Σε επιστολές του προς πολλούς ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων επισημαίνει ότι είναι έτοιμος για συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – κυρίως, δε, στη μεταπολεμική Συρία. Ιδιαίτερες ευχές για το νέο χρόνο επιφύλαξε ο Πούτιν στις επιστολές του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ -στον οποίο επισήμανε πως είναι έτοιμος για διάλογο- και προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στην επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στον εμπορικό και ενεργειακό τομέα (κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιου). Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε να ενισχυθεί η σύμπραξη Μόσχας και Αγκυρας για την καλύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ευρασίας.
Νέος… χάρτης
Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν σιγά-σιγά οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Βόρεια Συρία, οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία να αναζητούν τρόπο να δρομολογήσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις. Η Αγκυρα ανέβαλε την εισβολή εναντίον των κουρδικών περιοχών ανατολικά του Ευφράτη, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει το φιλικό της συριακό καθεστώς του Ασαντ.
Ρωσία και Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την κατανομή δυνάμεων στη Συρία. Χθες συναντήθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, καθώς και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία, με στόχο την εξάλειψη των τρομοκρατών. Για τους Τούρκους, τρομοκράτες θεωρούνται και οι Κούρδοι του YPG, που υποστηρίχθηκαν σθεναρά από τις ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια των μαχών κατά των θυλάκων του ISIS.
Πολεμικός τρόμος πάνω από την Ευρώπη: Ποιες χώρες καλούν τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύρραξη
Πόλη-κλειδί
Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως συριακές δυνάμεις του Ασαντ εισήλθαν στη δυτική πλευρά του Μανμπίτζ, στη Βόρεια Συρία – εκεί όπου σχεδιάζουν να εισβάλουν οι Τούρκοι και για το λόγο αυτό μεταφέρουν τεθωρακισμένα στην παραμεθόριο. Οι αντικαθεστωτικοί, που αποτελούν τον ελεύθερο συριακό στρατό -που βοήθησαν και τους Τούρκους στις προηγούμενες επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία-, μεταφέρουν επίσης δυνάμεις στην περιοχή.
Η πόλη Μανμπίτζ, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα, αποτελεί το επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών που θα συμβούν, καθώς Ρωσία, Τουρκία και ΗΠΑ (ακόμη) θέλουν να έχουν τον έλεγχό της. Είναι η πόλη που έχει περάσει πολλές φορές σε διαφορετικές πλευρές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2016 πέρασε στη «δικαιοδοσία» των ΗΠΑ (εκεί σταθμεύουν 2000 Αμερικανοί στρατιώτες). Οι κάτοικοι φοβούνται ότι, με την αποχώρηση των Αμερικανών και των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν, θα σπεύσουν να εγκατασταθούν οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα και η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο.
Αν και οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν φύγει ακόμη, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία αναπτύχθηκαν στα περίχωρα. Οι άμαχοι δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να φύγουν με τις οικογένειές τους από την πόλη, ενώ οι ντόπιοι μαχητές ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη, διερωτώμενοι αν θα τη δώσουν με τους Σύρους του Ασαντ ή με τις τουρκικές δυνάμεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]