Στην Ιερουσαλήμ, όπου θα τελεστεί η κηδεία του, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Στις 11 ώρα Ελλάδος, πλήθος ξένων ηγετών, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς – ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ για πρώτη φορά, από το 2010- θα πουν το ύστατο χαίρε στον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ, μία ιστορική φυσιογνωμία. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις προς αποφυγή ταραχών. «Αστακός» είναι και το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν.
Η κηδεία του Πέρες έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ της Ισπανίας. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι. Δύο πρώην πρόεδροι, ο Μπιλ Κλίντον και ο Νικολά Σαρκοζί θα παραστούν στην κηδεία.
Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε ήδη στην Ιερουσαλήμ ενώ σύμφωνα με τηνν κυβένρηση του ΤΕλ Αβίβ στην ακηδεία του Πέρες αναμένεται να παραστούν συνολικά 20 πρόεδροι και 15 υπουργοί Εξωτερικών.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Σίμον Πέρες, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του Κράτους του Ισραήλ και αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Όσλο που έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ’90, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό.
Για τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών – Παλαιστινίων ο Πέρες είχε πει χαρακτηριστικά:
Η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, που θα συνυπάρχουν εν ειρήνη «είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος για τον τερματισμό της τρομοκρατίας, της βίας και του μίσους», έλεγε ακόμη τον περασμένο Φεβρουάριο εν μέσω του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το παλαιστινο-ισραηλινό ζήτημα.
Από γεράκι ο Πέρες έγινε περιστέρι…
«Δεν άλλαξα εγώ. Πιστεύω ότι η κατάσταση άλλαξε. Όσο η ύπαρξη του Ισραήλ τελούσε υπό απειλή, ήμουν αυτό που αποκαλείτε γεράκι… Από τη στιγμή που αισθάνθηκα ότι οι Άραβες ήταν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, είπα ότι αυτό είναι που θα προτιμούσαμε και εμείς», είχε δηλώσει στο περιοδικό Time τον Φεβρουάριο.
Στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια επιχείρηση (ασφαλείας) άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, διευκρίνισε η αστυνομία.
Τα τελευταία δύο 24ωρα η σορός του Πέρες είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μπροστά από το κοινοβούλιο του Ισραήλ με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τους εκατοντάδες πολίτες να αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Χθες κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιουλί – Γιοέλ Έντελσταϊν.