Οι διαπραγματεύσεις επαναφέρουν τις μνήμες από τις πιο σκληρές εποχές του Brexit. Φαίνεται ότι και η μετά Brexit εποχή προδιαγράφεται δύσκολη. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών σκοντάφτουν στο ζήτημα της αλιείας -ένα μεγάλο «αγκάθι» στη συμφωνία- αλλά και στα θέματα των όρων ίσου ανταγωνισμού («level playing field», όπως αποκαλείται η ρήτρα στην Πολιτική Διακήρυξη του Brexit) και των κρατικών ενισχύσεων.
Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο να αναγνωρίσει τους κανόνες που ισχύουν σχετικά με την αγορά εργασίας, το περιβάλλον και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας της Ε.Ε., ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Η πολιτική αλιείας που θα συμφωνηθεί αποτελεί πολύ σοβαρό εμπόδιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι Ευρωπαίοι αλιείς μπορούν να εκμεταλλεύονται και τις βρετανικές θάλασσες βάσει των ποσοστώσεων για συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων. Σε αυτές τις διατάξεις θα υπάρξει αλλαγή. Το Λονδίνο θέλει την επανεθνικοποίηση της πολιτικής που ισχύει τώρα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: «Χάσαμε το δικαίωμά μας το 1973» (όταν η Βρετανία προσχώρησε στην ΕΟΚ), είχε δηλώσει πρόσφατα.
Λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τύπος στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες εκτός κι αν η Ε.Ε. υποχωρήσει στα βρετανικά αιτήματα. «Παραμένουν σοβαρά εμπόδια σε σημαντικά ζητήματα», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. χθες, ενώ διπλωμάτες τόνιζαν ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι μάλλον απαισιόδοξος για τις προοπτικές μιας συμφωνίας με τη Βρετανία.
Με την προβλεπόμενη διαδικασία, η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών έπρεπε να είχε οριστικοποιηθεί ώστε να υπάρξει χρόνος για την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το Λονδίνο, τα σύννεφα που έρχονται είναι πιο πυκνά, καθώς η γενική άποψη είναι πως οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα επιβληθούν δασμοί επί των προϊόντων που θα διακινούνται.
Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η μεταβατική φάση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες το 2021. Στη Βρετανία, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε., η χώρα θα φορτωθεί δασμούς και ελέγχους του εμπορίου της, γεγονός που θα επιβαρύνει την ήδη ζοφερή κατάσταση λόγω της πανδημίας. Οπως εκτιμάται, ο Τζόνσον πιέζεται από τη μειοψηφία των σκληροπυρηνικών brexiteers εντός του κόμματος των Τόρις – οι οποίοι και πάλι είναι εναντίον μιας συμφωνίας με την Ε.Ε.
Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι «είναι αδύνατον να αφήσουμε τους Ευρωπαίους να μας επιβάλλουν τους όρους. Θέλουμε μία απλή εμπορική συμφωνία κατά το πρότυπο της Ε.Ε. με τον Καναδά ή την Ιαπωνία».
Δηλαδή, μια μελλοντική σχέση που θα έχει όρους παρόμοιους με εκείνους που διέπουν τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Αυστραλία ή τον Καναδά και βασίζονται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού και αυτό είναι σοβαρό», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50. Ο Μάρτιν ήταν πιο απαισιόδοξος από κάθε άλλη φορά, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε διάστημα ημερών.
Κορωνοϊός – Ιστορική στιγμή στην Βρετανία: Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο
Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν και πόσα από τις επιστροφές στο Δημόσιο [πίνακες και παραδείγματα]