To στατιστικό στοιχείο άφηνε αδιάφορη την ανθρωπότητα πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η «πανδημία» αφορούσε υγειονομικές κρίσεις περασμένων αιώνων.
Οι λίγοι που είχαν προετοιμαστεί για κάποιο «καταστροφικό γεγονός» έμειναν ανεπηρέαστοι από το χάος που προκλήθηκε σε αρκετές χώρες με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων πριν από έναν χρόνο, όταν τα χαρτιά υγείας αποτελούσαν… είδος υπό εξαφάνιση.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής που έφερε η πανδημία έδωσαν δυναμική στο κίνημα «Survivalism». Ο «επιβιωτισμός», η προετοιμασία για κάτι ακραίο που πρόκειται να συμβεί, φαίνεται να είναι κάτι που ελκύει περισσότερους πολίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ρεπορτάζ του «Euronews», που ακολούθησε μια ομάδα επιβιωτιστών στην Ισπανία, σημειώνει πως σε λιγότερο από έναν χρόνο η ζήτηση μαθημάτων σε σχολεία επιβίωσης αυξήθηκε πάνω από 30%. Ο Χουάν Λόπεζ είναι εκπαιδευτής σε θέματα επιβίωσης στο «Ισπανικό Σχολείο Επιβίωσης» και ανήκει στους Preppers, σε όσους ετοιμάζονται για μια έκτακτη κατάσταση. Τα μέλη του θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη καταστροφή και γι’ αυτό είναι έτοιμα να την αντιμετωπίσουν.
«Το πρώτο είναι να μάθεις να επιβιώνεις, εάν χαθείς στα βουνά. Το δεύτερο είναι να καταφέρεις να επιβιώσεις, όταν έχει επηρεαστεί όλη η χώρα. Οταν οι ομάδες διάσωσης, το σύστημα κοινωνικής προστασίας, το σύστημα Υγείας καταρρέουν, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην έξωθεν βοήθεια ειδικών, όπως έχουν συνηθίσει. Χρειάζονται να διαχειριστούν μόνοι τους τα πράγματα και να φροντίσουν την ασφάλειά τους», δηλώνει ο Λόπεζ στο ειδησεογραφικό δίκτυο.
Τα μέλη του κινήματος συγκεντρώνουν σε κρυφά σημεία ή στην αποθήκη τους προμήθειες, όπως καύσιμα, κουτιά επιβίωσης, κονσέρβες, ξηρά τροφή, στολές καμουφλάζ, εξοπλισμό για πυρηνική καταστροφή, όπλα και πολεμοφόδια, σε περίπτωση… ανάγκης.
Ψυχρός Πόλεμος
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Το κίνημα των «επιβιωτιστών» δεν είναι καινούργιο, αφού «γεννήθηκε» στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ συχνά συνδέεται με ακροδεξιές ιδεολογίες. Ο επιβιωτισμός που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη δεν έχει τις περισσότερες φορές τέτοια ακραία μορφή. Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες που δημιουργούνται στα social media είναι εξαιρετικά ενεργές, καθώς τα μέλη ανταλλάσσουν συμβουλές και πληροφορίες για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανά καταστροφικά γεγονότα (φυσική καταστροφή, πόλεμος, τρομοκρατία, οικονομική κατάρρευση, υγειονομική απειλή).
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, «το κίνημα της προετοιμασίας δεν αποτελεί κάποια περιθωριακή υποκουλτούρα αλλά ένα συνηθισμένο φαινόμενο με αυξητικές τάσεις που οδηγείται από την ανάγκη προφύλαξης και προετοιμασίας που δημιουργείται στον κόσμο όταν ζει σε μόνιμη κρίση». Μία από τις ερευνήτριες, η Σάρα Μπρόουν του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, ανέφερε στο CNN ότι οι Preppers συνήθως παρουσιάζονται ως «ανόητοι» και «παρανοϊκοί» και οι ίδιοι θέλουν απλώς να δείξουν ότι είναι «λογικοί και πρακτικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι αφελείς και ελάχιστα προετοιμασμένοι». Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι Preppers άρχισαν να υιοθετούν αυτό το στιλ ζωής ύστερα από κάποιο τραυματικό περιστατικό, όπως είναι η απώλεια της δουλειάς τους ή η οικονομική κρίση.
Οπως αναφέρει ο Πασκουάλ, επιχειρηματίας από τη Βαλένθια που παρακολουθεί μαθήματα επιβίωσης, η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι για την περίοδο μετά το τέλος της πανδημίας. «Η οικονομική κρίση που βλέπουμε τώρα θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια. Οταν η βοήθεια του κράτους σταματήσει, θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, μπορεί να δούμε ελλείψεις τροφίμων στις πόλεις, να κυριαρχήσει το χάος ή να υπάρξουν εξεγέρσεις. Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία να προετοιμαστώ», δήλωσε στο «Euronews».
Ξεπουλάνε τα διαδικτυακά καταστήματα
Ο 29χρονος Νάντερ Κνόμπεν από την Ολλανδία μετέτρεψε την προνοητικότητά του σε επιχείρηση και τώρα βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται. Ο Κνόμπεν διαθέτει ένα από τα διαδικτυακά καταστήματα prepping που μπορεί να βρει κανείς στο Ιντερνετ και, όπως λέει, θέλει να βοηθήσει τον κόσμο «να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους». Ο ίδιος ανέφερε στο CNN: «Τον Φεβρουάριο πούλησα τόσες μάσκες, ραδιόφωνα, φίλτρα νερού και μερίδες ξηράς τροφής όσες είχα πουλήσει σε έξι μήνες, ενώ άνθρωποι με τους οποίους είχα να μιλήσω χρόνια επικοινώνησαν μαζί μου ζητώντας μου προμήθειες». Ενα παρόμοιο e-shop διαθέτει και ο Λίνκολν Μάιλς με έδρα τη Βρετανία, το «UK Preppers». Οπως λέει στο CNN, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στο τέλος Δεκεμβρίου η άνοδος των παραγγελιών ήταν «σκέτη τρέλα», καθώς οι πωλήσεις ήταν 20 φορές περισσότερες απ’ ό,τι συνήθως.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Συντάξεις-Αναδρομικά Δημοσίου: Τα ποσά για 450.000 συνταξιούχους
- Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στάση αναμονής για τις 33.600 δόσεις
- Τουρισμός: Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα την 14η Μαΐου – Τι λένε οι φορείς του κλάδου
- Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος – Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
- Ελληνοτουρκικά: Πως θα αντιδράσει η Τουρκία μετά την «κατσάδα» Δένδια – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr