Οι κλέφτες, που ακόμα διαφεύγουν, άρπαξαν δέκα κοσμήματα και θησαυρούς που έφεραν συνολικά αρκετές «εκατοντάδες» διαμάντια, ανάμεσά τους ένα σπαθί του οποίου η λαβή είναι επικαλυμμένη με εννέα μεγάλα διαμάντια και 770 μικρά διαμάντια, καθώς και τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Έντεκα αντικείμενα εκλάπησαν ολόκληρα, ενώ τμήματα ακόμη τριών πολύτιμων αντικειμένων λείπουν επίσης.
Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.
Το λευκό της Δρέσδης, επίσης γνωστό ως λευκό διαμάντι της Σαξονίας, είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα κοσμήματα της συλλογής του Αυγούστου του Δυνατού, Εκλέκτορα της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.
Ενσωματωμένο σε μια επωμίδα, αυτό το διαμάντι των σχεδόν 50 καρατίων αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1728 από τον Αύγουστο τον Δυνατό έναντι ποσού που θεωρείται «σχεδόν ασύλληπτο» για την εποχή εκείνη – 200.000 τάλερ (παλιού γερμανικού νομίσματος), αναφέρει το μουσείο στον ιστότοπό του.
Βίντεο-ντοκουμέντο από την κλοπή του αιώνα
https://youtu.be/o_ZlWREdIzE
Η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Άκερμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι: «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».
Το κομμάτι που εκλάπη «έχει μεγάλη αξία γιατί θεωρείται ότι είναι μια πέτρα πολύ υψηλής ποιότητας. Η καθαρότητα δεν είναι γνωστή για αυτό το διαμάντι, αλλά υποθέτοντας ότι έχει σχετικά καλή καθαρότητα, είναι μια πέτρα αξίας ενδεχομένως 10 έως 12 εκατομμύρια δολαρίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομπίας Κόρμιντ, γενικός διευθυντής της εταιρίας 77Diamonds. Αν οι ληστές το έχουν στα χέρια τους, πέτυχαν «τζακ-ποτ», πρόσθεσε.
Άλλα αντικείμενα που εκλάπησαν περιλαμβάνουν ένα μέρος του διαμαντένιου περιδέραιου της βασίλισσας Αμαλίας της Βαυαρίας με περισσότερα από 600 διαμάντια.
Λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, τέσσερις διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν μέσα σ’ αυτό το μουσείο και στη συνέχεια να διαφύγουν και μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, άρπαξαν τα πολύτιμα αντικείμενα.
Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σε αυτές.
Οι μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων και έργων τέχνης
– Μουσείο της Βοστόνης: 300 εκατ. δολάρια. 18 Μαρτίου 1990. Η μέχρι πρόσφατα, μεγαλύτερη ληστεία στο χώρο της τέχνης. Δύο άντρες ντυμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο μουσείο, πέρασαν χειροπέδες στους φρουρούς και έκλεψαν 12 πίνακες αξίας πάνω από 300 εκατομμύρια.
– Κέντρο κοπής διαμαντιών Αμβέρσας: Φεβρουάριος 2003. Οι ληστές τόλμησαν μια κινηματογραφική κλοπή. Η σημερινή αξία των διαμαντιών που κλάπηκαν υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
– 2005, Αεροδρόμιο Αμστερνταμ: Διαμάντια αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρονταν με φορτηγό, έκλεψαν ληστές.
– 2013, Κάννες: Ενας ένοπλος έκλεψε κοσμήματα από το κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ.
– 2018, αεροδρόμιο Γκουαρούλος του Σάο Πάολο, από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Νότια Αμερική, ομάδα ληστών έκλεψε 750 κιλά χρυσού και πολύτιμα μέταλλα, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.