Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.
Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.
Στο μεταξύ, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με ειδική έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη, συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες και σήμερα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και τον Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πέντε ξένους αξιωματούχους περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη όπως αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας, και την ανάγκη όπως δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Λιβύη.