Πίσω από τους Σύρους, οι Βενεζουελανοί ήταν οι πιο πολυάριθμοι (σχεδόν 4.000) που ζήτησαν διεθνή προστασία στις ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ, Ελβετία και Νορβηγία), ανέφερε η υπηρεσία της ΕΕ για το άσυλο.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υποβληθεί τόσες πολλές αιτήσεις μέσα σε ένα μήνα», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σε ένα μήνα περίπου το 20% του συνόλου των αιτήσεων του 2018 (22.200).
«Το γεγονός ότι οι Βενεζουελανοί έχουν υποβάλλει περισσότερες αιτήσεις από τους Αφγανούς είναι μια σημαντική εξέλιξη», τονίζει η ανακοίνωση.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, τα αιτήματα των υπηκόων Βενεζουέλας αυξήθηκαν κατά 51% και «σχεδόν τριπλασιάστηκαν» σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2018, αναφέρεται.
Από τις 23 Ιανουαρίου, με την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως προέδρου της Βενεζουέλας, με την σχεδόν αυτόματη αναγνώρισή του από 50 και πλέον χώρες της διεθνούς κοινότητας, η λατινοαμερικανική χώρα έχει βυθιστεί στην χειρότερη πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.
Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπήρξαν ποτέ τόσοι Λατινοαμερικανοί που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, υπογράμμισε η Easo.
Η γειτονική Κολομβία, με 1.937 αιτήσεις τον Φεβρουάριο, είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, οι Κολομβιανοί είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Στην κορυφή της μηνιαίας κατάταξης εξακολουθούν να βρίσκονται οι Σύροι υπήκοοι με σχεδόν 5.400 αιτήσεις, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο του Ιανουαρίου, λέει ο Easo.
Οι Αφγανοί με 3.608 αιτήσεις ασύλου, οι Ιρακινοί με 3.071 και Νιγηριανοί με 2.461 ακολουθούν στα αιτήματα ασύλου