Πολλοί φοβούνται ότι ίσως αποδειχθεί το φονικότερο και δυσκολότερα διαχειρίσιμο, καθώς μιλάμε για την πιο άνιση περιοχή του κόσμου, που μόλις μπαίνει στη φθινοπωρινή περίοδο των ιώσεων και η ασθένεια του Covid-19 αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της από τον Ιούλιο και πέρα.
Οπως επισήμανε ο επικεφαλής μεταδοτικών ασθενειών του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (ΡΑΗΟ), Μάρκος Εσπινάλ, θα είναι τιτάνιο έργο για τις κυβερνήσεις να βρουν ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας των πληθυσμών και τη στήριξη της οικονομίας, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια μέσα σε καραντίνες, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων.
Τη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του Covid-19 στη Λατινική Αμερική ξεπερνούσε τις 30.000, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει ξεπεράσει τις 40.000.
Εδώ και μερικές μέρες η Βραζιλία έχει σταθερά πάνω από 1.000 νεκρούς, φθάνοντας ήδη τις 18.000 προς το τέλος της εβδομάδας, με πάνω από 275.000 επίσημα κρούσματα. Στο Περού οι ασθενείς μέσα σε λίγα 24ωρα ανέβηκαν από τις 90.000 στις 100.000 και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 3.000. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, βρισκόμαστε σε… πόλεμο», τόνισε η ομόλογος του Σωτήρη Τσιόδρα στη Λίμα, Πιλάρ Μαζέτι.
Εξαιρέσεις αποτελούν η Αργεντινή, που έχει περιορίσει τα κρούσματα σε 8.900 και τους νεκρούς σε 400 δείχνοντας να ελέγχει την επιδημία, η Βολιβία, που είναι σχετικά απομονωμένη λόγω του υψομέτρου της, και η Ουρουγουάη, που μάλλον πρόλαβε να απομονωθεί εγκαίρως. Επίσης, η Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο παραδέχεται μόνο 740 κρούσματα και 10 νεκρούς, αλλά κανείς δεν ορκίζεται ότι λέει αλήθεια.
Για παραποίηση στοιχείων κατηγορούνται, βέβαια, και άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτή του «αρνητή του Covid-19 και φανατικού της χλωροκίνης αλά Τραμπ», Zαΐρ Μπολσονάρο, στη Βραζιλία και του αριστερού λαϊκιστή Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ή Amlo) στο Μεξικό.
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
Εχοντας ήδη καρατομήσει δύο γιατρούς, υπουργούς Υγείας από τον Μάρτιο, επειδή του ζητούσαν να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κι εκείνος δεν ήθελε, ο Μπολσονάρο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον SARS-CoV-2 «μια απλή γριπούλα» και να προτρέπει τους οπαδούς του να διαδηλώσουν κατά των κυβερνητών του Σάο Πάολο και άλλων Πολιτειών, που επέβαλαν lockdown βλάπτοντας την οικονομία. Αδιαφορώντας για τον υγειονομικό Αρμαγεδδώνα που εξελίσσεται γύρω του, με το 90% των ΜΕΘ του Σάο Πάολο να είναι πλήρεις, τους γιατρούς να εκλιπαρούν τον κόσμο να μένει στα σπίτια του και τις φυλές του Αμαζονίου να αποδεκατίζονται από την άγνωστη ασθένεια, ο Μπολσονάρο αποκάλυψε ότι έχει «καβάτζα» στο σπίτι χάπια χλωροκίνης για τον ίδιο και την 93χρονη μητέρα του. «Σε όσους δεν αρέσει η επίσημη συνταγογράφηση του φαρμάκου, ας πιουν τουμπαΐνα (σ.σ.: ένα τοπικό κοκτέιλ), δεν τους υποχρεώνω!», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχοντας όρεξη για αστεία.
ΧΙΛΗ: Πείνα και ταραχές εν μέσω καραντίνας
Αλλους 1.000 τάφους άνοιξαν, στο μεταξύ, οι Αρχές στο κεντρικό νεκροταφείο του Σαντιάγο, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην πρωτεύουσα της Χιλής έχουν φτάσει εδώ και μέρες στα όριά τους, με τους γιατρούς να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η απότομη αναζωπύρωση της επιδημίας (54.000 κρούσματα, 550 νεκροί έως την Πέμπτη) στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων όξυνε την κοινωνικοπολιτική ένταση, καθώς μετά την επιβολή αυστηρής καραντίνας στο Σαντιάγο οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν στις φτωχογειτονιές επειδή δεν έχουν να φάνε, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν να δουλέψουν στον δρόμο. Υστερα από ένα διήμερο καταστολής, δακρυγόνων και οδοφραγμάτων, ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα υποσχέθηκε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, να μοιράσει από αύριο 2,5 εκατομμύρια «καλάθια» με φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με προτεραιότητα στους πλέον ευάλωτους. «Καταλαβαίνω την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που πεινάνε, αλλά πρέπει να μείνετε στα σπίτια σας», προέτρεψε ο δήμαρχος του Σαντιάγο, Φελίπε Γκεβάρα.
ΜΕΞΙΚΟ: «Ανοίγει» η οικονομία, παρά τις αντιδράσεις
Ασχημες προδιαγράφονται οι εξελίξεις και στο Μεξικό, όπου ο αριστερός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (φωτό) ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα έως την 1η Ιουνίου, αν και ειδικοί της δημόσιας Υγείας προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς, καθώς το peak της ασθένειας αναμένεται τουλάχιστον ύστερα από 2-3 εβδομάδες, ίσως και περισσότερο.
Μολονότι το Μεξικό είναι η δεύτερη περιφερειακή εστία της επιδημίας μετά τη Βραζιλία (πάνω από 50.000 κρούσματα και 5.000 νεκροί) ο Amlo υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ να μην κλείσουν τα εργοστάσια στα σύνορα του Μεξικού επειδή αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο της προμηθευτικής αλυσίδας σε παναμερικανικό επίπεδο. Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών στο Μεξικό είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά τον «κρύβει» ο χαμηλός αριθμός τεστ στη χώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής