Η τελευταία ένδειξη ήταν η πρώτη τετ α τετ συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, πριν από λίγες μέρες. Οι δύο άνδρες επέδειξαν ιδιαίτερη οικειότητα ενόσω συζητούσαν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και θεμάτων ασφάλειας. Οπως υπογραμμίζει ο αναλυτής του Arab News και ακαδημαϊκός του LSE, Αντριου Χάμοντ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο διάλογος των δύο πλευρών ενισχύθηκε μέσω της συνεργασίας για τα εμβόλια. Επιπλέον, υπάρχουν σημάδια ότι ένα νέο σινορωσικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από πυραυλική επίθεση βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής.
ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ευρώπη
Οι εξελίξεις αυτές δεν διέλαθαν των ευαίσθητων κεραιών της Δύσης, δεδομένου ότι σηματοδοτούν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης των δύο γιγάντων της Ευρασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για την αυξανόμενη απειλή Κίνας-Ρωσίας κατά των δυτικών συμμάχων. Διευκρίνισε μάλιστα ότι, ενώ η Ρωσία θα παραμείνει κύριος αντίπαλος του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 2020, η Δύση θα πρέπει να συλλογιστεί σοβαρότερα πώς θα χειριστεί την αναδυόμενη στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου.
Απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι Κίνα και Ρωσία έχουν συνειδητοποιήσει πως οι σχέσεις τους με τη Δύση θα ψυχρανθούν περισσότερο επί προεδρίας Μπάιντεν, γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Από τη μια είναι γεγονός ότι ο Τραμπ προκάλεσε πολικό ψύχος στις σινοαμερικανικές σχέσεις με τον εμπορικό του πόλεμο και τις καταγγελίες για τον «κινεζικό ιό». Από την άλλη όμως στο Πεκίνο δεν αυταπατώνται ότι επί του διαδόχου του θα αναβιώσουν κάποιες σκληρές αντικινεζικές πολιτικές της εποχής Ομπάμα.
Ταυτόχρονα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο θα συνοδευτεί από κύμα ψύχους και στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Στην εξίσωση αυτή κανείς δεν πρέπει να υποτιμά και τον παράγοντα Ευρώπη, που συμπλέει σταδιακά με την Ουάσιγκτον.
Συνεργασία
Η απάντηση των Πούτιν και Σι Τζινπίγκ στον ευρωατλαντικό κλοιό ήταν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας και να πυκνώσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Υστερα, άλλωστε, από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, η Μόσχα αναζήτησε οικονομική στήριξη στο Πεκίνο μέσα από νέες μεθόδους διατραπεζικών μεταφορών, τη σύσταση κοινού οργανισμού πιστώσεων και τη δημιουργία κοινών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποδομών, που θα τους επιτρέψουν να δρουν ανεξάρτητα από τους πανίσχυρους δυτικούς θεσμούς του χρήματος. Απεικόνιση αυτής της συνεργασίας είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αντίπαλον δέος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που χρηματοδοτεί προγράμματα στις χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), διαθέτοντας ένα ειδικό συναλλαγματικό αποθεματικό ταμείο 100 δισ. δολαρίων.
Στον ενεργειακό τομέα κυριαρχεί ο αγωγός από την Ανατολική Σιβηρία προς τη Βορειοανατολική Κίνα, μήκους 3.200 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 400 δισ. δολαρίων, που θα εξασφαλίσει την επάρκεια της Κίνας σε φυσικό αέριο. Ηδη σχεδιάζεται και δεύτερος αγωγός, από τη Δυτική Σιβηρία προς το Σιντζιάνγκ, ενώ κινεζικές εταιρίες επενδύουν ήδη στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο. Επιπλέον, το Πεκίνο παρέχει στους Ρώσους τεχνολογία και οι κινεζικές τράπεζες χορηγούν κατά προτεραιότητα δάνεια σε ρωσικές επιχειρήσεις.
Οπως είναι φυσικό, το σινορωσικό φλερτ έχει και έντονο γεωστρατηγικό-γεωπολιτικό αποτύπωμα σε καίρια διεθνή ζητήματα, όπως της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και του Ιράν.
Κοντολογίς, διαγράφεται ένα σκηνικό που θα αποτελούσε τον απόλυτο εφιάλτη του Χένρι Κίσινγκερ. Ο τελευταίος, ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενορχήστρωσε την προσέγγιση του προέδρου Νίξον με την κομμουνιστική Κίνα το 1971, για να την αποκόψει από την επίσης κομμουνιστική Σοβιετική Ενωση. Ο κομμουνισμός έπεσε αλλά ο Κίσινγκερ παραμένει ενεργός στην Ουάσιγκτον στα 97 του χρόνια. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι συμβουλεύει το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις 50 χρόνια μετά.
Αναλυτικός οδηγός από τον Ε.Τ.: Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα