Πρόκειται για τη δεύτερη ηλεκτρονική υποκλοπή από τα Wikileaks, μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ τα Wikileaks υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο από 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα από το λογαριασμό του Ποντέστα.
Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα εμφανίζονται να αφορούν κυρίως το 2015, καλύπτοντας μία σειρά από πολιτικές αποφάσεις και αποφάσεις στρατηγικής μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οδηγίες για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν στα ΜΜΕ, αλλά και της έκδοσης του βιβλίου υπό τον τίτλο «Clinton Cash», που υπονοεί ύποπτες δραστηριότητες του Ιδρύματος Κλίντον. Μεταξύ των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, υπάρχει κι ένα του συμβούλου της Κλίντον για μεγάλο χρονικό διάστημα Ντουκ Μπάντ, που χαρακτηρίζει την Τσέλσι Κλίντον «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο».
Η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων επικρίνοντας την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ “για την αντίδρασή της να επιχαίρει σε κάτι που οργανώθηκε από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κίνηση του συμβούλου του Τραμπ Τζέισον Μίλερ να δημοσιοποιήσει σχετικό ηλεκτρονικό σύνδεσμο στο Twitter.
«Είναι απαράδεκτο για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να επιχαίρει για τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ενορχηστρώθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να παρέμβει στον προεκλογικό αγώνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε την άσκηση μεγαλύτερης κατασκοπευτικής δράσης μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνέχιζε να μην παραδέχεται την άσκηση ηλεκτρονικής υποκλοπής, ακόμη και όταν αυτή τέθηκε στην τηλεοπτική αντιπαράθεση της Κυριακής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κλίντον Γκλεν Κάπλιν.
Γίνεται φανερό ότι η δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενισχύει την πόλωση μεταξύ των δύο πολιτικών στρατοπέδων με αουτσάιντερ τη Ρωσία.
Η εμπλοκή της Ρωσίας και οι κατηγορίες από τις ΗΠΑ
Κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές χρησιμοποιώντας χάκερς για να φέρουν εις πέρας κυβερνο-επιθέσεις.
Την Παρασκευή, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε υποστηρίξει ότι ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης βρίσκονταν πίσω από ορισμένες κυβερνο-επιθέσεις. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικριτές της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι οποιοσδήποτε κι αν είναι ο ρόλος της χώρας αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης όχι μόνο να κλέβουν πληροφορίες αλλά και να τις χρησιμοποιούν ως «όπλα».
Το θέμα είχε ξεκινήσει τον Μάιο, όταν η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) είχε εκφράσει τις ανησυχίες της περί ύποπτης δραστηριότητας στα δίκτυα των υπολογιστών της. Τότε, είχε καλέσει την εταιρεία ασφαλείας CrowdStrike προκειμένου να εξετάσει εάν όντως ετίθετο τέτοιο θέμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η εταιρεία ανακάλυψε όχι μία αλλά δύο ομάδες χάκερ που είχαν εισβάλει στα συστήματα της DNC, μία που μόλις είχε εισέλθει και μία ακόμα που «κρυβόταν» εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
«Αυτές οι κλοπές και οι αποκαλύψεις έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ», είπε ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε κοινή δήλωση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζο Τζόνσον.
«Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι κάτι νέο για τη Μόσχα ,οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές και τεχνικές στην Ευρώπη και την Ευρασία παραδείγματος χάριν, με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στις περιοχές αυτές. Πιστεύουμε, βασιζόμενοι στην έκταση και την ευαισθησία αυτών των προσπαθειών, ότι μόνο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ρωσίας θα μπορούσαν θα είχαν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες».
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ