Όπως αναφέρουν, ο Ασίμ Ούμαρ, σκοτώθηκε σε επίθεση των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Οι NDS είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Ασίμ Ούμαρ, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο (Aqsi) σε μια κοινή αμερικανο-αφγανική επιδρομή εναντίον βάσης των Ταλιμπάν», σύμφωνα με ένα tweet των NDS.
Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφερθεί στις 23 Σεπτεμβρίου σε μια επιδρομή στη Μούσα Κάλα (νότια) εναντίον «ενός κρησφύγετου που χρησιμοποιείται από τους Ταλιμπάν και ξένους τρομοκράτες που ανήκουν στην Αλ Κάιντα».
Η επιδρομή είχε στόχο μια «ξένη τρομοκρατική οργάνωση εμπλεκόμενη στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων» και προκάλεσε την καταστροφή μιας αποθήκης εξοπλισμού για τις επιθέσεις αυτές. Οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει πως η επιχείρηση, που περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα, είχε προκαλέσει επίσης απώλειες μεταξύ των αμάχων, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά που πήγαιναν σε έναν γάμο.
Σύμφωνα με τις NDS, από την επιδρομή σκοτώθηκε ένας Πακιστανός πολίτης και «άλλα έξι μέλη της Aqsi», εκ των οποίων κάποιος Ραϊχάν, που έκανε τον αγγελιοφόρο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Άιμαν αλ-Ζαουάχρι.
Η επαρχία Χελμάντ, όπου βρίσκεται η Μούσα Κάλα, ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους Ταλιμπάν. Ο θάνατος του Ασίμ Ούμαρ δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
Βραζιλία: Η πρώτη κυρία έβρισε τον Έλον Μασκ στη G20 - «Γ…… Έλον Μασκ»
Διαπραγματεύσεις Ταλιμπάν με ΗΠΑ
Οι τελευταίοι διεξήγαγαν εδώ και έναν χρόνο διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Σε αντάλλαγμα, θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στις περιοχές που ελέγχουν.
Το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο ανέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου έπειτα από επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη, είχε επικριθεί σφοδρά από Αμερικανούς πρώην διπλωμάτες που αμφισβητούν τη βούληση των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, από τις αμερικανικές και τις αφγανικές δυνάμεις της Συμμαχίας του Βορρά μετά την άρνησή τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τα μέλη της οργάνωσής του, που είχαν την έδρα τους στη χώρα.
Ποιος ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ασίμ Ούμαρ
Ο Ασίμ Ούμαρ ήταν επικεφαλής της Aqsi από το 2014, όταν ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, αποκάλυψε την ύπαρξή του. Ο Ασίμ Ούμαρ φερόταν να έχει τη βάση του στο Πακιστάν και είχε γεννηθεί στην Ινδία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αποστολή της Aqsi είναι να φέρει τον τζιχάντ στην καρδιά της ινδικής υποηπείρου και μέχρι τις χώρες της νότιας Ασίας όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες.
Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για τον Ασίμ Ούμαρ, εκτός από τα κηρύγματά του στο Διαδίκτυο, την έκκλησή του για μια «ισλαμική αφύπνιση» και τις αναρτήσεις του.