Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό το Μεξικό έγινε έτσι ο πέμπτος υψηλότερος στη Λατινική Αμερική, ενώ τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, καθώς και η κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού, πλήττουν ταυτόχρονα την οικονομία της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας.
Η οικονομία του Μεξικού, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, που παρουσίαζε αρρυθμίες ήδη πριν από την πανδημία, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά έως και 10% του ΑΕΠ φέτος.
Ως τα μέσα του Μαρτίου, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωνε αισιόδοξος, παρότρυνε τους Μεξικανούς να βγαίνουν οικογενειακώς, ωστόσο σύμμαχοί του, ανάμεσά τους η δήμαρχος της πρωτεύουσας, είχαν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν μέτρα — το κλείσιμο των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων, άλλων χώρων δημόσιας συνάθροισης — και να παροτρύνουν τους πολίτες να μείνουν σπίτι.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας αύξησε στη κορυφαία βαθμίδα, την τρίτη, το επίπεδο του υγειονομικού συναγερμού, καθώς στελέχη της κυβέρνησης διαπίστωναν πως η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται ολοένα περισσότερο.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης στο Μεξικό καταγράφηκε την 28η Φεβρουαρίου. Πέρασαν 32 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα 1.000. Πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες, ανέρχονταν σε 5.000. Εννέα ημέρες αργότερα, διπλασιάστηκαν σε πάνω από 10.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Μόνο η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή και ο Ισημερινός καταγράφουν περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην περιφέρεια.
Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε χθες δημόσιες δαπάνες ύψους 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για κοινωνικά προγράμματα και έργα υποδομής, πρωτοβουλία που για ορισμένους παράγοντες της αγοράς είναι ήδη καθυστερημένη, για να στηριχθεί η οικονομία.