ετών, ενώ από τον Αύγουστο του 2020 το πρόγραμμα άρχισε να καλύπτει και κορίτσια μικρότερα των 15 ετών. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η κίνηση αυτή οδήγησε σε μείωση των εκτρώσεων.
Πέρσι, η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωνε πως περίπου 1.000 κορίτσια ηλικίας 12-14 ετών είχαν μείνει έγκυες και ότι 770 από αυτές τις εγκυμοσύνες είχαν καταλήξει σε έκτρωση. Από τότε που στη Γαλλία κατέστη δωρεάν η αντισύλληψη για τις κοπέλες 15-18 ετών, ο αριθμός των αμβλώσεων «έπεσε» από τις 9,5/ 1.000 εγκυμοσύνες (2012) στις 6/1.000, το 2018.
Για τις γυναίκες άνω των 25 ετών στη Γαλλία, το 65% του κόστους των αντισυλληπτικών επιστρέφεται. Το γαλλικό Σύστημα Υγείας απαιτεί από τους περισσότερους ασθενείς να πληρώνουν προκαταβολικά για τα ιατρικά τους ραντεβού, προκειμένου να λάβουν, αργότερα, μερική ή ολική αποζημίωση. Για την ολική αποζημίωση, οι ασθενείς καλούνται, επιπλέον, να πληρώσουν για ενός είδους «πλήρη ασφάλιση» που τους παρέχεται από το κράτος.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίκης Θεοδωράκης: Η πιο συγκινητική στιγμή – Οι βρακοφόροι τραγουδούν το ριζίτικο και αποχαιρετούν τον Μίκη [βίντεο]
- Όμηρος Ευστρατιάδης: Σάλος με τις δηλώσεις του για τις καταγγελίες βιασμού στον καλλιτεχνικό χώρο – «Αυτά είναι αστεία, τώρα το θυμήθηκαν;»
- Συγκίνησε η Μαρία Σάκκαρη: Αφιερώνω την πρόκριση στην Ελλάδα που ταλαιπωρήθηκε από τις πυρκαγιές – Μου αρέσει να σας κάνω υπερήφανους
- Σοκάρει ο Ζαγοράκης: «Bullying στα παιδιά μου, γκαζάκια στο σπίτι μου»
- Συγκρατημένες ακόμη οι αυξήσεις στα τρόφιμα – Στα ύψη ο ΦΠΑ [συγκριτικός πίνακας με όλες τις χώρες της ΕΕ]
- Καιρός: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα [χάρτες]
- Ράλι Ακρόπολις: Σήμερα η μεγάλη επιστροφή του – Ειδική με «γκάζια» και στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter