Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών για το Σκοπιανό, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Νωρίτερα την Παρασκευή ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες και στην ανακοίνωση που ακολούθησε το απόγευμα της Παρασκευής αναφερόταν πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.
«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».
Υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ δεν αποδέχονται για τον εαυτό τους τη «μακεδονική» ταυτότητα, την οποία ταυτίζουν με τους Σλάβους. Από τη μεριά τους, οι οκτώ βουλευτές που έφυγαν από το ΒΜΡΟ αφήνουν να εννοηθεί πως, εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο Αλβανών βουλευτών, αυτοί δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Να σημειωθεί πως βάσει του κανονισμού τής εκεί Βουλής, η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως 12 ημέρες, αλλά σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα. Χθες, συνεχείς ήταν οι διεργασίες και οι συναντήσεις προκειμένου να πειστούν οι δύο Αλβανοί βουλευτές να αλλάξουν στάση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]