Η πρώτη γνωριμία του ζεύγους, που περιγράφεται στη βιογραφία της Μελίντα, έδινε μια ωραιοποιημένη εικόνα της κοινής τους ζωής. Την ίδια εποχή, η Μελίντα Γκέιτς δήλωνε σε συνέντευξή της πως ο σύζυγός της δυσκολευόταν να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν διαφαινόταν η μεγάλη κρίση στον γάμο των Γκέιτς, που οδήγησε στην απόφαση να πάρουν διαζύγιο και να δηλώνει η Μελίντα ότι «ο γάμος της διαλύθηκε ανεπανόρθωτα».
Ο σύζυγος «που δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τη γυναίκα του», όπως λένε φίλοι του Γκέιτς, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αδηφάγων ΜΜΕ, αφενός, για την τεράστια περιουσία του και, αφετέρου, για το μέλλον του «Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», που βοηθά φτωχές χώρες στη βελτίωση της δημόσιας Υγείας, ενώ ταυτόχρονα έχει συζητηθεί κατά κόρον, λόγω των θεωριών συνωμοσίας που το περιβάλλουν. Για περίπου δύο δεκαετίες, ο ιδρυτής της Microsoft ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας «Forbes», ύστερα από τις τεράστιες δωρεές – έχει δώσει το 27% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς όλα αυτά τα χρόνια.
«Ομότιμη σύντροφος»
Στο ντοκιμαντέρ «Στο μυαλό του Μπιλ Γκέιτς», που προέβαλε το Netflix πριν από δύο χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος, που έχει συζητηθεί σε κάθε γωνιά της Γης, δήλωσε ότι θα ήθελε να είχε πει στη Μελίντα «ευχαριστώ», περισσότερες φορές. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε «ομότιμη σύντροφό του», ενώ δεν έκρυψε ότι την παντρεύτηκε ύστερα από ώριμη σκέψη, καθώς η σχέση τους είχε φθάσει σε ένα σημείο καμπής. Ο άνθρωπος με το «μυαλό κομπιούτερ», που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ για να δημιουργήσει τη Microsoft, έγινε δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 31 ετών. Το 1987 γνώρισε τη Μελίντα αφού είχε χωρίσει από την πρώην σύντροφό του Αν Γουίνμπλαντ. Δεν ήταν σίγουρός ότι μπορούσε να αναλάβει τη δέσμευση ενός γάμου, γι’ αυτό δίσταζε να προτείνει κάτι τέτοιο στη Μελίντα. Τελικά, ο Μπιλ παντρεύτηκε με τη Μελίντα το 1994 στη Χαβάη. Οπως ισχυρίζονται βρετανικές εφημερίδες, το ζευγάρι είχε κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις, ενώ η Μελίντα Γκέιτς αποδέχθηκε τη διατήρηση των επαφών του συζύγου της με την Αν Γουίνμπλαντ.
Εξι χρόνια μετά τον γάμο τους, αποφάσισαν να συστήσουν το φιλανθρωπικό τους ίδρυμα. «Η Μελίντα είναι καλύτερη στην επικοινωνία με τους ανθρώπους», έχει πει ο Γκέιτς, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους σε ένα κοινό σκοπό βελτίωσε και τη σχέση τους. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει κατηγορηθεί από πολλές πλευρές για ιδιοτελείς σκοπούς μέσω των φιλανθρωπιών, ωστόσο, συνεχίζει να προωθεί τις δράσεις του ιδρύματος μαζί με τη σύζυγό του. Με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού τα έβαλε ανοιχτά με τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τους χειρισμούς του.
Αμύθητα πλούτη
Πολλοί μιλούν ήδη για άλλο ένα «χρυσό» διαζύγιο, όπως αυτά που έχουν γίνει γνωστά για κροίσους την τελευταία δεκαετία. Η τεράστια περιουσία των περίπου 146 δισεκατομμυρίων, που διαθέτει η οικογένεια Γκέιτς, και τα πολλά ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να μοιραστούν.
Οι Γκέιτς έχουν τρία παιδιά (την 25χρονη Τζένιφερ, τον 21χρονο Ρόρι και τη 18χρονη Φοίβη), τα οποία θα λάβουν μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους θα δοθεί στον φιλανθρωπικό οργανισμό «The Giving Pledge», που έχουν ιδρύσει μαζί με τον άλλο Αμερικανό κροίσο, τον Γουόρεν Μπάφετ.
Η περιουσία των Γκέιτς περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε επαύλεις σε διάφορα σημεία της Αμερικής (Ουάσιγκτον, Φλόριντα, Καλιφόρνια, Ουαϊόμινγκ), πανάκριβα αυτοκίνητα, δύο ιδιωτικά αεροπλάνα κ.λπ. Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιώτης γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ (κατέχει 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές Πολιτείες) και είναι, επίσης, γνωστός για την αγάπη του στα έργα τέχνης, με πιο διάσημο στη συλλογή του το Codex του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που απέκτησε έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s.
Οπως ανέφερε ο «Independent» για τη μοιρασιά των περιουσιακών στοιχείων, «είτε τα χωρίσουν στη μέση είτε με άλλον τρόπο, το ζευγάρι δεν κινδυνεύει από φτώχεια».
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
Τα εσωτερικά σημειώματα που διακινούνται στο «Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» διαμηνύουν πως «οι δουλειές συνεχίζονται κανονικά» και μερίδα εργαζομένων διαρρέει πως δεν θα γίνουν αλλαγές μετά το διαζύγιο του ζεύγους. Τόσο ο Μπιλ όσο και η Μελίντα Γκέιτς ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για το ίδρυμα, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως η αλλαγή στην προσωπική τους ζωή θα έχει επιπτώσεις στο μεγαλύτερο, πιο επιδραστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.
Μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσής του, το ζευγάρι έχει ξοδέψει από το 2000, που ιδρύθηκε, 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια Υγεία, την ανακούφιση της φτώχειας, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχορηγήσεις έφτασαν τα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες σχετικά με τα εμβόλια και τις έρευνες. Το 2018, το Ιδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» απορρόφησε ένα χρέος 76 εκατομμυρίων δολαρίων της Νιγηρίας προς την Ιαπωνία. Η Νιγηρία είχε δανειστεί, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Το 2012 η χώρα είχε περισσότερα από τα μισά των παγκόσμιων κρουσμάτων της παραλυτικής ασθένειας, ενώ τώρα έχει σχεδόν εξαλειφθεί.
Επόμενη μέρα
Ο καθηγητής Χένρι Πίτερ, επικεφαλής του Φιλανθρωπικού Κέντρου Γενεύης στο ομότιτλο Πανεπιστήμιο, σημειώνει πως το «οικοσύστημα του ιδρύματος βασίζεται σε τρία κεφάλαια», αναφερόμενος στους Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ. «Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα διοικείται το ίδρυμα μετά το διαζύγιό του», αναφέρει, σημειώνοντας πως ελπίζει η Μελίντα να μην απομακρυνθεί για να δημιουργήσει τη δική της φιλανθρωπική πρωτοβουλία.
Η Μελίντα Γκέιτς, αντίθετα με τον πρώην σύζυγό της, επικεντρώνεται στις «ανθρωπιστικές επιστήμες», ενώ ο Μπιλ ασχολείται με τα επιστημονικά επιτεύγματα και πώς αυτά μεταφράζονται σε φιλανθρωπίες που θα έχουν απτά αποτελέσματα. Ετσι, στο εσωτερικό, έχουν χωριστεί ομάδες που δουλεύουν σε «προγράμματα για τον Μπιλ» και «προγράμματα για τη Μελίντα».
Το διαζύγιο έφερε αναταραχή σε πολλά σημεία του κόσμου και ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου το «Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Απασχολεί 1.600 εργαζομένους σε γραφεία σε όλο τον κόσμο και ετησίως χρηματοδοτεί εργασίες και πρότζεκτ με 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr