Το Fokker 100 της εταιρείας Bek Air παρουσίασε προβλήματα λίγο μετά την αναχώρησή του από το Αλμάτι για μια πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα Νουρσουλτάν.
Το αεροπλάνο έχασε ύψος κατά τη διαδικασία της απογείωσης και χτύπησε σε έναν τσιμεντένιο τοίχο προτού συντριβεί στο διώροφο κτίριο, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν. Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της τραγωδίας.
«Το αεροσκάφος πήρε κλίση προς τα αριστερά, κατόπιν στα δεξιά, προτού αρχίσει να ταρακουνιέται, ενώ ο κυβερνήτης προσπαθούσε να κερδίσει ύψος» είπε στο Ρόιτερς ο επιχειρηματίας Ασλάν Ναζαραλίγιεφ, ο οποίος επέζησε από το δυστύχημα.
UPDATE: A Bek Air plane with 93 passengers and five crew members on board crashed near the city of Almaty in Kazakhstan shortly after taking off, killing at least 15 people https://t.co/MHR4Kfz50t pic.twitter.com/jhpX3aU7iI
— Reuters (@Reuters) December 27, 2019
«Πριν από τη συντριβή, το αεροπλάνο άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης με την ουρά του, δύο φορές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμαν Σκλιάρ σε δημοσιογράφους.
«Επιτροπή… θα καθορίσει εάν επρόκειτο για σφάλμα του πιλότου ή τεχνικό πρόβλημα. Ο διάδρομος βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση».
Δημοσιογράφος του Ρόιτερς είδε τα συντρίμμια του μπροστινού τμήματος του αεροσκάφους και της ατράκτου διασκορπισμένα πάνω στο σχεδόν ισοπεδωμένο σπίτι.
Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ένοχος χωρίς ποινή ο Τραμπ για το σκάνδαλο χρηματισμού
Μία επιζήσασα περιέγραψε στον ενημερωτικό ιστότοπο Tengrinews ότι άκουσε έναν «τρομακτικό ήχο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος.
WATCH: Footage from the scene after Bek Air passenger plane carrying 100 people crashes into building in Almaty, Kazakhstan pic.twitter.com/pdGyK2uDCE
— BNO News (@BNONews) December 27, 2019
«Το αεροσκάφος είχε πάρει κλίση κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έμοιαζε με ταινία: ουρλιαχτά, φωνές, κόσμος έκλαιγε» αφηγήθηκε η γυναίκα.
Οι αρχές είχαν αρχικά κάνει λόγο για 15 νεκρούς, αργότερα ωστόσο αναθεώρησαν προς το κάτω τον αριθμό αυτό, αναφέροντας 12 νεκρούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 49 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ορισμένοι εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 93 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα και το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο κυβερνήτης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.
Η επιτροπή αεροπλοΐας του Καζακστάν γνωστοποίησε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Bek Air και των αεροσκαφών τύπου Fokker 100 εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.
«Βογκητά και ουρλιαχτά»
Ο Ναζαραλίγιεφ περιέγραψε ότι καθόταν δίπλα στην έξοδο κινδύνου στη σειρά 15 και όλες οι σειρές μπροστά του εκσφενδονίστηκαν, όταν το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο, έπειτα από την πρόσκρουση.
Αφού άρχισε το αεροσκάφος να ταρακουνιέται, πριν από τη συντριβή, «είχα αρκετό χρόνο για να βάλω στην άκρη το τηλέφωνό μου και να δέσω τη ζώνη μου».
«Βγήκαμε έξω από την έξοδο κινδύνου… εγώ και κάποιοι άλλοι άνδρες αρχίσαμε να βγάζουμε ανθρώπους από το αεροσκάφος. Ορισμένοι είχαν παγιδευτεί από τα τσιμεντένια χαλάσματα του κτιρίου. Ακούγονταν βογκητά και ουρλιαχτά και ήταν σκοτάδι».
Ένας από τους νεκρούς, ο ηλεκτρολόγος Αμπάι Νουρμπέκοφ ταξίδευε με την οικογένειά του, 6 συνολικά άτομα, όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος The Village. Η σύζυγός του και τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική.
Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή της συντριβής στο χωριό Αλμερέκ, λίγο μετά το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης.
Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο του Νουρσουλτάν, οι συγγενείς των επιβατών, πολλοί εκ των οποίων ταξίδευαν για να συναντήσουν τις οικογένειές τους για τις γιορτές, ενημερώθηκαν για την τύχη των δικών τους και τους δόθηκαν δωρεάν εισιτήρια για το Άλματι.
«Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Ο Τοκάγιεφ κήρυξε την 28η Δεκεμβρίου εθνική ημέρα πένθους και ανέθεσε στον πρωθυπουργό Άσκαρ Μαμίν να ηγηθεί της επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια της συντριβής.
https://www.youtube.com/watch?v=Ycy2GacOZPw&feature=emb_logo
Το αεροπλάνο που συνετρίβη κατασκευάστηκε το 1996, σύμφωνα με την κυβέρνηση και το πιο πρόσφατο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του που εκδόθηκε ήταν τον Μάιο του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ