Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιπλέον, θα ασκηθούν πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Κύπρος με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπογράφοντα, η γερμανική διπλωματία θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο προσεχές διάστημα (τον Αύγουστο) γιατί διπλωμάτες της ανησυχούν για την πιθανή ενεργοποίηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες σε μερικές εβδομάδες. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι πρέσβεις της Γερμανίας στην Αθήνα, στην Αγκυρα και τη Λευκωσία, καθώς και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με την Κύπρο, η Γερμανία θα διευρύνει το διάλογο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Μεγαλονήσου αλλά και με το κατοχικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ στο προσκήνιο θα επανέλθουν ορισμένες «ιδέες» που κατά καιρούς είχε παρουσιάσει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και η γνωστή σκανδιναβική «δεξαμενή σκέψης», σχετικά με την κατανομή και το προτεινόμενο Ταμείο για τους φυσικούς πόρους.
Κριτήριο στη διαμόρφωση των προσεχών βημάτων είναι οι εξελίξεις στις ελληνο-αιγυπτιακές συζητήσεις (γύροι 13 και 14) αναφορικά με την ΑΟΖ και την επήρεια του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες και προσφέρει στην Αίγυπτο πιο μεγάλη θαλάσσια περιοχή συγκριτικά με την Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό, στην πρόσφατη ελληνο-ιταλική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο αποδεχθήκαμε μειωμένη επήρεια στις περιοχές των Διαπόντιων Νήσων (Οθωνοί-Ερεικούσα κ.λπ.) στο 70%, ως και αντίστοιχη 32% στην περίπτωση των Στροφάδων, νότια της Ζακύνθου (έναντι Κόλπου Κυπαρισσίας).
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, με τους Ισλαμιστές αντάρτες στο Σινά, την ιδιαίτερα ισχυρή Μουσουλμανική Αδελφότητα στο εσωτερικό, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νείλου και τα κολοσσιαία φράγματα της Αιθιοπίας (GERD) από νότια (συν την αστάθεια στο Σουδάν), ενώ από δυτικά η κατάσταση στη Λιβύη είναι χαοτική και η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της νόμιμης και αποδεκτής από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Τρίπολης. Το Κάιρο προσμετρά όλους τους παραπάνω παράγοντες και παρά τις προβληματικές σχέσεις που έχει από το 2013 με την Αγκυρα δεν επιθυμεί την ολική κατάρρευση των διμερών σχέσεων.
Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά της Ιταλίδας διεθνολόγου και συμβούλου του Χοσέπ Μπορέλ (επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε.) Νάταλι Τότσι, η οποία σε άρθρο της στο POLITICO υποστηρίζει ότι «εφόσον η Τουρκία δεν λαμβάνει κομμάτι από την πίτα στην Ανατολική Μεσόγειο, ασφαλώς θα υπάρξουν θερμές εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr