Η ανάπαυλα του καλοκαιριού, για όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο, φτάνει στο τέλος της, τα σχολεία ανοίγουν, οι επιχειρήσεις λειτουργούν, οι μεγαλουπόλεις σφύζουν και πάλι από ζωή… Ομως, εν μέσω πανδημίας, η επιστροφή στην κανονικότητα για τη νέα «σεζόν» είναι αμφίβολη. Αλλωστε, πόσοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους;
Οι έρευνες καταφέρνουν να αποτυπώσουν το κλίμα που επικρατεί, καταλήγοντας πως η απάντηση στο ερώτημα έχει γεωγραφικό χαρακτήρα. «Τι θέλουν οι εργαζόμενοι» ονομάστηκε η έρευνα της ManpowerGroup, που διεξήχθη τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, η οποία εξετάζει τις προθέσεις των εργαζομένων. Οσοι δουλεύουν σε ΗΠΑ και Βρετανία δείχνουν αρνητικοί στην επιστροφή τους στον χώρο εργασίας, σε αντίθεση με τους εργαζομένους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Ισπανία. Η ανησυχία τους φανερώνεται σε άλλη έρευνα για λογαριασμό της Morgan Stanley, που δείχνει ότι σε αυτήν την περίοδο το 34% των εργαζομένων στη Βρετανία δήλωσε ότι επέστρεψε, σε σχέση με το 83% στη Γαλλία.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επλήγησαν βαριά και με καθυστέρηση από την πανδημία, ενώ άργησαν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό. Η εμπειρία των ανθρώπων από το πανδημικό κύμα φαίνεται να καθορίζει τις επιλογές τους, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δύο χώρες ανησυχούν περισσότερο για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του ιού συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στη Γερμανία και τη Γαλλία. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times», η απόφασή τους για το πότε, αν και πόσο συχνά πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο βασίζεται σε μια σειρά παραγόντων.
Οι κυβερνητικές οδηγίες είναι ένας παράγοντας, με ενδεικτικό παράδειγμα την Ιταλία, που προτρέπει τους εργαζομένους να συνεχίσουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως, όσο είναι δυνατόν. Στη Γερμανία, όπως σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Εργαζομένων, το BDA, ο τρόπος που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εισαγάγει οι επιχειρήσεις οδήγησαν πολλούς εργαζόμενους στην επιστροφή τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις άμεσα. Το Χονγκ Κονγκ ενήργησε γρήγορα στην πανδημία και έκτοτε αντιμετωπίζει και άλλες εξάρσεις μετάδοσης, με τους εργαζομένους να είναι πιο ευέλικτοι και να δουλεύουν από το σπίτι και από το γραφείο. Οι περισσότεροι παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης για καθοδήγηση. «Αν δούμε την κυβέρνηση να θέτει δημόσιους υπαλλήλους σε υποχρεωτική τηλεργασία, τότε θα αλλάξουμε στρατηγική», σημειώνει o διευθυντής της εταιρίας στρατολόγησης Michael Page, Σαρμίνι Γουέινραϊτ, στους «F.T».
Το επικοινωνιακό κομμάτι και η ρητορική κυβερνήσεων και οργανώσεων δείχνουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα μας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αντιφατικά μηνύματα που μπορεί να δίνουν επηρεάζουν άμεσα τον αντίκτυπο των καθοδηγήσεων που προτείνουν. Ειδικοί σημειώνουν πως στη Βρετανία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τις πληροφορίες που δέχονται από οργανισμούς και φορείς αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιστροφής τους στην εργασία. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα από τις Πολιτείες και η απουσία εμπιστοσύνης στους ειδικούς έχουν αυξήσει την ανησυχία των εργαζομένων. Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει στο τέλος Μαρτίου πως είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, σε μια περίοδο που η επιδημία δεν είχε ακόμη κορυφωθεί στη χώρα.
Σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των εργαζομένων είναι η επιθυμία και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαμορφώσουν ασφαλείς χώρους εργασίας. Η Γαλλία, παρά το γεγονός ότι είχε άρει τα μέτρα καραντίνας από τον Μάιο, συμβούλεψε τις εταιρίες να διατηρήσουν την τηλεργασία και οι υπάλληλοι να επιστρέψουν μόνο αν υπάρχει πρόβλεψη για τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ανά εργαζόμενο στον χώρο. Κολοσσοί όπως η LVMH και η Vivendi έστησαν κυλιόμενο σύστημα επιστροφής, ώστε να βρίσκονται στον εργασιακό χώρο μόνο λίγες ομάδες. Εν αντιθέσει, αμερικανικές εταιρίες στη Γαλλία, όπως η Amazon και η Google, παρέτειναν την τηλεργασία έως το 2021.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr