Οι εναλλακτικές θεραπείες για τη νόσο Covid-19 έχουν αρχίσει να εξάγονται ως διεθνής βοήθεια σε χώρες της Δύσης όπως είναι η Ιταλία ή τρίτες χώρες όπως το Ιράν, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.
Στην Κίνα συνυπάρχουν τόσο η κλασική (δυτική) ιατρική όσο και η παραδοσιακή, που βασίζεται σε φάρμακα φυτικής ή ζωικής προέλευσης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως απαιτούνται έρευνες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών φαρμάκων που αναπτύσσει και εξάγει η Κίνα, ιδιαιτέρως αυτών που προορίζονται για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου κι επικίνδυνου ιού, όπως είναι ο Sars-CoV-19, με εκατομμύρια κρούσματα διεθνώς και 265.000 θανάτους.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Ωστόσο, η Κίνα συνεχίζει να προωθεί αυτές τις μεθόδους θεραπείας καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιατρικής που εφαρμόζει. Πρόσφατα, έγινε μεγάλο θέμα η χορήγηση χολής αρκούδας σε ασθενείς με κορονοϊό. Ενα οξύ που εμπεριέχεται στη χολή αρκούδας (το ursodeoxycholic acid) θεωρείται φάρμακο για τις ασθένειες των πνευμόνων από τον 18ο αιώνα στην Κίνα. Ενας Αμερικανός καθηγητής μάλιστα, ο Κλίφορντ Στίαρ, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, συνηγόρησε πως αυτό το οξύ από τη χολή της αρκούδας, είναι αποτελεσματικό καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του κορονοϊού.
«Δεν υπάρχουν δοκιμές, καμιά απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών», δήλωσε ο Βρετανός ερευνητής Εντζαρντ Ερνστ. Στην Κίνα, αντίθετα με άλλες χώρες όπου υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τα βότανα και τα εναλλακτικά φάρμακα στη μάχη κατά του κορονοϊού, είναι πλήρως αποδεκτή η συμβολή της παραδοσιακής ιατρικής στη θεραπεία ασθενών. Στην επιστημονική ομάδα της κυβέρνησης που μελετά τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας μετέχουν και «εναλλακτικοί θεραπευτές». Ο εναλλακτικός θεραπευτής Χουάνγκ Λουτσί, μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων του Πεκίνου, συμμετείχε σε τρεις μεγάλες κλινικές δοκιμές στην Κίνα, με βότανα και άλλα φυτικά φάρμακα. Οπως είπε, ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα για την αποτελεσματικότητά τους.
Η εφημερίδα «China Daily» έγραψε πως εναλλακτικό φυτικό φάρμακο (Jinhua Qinggan) σε ασθενείς με γρίπη H1N1 είχε πολύ καλά αποτελέσματα το 2009. Μαζί με μάσκες και άλλο προστατευτικό ιατρικό υλικό, η Κίνα εξάγει και πολλά εναλλακτικά φάρμακα. Ιδιαιτέρως στην Ασία είναι πολύ δημοφιλή, αν και δεν υπολείπεται η Δύση σε ενδιαφέρον γι’ αυτές τις θεραπείες.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΚΠΙ) βασίζεται στη θεωρία του «Τσι», της ζωτικής ενέργειας που βοηθά στην ισορροπία του σώματος. Αν το «Τσι» μπλοκάρεται στον οργανισμό από κάποια ασθένεια, τότε χάνεται η ισορροπία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων κατά του κορονοϊού τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι αποτελεσματικά. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ παραδέχεται ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε παραδοσιακά φάρμακα για να ανακουφίσουν τα ηπιότερα συμπτώματα της νόσου.