Για άλλη μια φορά επανέλαβε το αίτημα για διάλογο στην ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε με έμφαση πως η Αγκυρα επιθυμεί συνομιλίες κυρίως με την Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του την Παρασκευή, όπου παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας είχε μιλήσει για διάλογο αλλά και διαμεσολάβηση της Ιταλίας.
Στην Τουρκία παρατηρούν με ικανοποίηση πως οι προσπάθειες της Αθήνας για οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών ευθύνης με το Κάιρο θα αργήσουν ή δεν έχουν πολλές ελπίδες επιτυχίας.
«Χωρίς την Τουρκία καμία συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει ισχύ ή οφέλη. Αυτό που δεν μπορέσαμε να πούμε με λόγια το λέμε με τις πράξεις μας. Το κάναμε αυτό με τα πλωτά γεωτρύπανά μας και τις συμφωνίες μας, αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, κυρίως με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ομως ο Τούρκος υπουργός μιλάει για διάλογο με τους όρους της Τουρκίας, καθώς από την περίοδο των συναντήσεων και μετά η Αγκυρα υπέγραψε το τουρκo-λιβυκό μνημόνιο που δεν αναγνωρίζει αιγιαλίτιδα ζώνη στα νησιά, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου έχει καταθέσει αίτημα ερευνών και γεωτρήσεων σε απόσταση μέχρι και 6 μιλίων από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη και συζητάει για ενεργειακή συνεργασία με τη Λιβύη, δηλαδή σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως υπήρξαν προτάσεις παρόμοιες από την τουρκική πλευρά στο παρελθόν αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρός μας το είπε στον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και πέρυσι στη Νέα Υόρκη. “Ας επιλύσουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ας συνεργαστούμε”. Συναντήθηκα με τον καλό μου φίλο Νίκο Δένδια και μου είπε “εμείς δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό ακόμη”. “Γιατί;”, τον ρώτησα και μου απάντησε “υπάρχει πίεση από την κοινή γνώμη να μη συνεργαστούμε με την Τουρκία”. Το τανγκό θέλει δύο, όχι έναν. Η επιθυμία της μίας πλευράς δεν αρκεί. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
Ο Τούρκος Υπ. Εξ. έστειλε μήνυμα συνεργασίας και σε Αίγυπτο και Ισραήλ λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της Μεσογείου και με εκείνες με τις οποίες οι πολιτικές σχέσεις μας είναι σχετικά αδύναμες ή κακές».
ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΣΑΡΑΤΖ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΥΡΤΗ: Με στρατιωτική επέμβαση προειδοποιεί η Αίγυπτος
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Αγκυρα προς τη στρατηγική πόλη της Σύρτης στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου.
Με την υποστήριξη της Αγκυρας, οι πιστές δυνάμεις στην GNA — που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ — έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης. Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου –χώρας που μοιράζεται σύνορα με τη Λιβύη, θα χρειαστεί «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι. «Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη», δήλωσε ο Σίσι.
Η πλευρά του επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, διεμήνυσε στον πρόεδρο Φάταχ αλ Σίσι να μη χτυπά τα τύμπανα του πολέμου. «Πάρε τα χέρια σου από επάνω μας, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης».
Εν τω μεταξύ η χώρα μας διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματάς δήλωσε πως η Ελλάδα «τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει», επεσήμανε ο κ. Γεννηματάς.
Από την έντυπη εκδοση