Μάλιστα υποστήριξε με στοιχεία ότι θα πρέπει να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα οι προληπτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη. Πληροφορίες φέρουν το τρομοκρατικό δίκτυο να διατηρεί ομάδες και πυρήνες σε 14 από τις 34 επαρχίες της χώρας.
Μιλώντας κεκλεισμένων των θυρών, ο Μίλεϊ (με εμπειρία από Αφγανιστάν και Ιράκ) τόνισε ότι είναι περίπου 60 χιλιάδες οι Αφγανοί που σταδιακά θα λάβουν την ειδική βίζα SIU, ενώ μεταφέρονται εδώ και λίγες εβδομάδες στο Φορτ Λι της Βιρτζίνια για τις επιμέρους διευθετήσεις. Πρόκειται για Αφγανούς που τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των διασυμμαχικών αποστολών της ISAF και της RESOLUTE SUPPORT.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν είπε ότι υπήρχαν σχέδια για ομαλή αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά η πρωτοφανής (!) προέλαση των Ταλιμπάν σε όλη την αφγανική εδαφική επικράτεια ήταν ταχύτατη και δεν αναμενόταν.
Στην κλειστή ενημέρωση των περίπου 20 γερουσιαστών και βουλευτών στην αμερικανική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών δεν είχαν λάβει υπόψη την περίπτωση καθολικής πτώσης των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν (δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση οι κυβερνητικές δυνάμεις), ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ορισμένα συμμαχικά και φιλικά κράτη για την εκκένωση ξένων διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσωπιών, ως και Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (μεταξύ άλλων ανέφερε το Πακιστάν, το Κατάρ, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Γερμανία).
Αρκετές πτήσεις πραγματοποιούνται από την Καμπούλ με προορισμούς τον διεθνή αερολιμένα Αλ Θάνι της Ντόχα στο Κατάρ (ως και τη βάση Αλ Ουντεΐντ των ΗΠΑ), την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Αδανα της Τουρκίας, το αεροδρόμιο της Τιφλίδας στη Γεωργία, καθώς και τη μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Ράμσταιν της Γερμανίας (έδρα των συμμαχικών αεροπορικών, ως και αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη).
Μάλιστα ευχαρίστησε προσωπικά την ηγεσία του Εμιράτου του Κατάρ για την προσφορά και φιλοξενία εκατοντάδων Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και η ζωή τους υπό το ταλιμπανικό καθεστώς θα ήταν σε άμεσο κίνδυνο.
ΚΥΣΕΑ: Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί από Αφγανιστάν και η προστασία των συνόρων – Τι ανησυχεί την Ελλάδα
Η αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, και ο σχεδιασμός για την προστασία των συνόρων, ήταν τα κύρια αντικείμενα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν, προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις.
Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Επίσης όπως προαναφέρθηκε, συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Η κυβέρνηση μάλιστα δεν κρύβει τον προβληματισμό της όχι μόνο ενόψει του αναμενόμενου νέου κύματος μεταναστευτικών ροών με αφετηρία το Αφγανιστάν, αλλά και για τη βασίμως πιθανολογούμενη «εργαλειοποίηση» αυτής της κρίσιμης πτυχής από την Αγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο παράγοντας φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων είναι στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, με την ενεργοποίηση εκ νέου εκτάκτων μέτρων τύπου Εβρου να υπάρχει πάνω στο τραπέζι.
Η Αθήνα φαίνεται να εκτιμά αφενός –βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας στο μέτωπο αυτό– ότι η τουρκική πλευρά θα επαναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση εκ νέου το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε., με άμεση επίπτωση στα ελληνικά σύνορα, και αφετέρου να διαβλέπει τάσεις της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει την πτυχή της εμπλοκής της και στο Αφγανιστάν ως «όπλο» για την προώθηση των γνωστών λοιπών περιφερειακών σχεδιασμών της.
Όπως έγραψε σήμερα στον Ε.Τ. ο Αθανάσιος Δρούγος: «Εντονη κινητικότητα παρατηρείται από πλευράς Αγκυρας στα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε μυστικές διαπραγματεύσεις με διάφορες αφγανικές πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων την ηγεσία των Ταλιμπάν να κατέχει την κυρίαρχη θέση, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ως και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, ο γνωστός μας Ιμπραήμ Καλίν. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι επικεντρωμένος στο θέμα της κατασκευής και ενίσχυσης του μεθοριακού τείχους με το Ιράν, έχοντας ήδη εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μαζικής έλευσης και προσπάθειας εισόδου Αφγανών προσφύγων στο τουρκικό έδαφος από τα μεθοριακά περάσματα των επαρχιών Αγκρι, Βαν και Χακάρι.
Οι επαφές της Τουρκίας πραγματοποιούνται στην Ντόχα του Κατάρ με το εδρεύον εκεί τα τελευταία τρία χρόνια πολιτικό επιτελείο των Ταλιμπάν, ενώ στην πρωτεύουσα Καμπούλ, επιμέρους επαφές γίνονται μέσω του πρέσβη της Αγκυρας εκεί, καθώς και του Τούρκου ταξίαρχου που είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικο-αστυνομικής δύναμης στον διεθνή αερολιμένα της χώρας. Αλλωστε ο Τσαβούσογλου επιστρέφοντας από τη διήμερη επίσκεψή του στην Αλγερία επεσήμανε εκ νέου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ανάληψη της διοίκησης και του ελέγχου του βασικού αεροδρομίου του Αφγανιστάν. Παράλληλα ανέφερε ότι 324 Τούρκοι και άλλοι πολίτες έφθασαν χθες τα χαράματα με την πρώτη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Καμπούλ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ομολόγους των ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας, Κροατίας, Κατάρ, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονίας, Αυστραλίας και Πακιστάν, αναφορικά με τη χαοτική κατάσταση στην Καμπούλ. Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Πακιστανό ομόλογό του Μ. Κουρεσί και αμέσως μετά έγινε η τηλεφωνική συζήτηση με τον Τσαβούσογλου.
Στον Στόλτενμπεργκ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι παρά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Αγκυρα μπορεί να συνδράμει θετικά, ειδικά μέσω της μη μάχιμης στρατιωτικής δύναμης που επί 5 και πλέον χρόνια εδρεύει στον διεθνή αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας. Ο ρόλος του Πακιστάν είναι καθοριστικός γιατί διατηρεί πολιτικο-εμπορικές και πολιτικο-πληροφοριακές σχέσεις με τους Ταλιμπάν από το 1995, ενώ το 2018 το Ισλαμαμπάντ προώθησε το διάλογο των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν, καθώς και μεταξύ των Ταλιμπάν και της τότε αφγανικής κυβέρνησης, στην Ντόχα του Κατάρ.
Τέλος, αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση του αποτρεπτικού τείχους στα τουρκο-ιρανικά σύνορα, ο Ακάρ δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί στη μεθοριακή ζώνη σχεδόν 1.000 οχήματα του στρατού και της στρατοχωροφυλακής, εκατοντάδες διόπτρες νυχτερινής όρασης, ακουστικοί αισθητήρες, καθώς και ηλεκτροπτικοί πύργοι».
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
ΕΕ: Όσοι έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να εγγυηθούν για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών
Tη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες, καλώντας “όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους”.
“Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν” τονίζεται στην ανακοίνωση.
“Θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια” επισημαίνεται.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν επίσης οι παρακάτω χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο – Παρατείνονται τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά
- Φωτιά: Το ρωσικό Ιλιούσιν εν δράσει – Δείτε να κάνει ρίψη 49 λίτρων νερού στην «καρδιά» του πύρινου μετώπου [βίντεο]
- Πάτρα: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της εγκύου με κορονοϊό – Γέννησε με καισαρική και διασωληνώθηκε [βίντεο]
- Φωτιά στα Βίλια: Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Το ρωσικό Ιλιούσιν κινδύνεψε να συγκρουστεί με ελληνικό ελικόπτερο
- Φωτιά στα Βίλια: Μια ανάσα από Θέα και Παλαιοχώρι οι φλόγες – Συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα
- Καιρός: 40αρια και την Τετάρτη στη χώρα – Ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη
- Σεισμός στην Αϊτή: Τραγωδία δίχως τέλος – Στους 1.941 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών
- Αφγανιστάν – Συνέντευξη Τύπου Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε κανέναν εχθρό – Τι είπαν για γυναίκες, ΜΜΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter