Εν μέσω του οικονομικού του μαρασμού, στο Σουδάν ξέσπασαν από τη 19η Δεκεμβρίου κινητοποιήσεις που πυροδότησαν η μεγάλη αύξηση της τιμής του ψωμιού και οι ελλείψεις βασικών αγαθών. Πολύ γρήγορα, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε κίνημα εναντίον του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1989.
«Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια από τη 19η Δεκεμβρίου μέχρι τώρα είναι 24», δήλωσε ο Άμερ Ιμπραχίμ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής που συστήθηκε από την εισαγγελία για να διενεργήσει έρευνα όσον αφορά τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Οι ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά τους όμως υπολογίζουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 40, ανάμεσά τους παιδιά και στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι δύο διαδηλωτές εξέπνευσαν σε νοσοκομείο της Γκαντάρεφ, μιας φτωχής αγροτικής πόλης ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όπου είχαν διακομιστεί, ανέφερε ο Ιμπραχίμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εκατοντάδες διαδηλώσεις, που αρχικά οργανώνονταν σε μικρές πόλεις πριν εξαπλωθούν στο Χαρτούμ, διαλύθηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικούς και ασφαλίτες, τις περισσότερες φορές με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα σώματα ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει επίσης «αληθινές σφαίρες» εναντίον των διαδηλωτών.
«Η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των πολιτών — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αληθινών σφαιρών — προκάλεσε νέα θύματα τις τελευταίες ημέρες», τόνισε η ΕΕ προχθές Παρασκευή.
Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σουδάν επίσης καταδίκασε «τη χρήση αληθινών σφαιρών εναντίον των πολιτών». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας κρατικός οργανισμός παραδέχθηκε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αληθινές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών, μολονότι δεν ανέφερε ρητά από ποιον.
Ο πρόεδρος Μπασίρ έχει επιρρίψει την ευθύνη για τη βία των τελευταίων εβδομάδων σε «ταραχοποιούς» και «συνωμότες», χωρίς να τους κατονομάσει.
Περίπου χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τρεις εβδομάδες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — κυρίως ακτιβιστές, ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]