Η δικαστική απόφαση δένει τα χέρια της Μέι, καθώς δεν μπορεί να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έξοδο από την Ε.Ε. έως ότου τα δύο Σώματα της Βουλής δώσουν τη στήριξή τους, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πάντως, οι δικαστές την απάλλαξαν από ένα άλλο «βαρίδι», καθώς αποφάνθηκαν ότι δεν θα έχουν άποψη οι Σκοτσέζοι, οι Βορειο-ιρλανδοί και οι Ουαλοί.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως «η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της επιθυμίας του λαού» και ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50.
Η απόφαση σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη πολιτική ήττα για τη Μέι, όμως πρακτικές επιπτώσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν στην πορεία του Brexit. Αλλωστε, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως θα ψηφίσουν για την ενεργοποίηση του Αρθρου. Ο Τιμ Φάρον των Φιλελευθέρων χαιρέτισε την απόφαση, εκβιάζοντας την κυβέρνηση ζητώντας η τελική συμφωνία για το Brexit να τεθεί σε δημοψήφισμα, ειδάλλως η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Η Νίκολα Στέρτζιον, πρωθυπουργός της Σκοτίας, βρήκε αφορμή για να επαναφέρει το θέμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της Σκοτίας.
Οι επόμενες ημέρες
Δύο είναι τα ζητήματα που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί η Βουλή να «θάψει» το Brexit; Οι αριθμοί δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή της Κοινοτήτων – και τη στήριξη των Εργατικών. Ετσι, αναμένεται πως παρά τις τυχόν «διαρροές» από το εσωτερικό θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους. Στη Βουλή των Λόρδων η κατάσταση είναι πιο ρευστή, καθώς οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν την πλειοψηφία.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Ερωτήματα τίθενται και στο κατά πόσον η πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας όπως προβλέπεται, μια δέσμευση που πολλοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, λόγω των καθυστερήσεων στην ψήφιση του σχετικού νόμου από τα δύο Σώματα της Βουλής. Βέβαια, σημειώνεται πως υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που θα ήθελαν να καθυστερήσει η διαδικασία, ωστόσο είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την έξοδο ως τις επόμενες εκλογές, τον Μάιο του 2020.
Tην «ταπείνωσε»
Η 51χρονη Τζίνα Μίλερ, η γυναίκα που έφερε την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες, μπορεί να μετράει ακόμη μία νίκη απέναντι στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η Μίλερ, οπαδός της «Bremain», έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα αποτέλεσε το πιο διχαστικό ζήτημα της γενιάς της, ενώ αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη επισημαίνει πως το θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία και όχι με την πολιτική.
Μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τη Μίλερ κατέθεσε πέρυσι αίτημα στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως είναι αντιδημοκρατικό να μην πάρει θέση το Κοινοβούλιο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, επισημαίνοντας πως τα δύο Σώματα ψήφισαν το 1972 την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
Η ίδια είναι διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και ιδρύτρια -μαζί με το σύζυγό της, Αλαν- της οργάνωσης People’s Foundation, η οποία δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικά έργα.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής