Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα σε έναν Ρώσο διπλωμάτη προθεσμία 24 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα αφού διαπίστωσε ότι το αίτημά του προς την Μόσχα να τον ανακαλέσει μέχρι την Δευτέρα δεν υλοποιήθηκε.
Το υπουργείο αναγκάστηκε να στείλει μια γραπτή ανακοίνωση στον Ρώσο πρεσβευτή νωρίς το πρωί σήμερα, αφού η πρεσβεία ενημέρωσε νωρίτερα ότι ο εν λόγω διπλωμάτης, για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, βρισκόταν ακόμη στη Βουλγαρία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο διπλωμάτης συμμετείχε σε «συνωμοτικές συναντήσεις»
Οι βουλγαρικές αρχές απέλασαν τον διπλωμάτη αφού οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι συμμετείχε σε «συνωμοτικές συναντήσεις» με Βούλγαρους. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ρωσική πρεσβεία έλαβε ένα σημείωμα από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών που κήρυττε persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) έναν εργαζόμενό της», επιβεβαίωσε η πρεσβεία, σημειώνοντας ότι ο διπλωμάτης θα αναχωρήσει από τη Βουλγαρία εντός της διορίας. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει αντίμετρα.
Η Βουλγαρία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά διατηρεί στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της χώρας. Η Σόφια δεν είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν απέλασε Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ εναντίον ενός Ρώσου, πρώην διπλού κατασκόπου, στην Αγγλία πέρσι την άνοιξη.