Αποφασισμένος για μεταρρύθμιση
Όταν η Κίνα ξεκίνησε την πολιτική μεταρρύθμιση και το «άνοιγμα» το 1978, ο Σι σπούδαζε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα του Πεκίνου. Ο πατέρας του, ο Σι Τζονγκσούν, ήταν τότε ο πρόεδρος του κόμματος της επαρχίας του Γκουαντόνγκ (Guangdong).
Ο μεγαλύτερος Σι είχε υψηλές προσδοκίες για τη μεταρρύθμιση. Αναζητούσε την άδεια του Ντενγκ για να «κάνει το πρώτο βήμα» και να δημιουργήσει μια ειδική οικονομική ζώνη που θα ανοίξει τον δρόμο προς τη μεταρρύθμιση. Το θάρρος του πατέρα και η αίσθηση της αποστολής χαράχτηκε ανεξίτηλα στον γιο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς ο μεγαλύτερος Σι προάχθηκε στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ διορίστηκε στην κομητεία Ζέντινγκ, στην επαρχία του Χεμπέι.
Εκεί άρχισε τα πειράματα της μεταρρύθμισής του, ξεκινώντας από τη δοκιμή της σύμβασης για την αγροτική γη. Η Χεμπέι ήταν η πρώτη επαρχία που υιοθέτησε αυτή την πρακτική, η οποία είχε ήδη δοκιμαστεί στις νότιες επαρχίες.
Η φήμη του Σι ως μεταρρυθμιστή ενισχύθηκε καθώς ανελισσόταν στην πολιτική ιεραρχία. Στις περιοχές Νίνγκντε, Σιαμέν και Φουζού της επαρχίας Φουτζιάν, στην επαρχία Ζεζιάνγκ και στη Σαγκάη έδωσε ώθηση σε πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις.
«Στην πραγματικότητα, ο Σι προέρχεται από οικογένεια μεταρρυθμιστών. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο Σι είναι βαθιά αφοσιωμένος στην αλλαγή», είπε ο Ρόμπερτ Κουν, κορυφαίος Αμερικανός αναλυτής, ειδικός σε θέματα της Κίνας και πρόεδρος του Ιδρύματος Kuhn.
«Η μεταρρύθμιση του Σι προέρχεται από την εμπειρία του», είπε ο Σι Ζιχόνγκ, πρώην διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής Ερευνας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. «Γνώριζε ότι τα άκαμπτα παλιά μονοπάτια δεν θα οδηγήσουν πουθενά, η μεταρρύθμιση ήταν μονόδρομος».
Ο πέμπτος εκσυγχρονισμός
Στις 15 Νοεμβρίου 2012 ο Σι συνάντησε τους δημοσιογράφους μόλις είχε εκλεχθεί ως γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Μίλησε για την ανάγκη να τηρηθεί η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα, να συνεχιστούν οι απελευθερωτικές κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις, να λυθούν οι δυσκολίες των ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή και την εργασία, και να μείνουν αφοσιωμένοι στο μονοπάτι της κοινής ευημερίας.
Ο Σι επισκέφθηκε την Γκουαντόνγκ κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του αφότου ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Δεν ήταν τυχαίο που ο Ντενγκ το 1992 είχε επισκεφθεί την Γκουαντόνγκ στην περίφημη «νότια περιοδεία» του. Τα λόγια του Ντενγκ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος.
Στην επίσκεψή του το 2012, ο Σι απέτισε φόρο τιμής στο μπρούτζινο άγαλμα του Ντενγκ. «Η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα είναι μια κίνηση επιτυχίας ή αποτυχίας που θα ορίσει το πεπρωμένο της Κίνας», είπε ο Σι. «Δεν μπορεί να γίνει καμία παύση ή υπαναχώρηση».
Ο Σι επέμενε ότι η μεταρρύθμιση θα ταιριάξει στις ίδιες τις ανάγκες της Κίνας για αλλαγή και ότι η Κίνα δεν θα άλλαζε για να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους. «Μόνο αυτός που φοράει τα παπούτσια γνωρίζει αν του κάνουν ή όχι», είχε πει.
Αυτός ο γενικότερος σκοπός περιγράφεται από παρατηρητές ως ο «Πέμπτος Εκσυγχρονισμός» της Κίνας. Ο γενικός στόχος για την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσει και να αναπτύξει το σύστημα του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά και να εκσυγχρονίσει το σύστημα της Κίνας και την ικανότητα διακυβέρνησής της.
Ο Ζενγκ Γιόνγκνιαν, διευθυντής του Ινστιτούτου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, είπε ότι ο Σι απάντησε στις ερωτήσεις που σχετίζονται με το τι πρέπει να αλλάξει, πώς να αλλάξει στον νέο γύρο της μεταρρύθμισης και ποιος θα την εφαρμόσει.
Ηγεσία με πράξεις
• Ο Σι υπηρέτησε ως επικεφαλής μιας ηγετικής ομάδας για την εμβάθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης. Οταν άλλαξε σε επιτροπή, παρέμεινε πρόεδρος.
• Ο Σι πέρασε κάθε έκδοση σημαντικών μεταρρυθμιστικών εγγράφων, πρόσθεσε τις προσωπικές του γνώσεις και πίεσε για σημαντική πρόοδο.
• Ο Σι ηγήθηκε της μεταρρύθμισης σε πολλαπλά μέτωπα για να επιτύχει σημαντική πρόοδο: τα κενά ανάμεσα στον αστικό και αγροτικό πληθυσμό περιορίστηκαν, η πολιτική των δύο παιδιών εφαρμόστηκε και έφερε αποτελέσματα, οι σπατάλες στους κυβερνητικούς λογαριασμούς μειώθηκαν και τα κεκτημένα συμφέροντα διαλύθηκαν.
• Η πρόοδος της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πεδίο εφαρμογών.
• Στην οικονομία πήρε την απόφαση για τη «νέα πραγματικότητα», ξεκίνησε τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς και χάραξε μια σαφή γραμμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αγορά.
• Στον τομέα της επιστήμης έθεσε ως στόχο να καταστήσει την Κίνα ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα του κόσμου και ιδανικό εκκολαπτήριο για να προαχθεί η καινοτομία.
• Ηγήθηκε του αγώνα κατά της διαφθοράς και πέτυχε μια σαρωτική νίκη.
• Δρομολόγησε μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την αναμόρφωση του Κόμματος και των κρατικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Εθνικής Εποπτικής Επιτροπής και της Επιτροπής για τη Νομική Διακυβέρνηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
• Η πρόοδος της μεταρρύθμισης εκτείνεται και σε άλλα μέτωπα: οι άνθρωποι έχουν ισχυρότερη πολιτιστική εμπιστοσύνη και αίσθηση της εκπλήρωσης, τα περιβαλλοντικά συστήματα προστασίας έχουν βελτιωθεί και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναμορφωθεί.
• Τα πέντε χρόνια από το τέλος του 2012 εκδόθηκαν περισσότερα από 1.500 μεταρρυθμιστικά μέτρα. Η μεταρρύθμιση επιταχύνθηκε μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προς το τέλος του 2017.
Συνδέοντας τον κόσμο
Η μεταρρύθμιση της Κίνας ωφέλησε τον κόσμο. Η Κίνα συνέβαλε στην παγκόσμια ανάπτυξη με ετήσιο μέσο όρο της τάξης του 18,4% τα τελευταία 40 χρόνια, κατατάσσοντάς την δεύτερη μετά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το 2017 η Κίνα αντιπροσώπευε το 27,8% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, περισσότερο από αυτό της Αμερικής και της Ιαπωνίας μαζί.
Αντιμέτωπος με έναν κλιμακούμενο προστατευτισμό και τη στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας, ο Σι πρότεινε να ενθαρρύνει ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων με το μοντέλο της ωφέλιμης συνεργασίας για όλους και να ακολουθήσει την αρχή της κοινής ανάπτυξης μέσα από τη συζήτηση και τη συνεργασία για την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η οικολογική υποβάθμιση αποτελεί καίρια παγκόσμια πρόκληση. Ο Σι παρευρέθη στη Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι το 2015. Η Κίνα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο Σι παρέδωσε προσωπικά τα σχέδια για την ένταξη της Κίνας στη Συμφωνία του Παρισιού στον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο Σι προχώρησε το άνοιγμα της Κίνας σε άλλο επίπεδο. Σχεδίασε και προώθησε τη δημιουργία της πρώτης έκθεσης με θέμα τις εισαγωγές σε εθνικό επίπεδο. «Το άνοιγμα φέρνει πρόοδο, ενώ η απομόνωση συνεπάγεται οπισθοδρόμηση», είπε ο Σι.
Καθ’ οδόν
«Ο Σι έχει μεταμορφώσει την Κίνα με εκπληκτική ταχύτητα», έγραψε ο Τζεφ Ράμπι στη στήλη του στην Australian Financial Review.
«Με πάνω από 8.000 δολάρια ανά κάτοικο, η Κίνα βρίσκεται στο πιο υψηλό επίπεδο στην κλίμακα του μεσαίου εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και περίπου το 40% αυτού προστέθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Σι».
Η μεταρρύθμιση του Σι έχει θέσει γερά θεμέλια για την αναγέννηση του έθνους της Κίνας. Θα είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που μια χώρα με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πληθυσμό θα βαδίζει προς τον εκσυγχρονισμό σαν σύνολο.
Η μεταρρύθμιση της Κίνας έχει εμπνεύσει τον κόσμο: αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να βαδίσουν σε ένα νέο μονοπάτι εκσυγχρονισμού που είναι διαφορετικό από αυτό της Δύσης. Σπάει το «τέλος της ιστορίας» και οι «Δυτικο-κεντρικές» νοοτροπίες.
Η μεταρρύθμιση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ο Σι έχει πολλές προκλήσεις μπροστά του. Με μεγάλο θάρρος, είναι έτοιμος να ηγηθεί του Κόμματος και η χώρα να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για τη μεταρρύθμιση.
«Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Σι. «Αλλά πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα, καθώς ξεκινάμε για το καινούργιο ταξίδι».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 29/12
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]