Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδιάστηκε μαζί με «την ολιγαρχία της Κολομβίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Παρά τη φαινομενική επικράτηση του Μαδούρο στο σκληρό διπλωματικό και στρατιωτικό «πόκερ», που βρίσκεται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά από το 2002 το καθεστώς της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια ιδιαιτέρως σοβαρή απειλή, με μια μερίδα του στρατού αλλά και της Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής να έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και να στηρίζουν τον Γκουαϊδό. Το ρήγμα στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο της Μιραφλόρες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βενεζουέλα εξετάζονται ακόμη και σχέδια διαφυγής του Μαδούρο σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή. Η «εξαφάνιση» του Μαδούρο τις κρίσιμες ώρες που βρισκόταν σε εξέλιξη το -κατά την κυβέρνηση- πραξικόπημα, προκαλεί πολλά ερωτήματα, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι υπήρχε σχέδιο να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα με προορισμό την Κούβα, απόφαση που μπλόκαρε όμως την τελευταία στιγμή η Ρωσία (η Mόσχα το διέψευσε ως fake news).
Ο Μαδούρο εμφανίστηκε με καθυστέρηση 14 ωρών και σε διάγγελμά του, που μεταδόθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, διέψευσε τις πληροφορίες περί διαφυγής του και προανήγγειλε πογκρόμ διώξεων σε βάρος εκείνων που εμπλέκονται στην εξέγερση εναντίον του. «Διέταξα το γενικό εισαγγελέα να ερευνήσει τα γεγονότα. Θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες σε όσους ενεπλάκησαν», δήλωσε ο Μαδούρο, ο οποίος χαρακτήρισε το κόμμα των Γκουαϊδό και Λόπες, «Λαϊκή Θέληση», «τρομοκρατική οργάνωση». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως «το 80% όσων συμμετείχαν στο πραξικόπημα εξαπατήθηκαν, καθώς δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να συμμετέχουν σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης». Ο στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάση αναμονής, καθώς οι επικεφαλής του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν προβεί σε καμία επίσημη δήλωση στήριξης του Μαδούρο, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που ο Γκουαϊδό καλούσε σε εξέγερση τους στρατιωτικούς, δεν σηκώθηκε κανένα στρατιωτικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο προκειμένου να ανακόψει το επιχειρούμενο κίνημα.
Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, παρά την αποτυχία του σχεδίου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλήρη στήριξη του στρατού. Ενδεικτικό του κλίματος είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μαδούρο «ξήλωσε» τον αρχηγό της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας SEBIN. Ο ίδιος ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης βρέθηκε στη στρατηγικής σημασίας στρατιωτική αεροπορική βάση «Λα Καρλότα» στο Καράκας, στέλνοντας μήνυμα για εξέγερση στους στρατιωτικούς, υποστηρίζει πως επιτεύχθηκε μια σημαντική νίκη. «Ο Μαδούρο δεν έχει τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ούτε και του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε. Ο Γκουαϊδό απέρριψε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πραξικόπημα, εκτός και αν θέλουν να με συλλάβουν». Ο Γκουαϊδό καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος, ζητώντας να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μαδούρο και να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με ισχυρή φρουρά, κατάφερε να αποδράσει και να βρεθεί στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό στο στρατόπεδο «Λα Καρλότα». Σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Λόπες υποστήριξε ότι τον απελευθέρωσαν στρατιωτικοί που αμφισβητούν τον Μαδούρο. Λίγες ώρες μετά, και ενώ διαφαινόταν η επικράτηση του Μαδούρο, ο Λόπες μαζί με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι και ένα από τα τρία παιδιά τους, βρήκαν άσυλο στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας και αμέσως μετά μετέβησαν στην ισπανική πρεσβεία.
Το κλίμα στο Καράκας παραμένει τεταμένο, με χιλιάδες υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό να εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας πολιτική αλλαγή και να δοθεί ένα τέλος στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα. Σύμφωνα με το Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας, οι συλληφθέντες από τα επεισόδια ξεπερνούν τους 100. Ενας νεκρός αναφέρθηκε στο Καράκας, από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας. Οργή προκαλούν οι εικόνες ενός οχήματος της Μπολιβαριανής Φρουράς το οποίο διακρίνεται να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές και να τους παρασέρνει, στην περιοχή Αλταμίρα, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς.
Οι Ελληνες που ζουν στη Βενεζουέλα παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Ο κ. Θεόδωρος Μαραγγέλης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βενεζουέλας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» εξέφρασε την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα. «Είμαστε ανήσυχοι επειδή περιμένουμε αναταραχές. Είμαστε σε κρίσιμες μέρες και βέβαια είμαστε πολύ ανήσυχοι και προστατευόμαστε στα σπίτια μας. Ο Θεός να μας βοηθήσει. Μετά τα πρώτα σοβαρά επεισόδια η νύχτα κύλησε κάποιος πιο ήσυχα. Μακάρι να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα». Συνεργάτες του Χουάν Γκουαϊδό τόνιζαν στον «Ε.Τ.» πως η επιχείρηση με την ονομασία «Ελευθερία», για την ανατροπή του Μαδούρο, «θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μεγάλη μερίδα του στρατού στηρίζει αυτό το σχέδιο». Αλλες πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν πάντως πως το σχέδιο ανατροπής υλοποιήθηκε χωρίς να υπάρχει σωστή οργάνωση και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μεγάλη στήριξη από το στρατό. «Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν πως αυτή η κίνηση δεν μπορεί άμεσα να έχει αποτέλεσμα. Το σχέδιο απέτυχε», τονίζει η ίδια πηγή.
«Πόλεμος» δηλώσεων στην Ελλάδα από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
Στάση αναμονής τηρούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις. Η ύπατη αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική για την Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρξει μόνο μια πολιτική ειρηνική και δημοκρατική διέξοδος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα» και ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει στη θέση της να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, με δημοκρατικές εγγυήσεις και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Χιλή, η Κολομβία και το Περού, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, νομιμοποιώντας την ενέργειά του να επιχειρήσει να ανατρέψει τον Μαδούρο με τη στήριξη του στρατού. Τα δραματικά γεγονότα στη Βενεζουέλα πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση και στην Αθήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του «καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας» και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, με ανάρτησή του στο twitter κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην κρίση στη λατινοαμερικανική χώρα. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έστρεψε τα βέλη του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική “λύση” στη Βενεζουέλα. Οι Ελληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες “λύσεις”», υποστήριξε. «Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής σχετικά με το εξελισσόμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, να επιβεβαιώσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως “μεντεσέ” των Αμερικανών και της Ε.Ε.», ήταν η απάντηση του ΚΚΕ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου