Όπως έκανε γνωστό, μετά τη συνάντησή της με τις ηγεσίες των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα lockdown με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων από την ερχόμενη Τετάρτη έως τις 10 Ιανουαρίου. Επίσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU) δήλωσε ευθέως ότι χρειάζονται πλέον «εντελώς διαφορετικά, απολύτως σαφή, απολυταρχικά μέτρα», καθώς, όπως είπε, ο κόσμος «δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα». Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μηνύματα από πολίτες που ζητούν χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των εορτών. «Η κοινωνική ζωή πρέπει να σταματήσει», τόνισε και προειδοποίησε για τον ορατό πλέον κίνδυνο τα νοσοκομεία της χώρας να επιβαρυνθούν υπερβολικά.
Στην Σαξονία από την Δευτέρα θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου. Επιπλέον, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 22:00 έως τις 6:00 και για όλο το 24ωρο σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων από την κατοικία τους. «Αυτά τα μέτρα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα, αν θέλουμε γιατροί και νοσηλευτές να κάνουν τη δουλειά τους σε ποιοτικές συνθήκες και όχι πλέον σε κατάσταση απόλυτης υπερφόρτωσης», διευκρίνισε ο κ. Κρέτσμερ.
Απόλυτο lockdown σε όλη τη χώρα ήδη πριν από τα Χριστούγεννα ζήτησε και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος ωστόσο υπεραμύνθηκε του αρχικού σχεδιασμού περί μερικής χαλάρωσης των μέτρων από 20 Δεκεμβρίου έως και 2 Ιανουαρίου. «Δεν ξέρω κανέναν που να μας είπε πριν από οκτώ εβδομάδες να πάμε σε καθολικό lockdown», δήλωσε ο κ. Λάσετ, για να προσθέσει ότι αρχικά υπήρχε η άποψη ότι τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να είναι κάπως διαφορετικά.
«Η εκτίμηση ότι το μερικό lockdown θα αρκούσε δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε και για αυτό αυτή η απόφαση (ενν.για γενικευμένο lockdown) είναι για μένα απαραίτητη. Σαφώς, γρήγορα και καλύτερα αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάκληση της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν εξαγγελθεί για τις ημέρες των εορτών αποφάσισε σήμερα και η κυβέρνηση της Βρέμης, ανακοινώνοντας ότι οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ πέντε ατόμων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. «Πρέπει να αποτρέψουμε μια υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αντρέας Μποφενσούλτε (SPD) έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 23 Δεκεμβρίου, η παρουσία ωστόσο των μαθητών δεν θα είναι από την Δευτέρα υποχρεωτική, ενώ η πώληση αλκοολούχων ποτών θα απαγορεύεται, γεγονός που αφορά κυρίως την διάθεση του παραδοσιακού ζεστού κρασιού των εορτών (Glühwein).
Δραστικά μέτρα περιορισμού σχεδιάζει και το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων, απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ακόμη και με απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Περιορισμό στην κυκλοφορία επιβάλλει ήδη από αύριο η Βάδη – Βυρτεμβέργη, με τον Πρωθυπουργό Βίνφριντ Κρέτσμαν (Πράσινοι) να ανακοινώνει ότι μεταξύ 20:00 και 5:00 η έξοδος των πολιτών από το σπίτι θα γίνεται μόνο για ουσιαστικό λόγο».
Απόλυτος κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν ο καθηγητής επιδημιολογίας και αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την υγεία, Καρλ Λάουτερμπαχ.
«Φέτος δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε. Χιλιάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία αγωνίζονται για να αναπνεύσουν», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00, όπως συνέβη στην Γαλλία. Εξήγησε μάλιστα ότι εάν οι περιορισμοί τεθούν σε εφαρμογή στις 21 Δεκεμβρίου, είναι απολύτως μη ρεαλιστικό να περιοριστούν τα κρούσματα κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους έως τις 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το επικείμενο lockdown θα κρατήσει πιθανότατα πολύ περισσότερο. Το αυριανό του τεύχος κυκλοφορεί μάλιστα με τον τίτλο «Η χειμερινή αποτυχία» και ασκεί κριτική στην πολιτική τάξη της χώρας, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια, ότι «αποκοιμήθηκαν» τον Σεπτέμβριο και περιορίστηκαν σε μέτρα περιορισμένης έκτασης.
Αναλυτικός οδηγός από τον Ε.Τ.: Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα