ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στάση αναμονής για τις 33.600 δόσεις

ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με σπάνιες θρομβώσεις

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μετά την παγκόσμια αναστάτωση από το εμβόλιο της AstraZeneca και την αναπροσαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, νέος κύκλος αναμονής ξεκίνησε, αυτήν τη φορά για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Λίγο μετά την έναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη και πριν από την εκκίνηση των εμβολιασμών και στη χώρα μας που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, το συγκεκριμένο εμβόλιο μπαίνει στον «πάγο» έως ότου υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – πιθανόν μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό και θα έφερνε πιο γρήγορη ανοσία σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Ωστόσο, η μη χρήση του, εάν είναι προσωρινή και για λίγες ημέρες, δεν θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην επιχείρηση «Ελευθερία» -με δεδομένο ότι ο κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει εμβολιασμούς με την Pfizer- αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σημαντικές ανατροπές. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανή νέα αναθεώρηση και της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Ρευστή κατάσταση

Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πριν από περίπου μία εβδομάδα, η οποία «ζύγισε» τα δεδομένα για όλες τις ηλικίες και συνυπολόγισε τον κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων, βαριάς νόσησης και θανάτου από τη νόσο Covid-19, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όλους τους Ελληνες πολίτες άνω των 30 ετών. Πρόκειται, όμως, για μία σύσταση που είναι πιθανό να αλλάξει ξανά όσο προστίθενται δεδομένα και εάν συμπαρασυρθεί από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εφόσον φαίνεται ότι τα περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί είναι παρόμοια. Οι επιστήμονες είναι αντιμέτωποι με μια ρευστή κατάσταση, καθώς τα στοιχεία και η πληροφόρηση για τα αναφερόμενα ανεπιθύμητα περιστατικά δεν είναι ακριβή, όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Ετσι, ενώ φαίνεται πως οι γυναίκες συγκεκριμένων ηλικιών είναι αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, οι διαφορετικές στρατηγικές κάθε χώρας έχουν «μπερδέψει» την επιστημονική κοινότητα.

Με βάση τις συμφωνημένες παραδόσεις από τις εταιρίες, η Ελλάδα αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις από την Johnson & Johnson για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Ηδη 33.600 δόσεις έχουν φτάσει στην Ελλάδα και «περιμένουν» τις σχετικές επιστημονικές αποφάσεις. Για τον Μάιο ο προγραμματισμός περιλάμβανε, τουλάχιστον πριν από τις εξελίξεις με την αναστολή χορήγησης του εμβολίου στις ΗΠΑ, 300.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 960.000 δόσεις. Αντίστοιχα από την AstraZeneca η χώρα μας θα λάβει 450.000 δόσεις για κάθε μήνα, συνολικά 1.350.000 δόσεις.

Χρονοδιάγραμμα

Με τη στάση αναμονής στο εμβόλιο της J&J δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εμβολιασμοί καθυστερούν σημαντικά. Αναλόγως πόσο μεγάλη είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων τόσο θα επιβραδυνθούν ελαφρώς ή περισσότερο τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Αλλωστε, ο βασικός «κορμός» του σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη είναι από την εταιρία Pfizer, από την οποία αναμένονται σε διάστημα των επόμενων δύο μηνών 4,4 εκατομμύρια δόσεις. Ειδικότερα, 1,5 εκατ. δόσεις ήταν στο πρόγραμμα να έρθουν τον Μάιο και 1,7 εκατ. τον Ιούνιο. Σε αυτές προστέθηκαν επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις από τις παραδόσεις που επισπεύδει ο φαρμακευτικός κολοσσός για όλη την Ευρώπη.

Εάν, βέβαια, βγει εντελώς από το «κάδρο» το εμβόλιο της J&J -σε ένα υποθετικό σενάριο-, τότε ενδεχομένως θα αργήσουν να ανοίξουν άλλες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς τα 1,3 εκατ. εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρίας αντιστοιχούν σε ισάριθμους πολίτες, λόγω του ότι είναι μονοδοσικά. Επίσης, πρέπει να τεθεί υπόψη ότι, εάν τα εμβόλια AstraZeneca και J&J δεν έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, τότε μπορεί να ανοίγει η διαδικασία για όλο και νεότερους. Για την ώρα, πάντως, τηρείται το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αφορά σε τρεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού (800.000 άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ηλικίες 55 έως 59 και 50-54 ετών), καθώς και τους εκπαιδευτικούς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Bloomberg: Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Tinad