Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.
Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
“Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε”, είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.
Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες. Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. “Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι”, είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. “Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;”
Διαβάστε επίσης: Βίντεο-σοκ από την Αλβανία: Διασώστες τρέχουν να γλιτώσουν από ετοιμόρροπο κτίριο
Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.
Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.
Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.
“Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;” είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.
Νωρίτερα χθες στη Θουμάνε, κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους – «Μίρα!» «Αριέλα!»… – που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν. Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές… Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».
Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.
Διαβάστε επίσης: Ελπίδα στα συντρίμμια: Ζωντανός ανασύρθηκε έπειτα από 21 ώρες κάτω από τα ερείπια, 25χρονος στο Δυρράχιο
Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.
Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί
Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
https://youtu.be/6SFIwqY0Wts
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 3,9 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.
Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες.
Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Η Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά το 25% του μέσου όρου των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Ο αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.
Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίας
Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου.
Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. “Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές” είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά”, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.