Το φαινόμενο της αντιστροφής των προσφυγικών ροών από την Ισπανία προς το Μαρόκο και την Αλγερία έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της φονικής επιδημίας του κορονοϊού. Η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται στο επίκεντρο της νόσου, με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες που την έβλεπαν σαν Γη της Επαγγελίας να την εγκαταλείπουν τώρα κατά κύματα, πλουτίζοντας έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο τα κυκλώματα των διακινητών.
Οπως σημειώνει η «El Pais», το κλείσιμο των συνόρων έχει μετατρέψει την έξοδο από τη χώρα σε αποστολή υψηλού κινδύνου, που χρειάζεται τη βοήθεια των «ειδικών». Στο τέλος Μαρτίου μια ομάδα 100 Μαροκινών επιβιβάστηκε σε δύο φουσκωτά για να γυρίσουν παράνομα στη χώρα τους, της οποίας τα σύνορα είναι επίσης κλειστά. Καθένας τους πλήρωσε 5.400 ευρώ γι’ αυτό το ταξίδι και τελικά κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να φτάσουν στην ακτή του Λαράτσε, στο Βορειοανατολικό Μαρόκο. Ολα αυτά ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η κλασική διαδρομή από το Μαρόκο προς την Ισπανία έχει μπει πλέον στη… διατίμηση λόγω έλλειψης ζήτησης, κοστίζοντας από… 400 έως 1.000 ευρώ το κεφάλι.
Το περιστατικό που προαναφέραμε πήρε έκταση στον Τύπο του Μαρόκο και απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία διαπίστωσε σε εσωτερική έκθεση, που έφτασε στα χέρια της «El Pais», «πόσο ευπροσάρμοστες μπορούν να γίνουν οι μαφίες των διακινητών, οργανώνοντας παράνομα ταξίδια προς την αντίθετη κατεύθυνση των μεταναστευτικών ρευμάτων, λόγω του Covid-19».
Να σημειωθεί ότι το Μαρόκο είναι τρίτη χώρα της Αφρικής σε κρούσματα και νεκρούς της επιδημίας μετά τη Νότια Αφρική και την Αίγυπτο, αισθητά όμως πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Εκλεισε τα σύνορά του στις 13 Μαρτίου, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους πολίτες του που εργάζονται ως εποχικοί εργάτες στους ισπανικούς θύλακες της Βόρειας Αφρικής, στη Θέουτα και τη Μελίγια. Τουλάχιστον 300 από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ευρωπαϊκές αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάλογο ρεύμα επιστροφής Αλγερινών μεταναστών, όχι μόνο από την Ισπανία, αλλά και από την Ιταλία. Οι αλγερινές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα 12 ομοεθνείς τους που αποβιβάστηκαν με βάρκα στο Οράν από την Ευρώπη και τους υπέβαλαν σε ιατρικά τεστ.
Πάντως, ο κορονοϊός δεν έχει εξαλείψει εντελώς τα κλασικά μεταναστευτικά ρεύματα. Μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου, 829 Βορειοαφρικανοί προσπάθησαν να μπουν παράνομα στην Ισπανία, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.056 από τις αρχές του χρόνου (24% λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο).