Το lockdown, που επιβλήθηκε όψιμα στην πόλη των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, έχει αλλάξει τη μορφή και τον χαρακτήρα της. Η Ινδία νοσεί, πληγωμένη από ένα δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας, που τη βρήκε σχεδόν απροετοίμαστη.
Οι εικόνες που έρχονται από τον «γίγαντα» της Ασίας δεν συνάδουν με μια πυρηνική δύναμη, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα ιατρικού οξυγόνου και μια χώρα που θεωρείται ως «το φαρμακείο του πλανήτη» (με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και εργαστήρια που παράγουν και διανέμουν φάρμακα και εμβόλια σε όλο τον κόσμο).
«Μοιάζει σαν ταινία τρόμου», λέει η ινδικής καταγωγής γιατρός Μινάλ Βις, που ζει και εργάζεται στη Βρετανία. Η ισχύουσα υγειονομική κατάσταση στη χώρα των αντιθέσεων -με περισσότερους από 20 εκατομμύρια μολυνθέντες κατά την επίσημη καταγραφή- αποτελεί γροθιά στο στομάχι! Ανθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους εκλιπαρώντας για λίγο οξυγόνο ή μια γωνιά σε κάποιο νοσοκομείο, υπαίθρια κρεματόρια στήνονται σε πάρκα και πάρκινγκ για να προλάβουν τις αποτεφρώσεις νεκρών… Ο καθημερινός απολογισμός των νοσούντων και των θυμάτων της πανδημίας ζαλίζει: Εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά, πολλοί νεκροί. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολη η καταγραφή νοσούντων και θυμάτων της ασθένειας, σε μια χώρα που ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισεκατομμύρια και οι κοινωνικές ανισότητες είναι τεράστιες.
Ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, αρνήθηκε να επιβάλει εθνικό lockdown, φοβούμενος τις οικονομικές συνέπειες, ενώ αγνόησε τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για αποφυγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων σε ορισμένα κρατίδια όπου διεξήχθησαν κανονικά οι εκλογές. Ταυτόχρονα, ενθάρρυνε τον προηγούμενο μήνα τη συμμετοχή στο μεγάλο θρησκευτικό φεστιβάλ της Κουμπ Μελά, με το πρόσχημα της μείωσης των κρουσμάτων. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για αδιαφορία απέναντι στην τραγική υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και αποτυχία στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19.
Τι πήγε λάθος
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στις 8 Μαρτίου, το ομοσπονδιακό υπουργείο Yγείας της Ινδίας κήρυξε το «τέλος της πανδημίας»! Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι πρόκειται μόνο για προσωρινή ύφεση της πανδημίας και ότι έρχεται νέο σφοδρό κύμα, λόγω της νέας μετάλλαξης που εντοπίστηκε στο κρατίδιο Μαχαράστρα και της πρόωρης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, προειδοποιούσαν για τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, ζητώντας να σταματήσουν οι εξαγωγές ιατρικού οξυγόνου. Το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας δεν θυμίζει σε τίποτα μια μεγάλη χώρα, με μόλις 3,6% του ΑΕΠ να έχει δοθεί για δαπάνες στη δημόσια Yγεία τα προηγούμενα έξι χρόνια. Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα προσφέρουν τώρα τεράστια ποσά για την απόκτηση φαρμάκων -ρεμδεσιβίρη ή άλλα- που χορηγούνται κανονικά στα νοσοκομεία σε βαριά νοσούντες από κορονοϊό. Ειδικοί κατηγορούν τις ομοσπονδιακές Αρχές για ολιγωρία στην προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση ενός ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επίσης, λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι οι μεταλλάξεις εντοπίστηκαν πολύ αργά, όταν είχαν ήδη εξαπλωθεί σε κρατίδια της χώρας.
Εμβόλια
Στην Ινδία, με τις πολλές φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο για άλλες χώρες (μεταξύ άλλων και εκείνο της AstraZeneca) μόνο το 11,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και μόλις το 2% έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Από τον προηγούμενο μήνα, έχει μειωθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί στην αρχή όριζε ότι μέχρι τον Ιούλιο έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια άνθρωποι, ούτε οι μισοί από αυτούς δεν έχουν λάβει την πρώτη δόση μέχρι σήμερα και 26 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις. Η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγία στα μεγάλα εργαστήρια, όπως το Haffkine Institute και το Serum Institute, να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων. Οπως τονίζει η εφημερίδα «Guardian», η μεγάλη κατάρρευση της λειτουργίας των φαρμακευτικών ινστιτούτων της Ινδίας επηρεάζει τους πάντες. Το Serum, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έπαψε να δίνει εμβόλια σε άλλες χώρες – τον προηγούμενο μήνα, η Ινδία απέστειλε 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ο Ισραηλινός γιατρός Ναρντίρ Αρμπέρ μιλά στον «Ε.Τ.» για το απόλυτο όπλο κατά του κορωνοϊου
- Τουρισμός: Έτοιμη η Ελλάδα για το επικείμενο άνοιγμα – Το «στοίχημα» των 15 εκατ. αφίξεων
- Μάτι: Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει τις τελευταίες καταθέσεις πριν τη δίκη για την εθνική τραγωδία
- Λήξη συναγερμού: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος
- Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο των 146 δισ. δολαρίων και η επόμενη ημέρα
- Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας στον ΕΤ: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει κόμβος κλινικών δοκιμών»
- Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Μεταδοτικότερη και πιο ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr