Είπε πως όταν φθάσει στο σημείο επίτευξης συμφωνίας, θα καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει «ναι» σε ένα δημοψήφισμα ώστε οι Τουρκοκύπριοι να «είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, να αποτελούν μέρος της ΕΕ, να υπάρξει μια νέα δομή στο νησί που να διασφαλίζει την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία και να τερματιστεί η αστάθεια για τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Ακιντζί είπε πως στόχος είναι μια τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) και να προχωρήσει η διαδικασία σε πενταμερή διάσκεψη, να λυθεί το θέμα της ασφάλειας και το θέμα των εγγυήσεων και μετά να προχωρήσει η διαδικασία σε δημοψήφισμα. Ανέφερε ακόμα ότι στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, θα ξεκαθαρίσει εάν αυτό θα συμβεί ή όχι, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Σχολιάζοντας επικρίσεις των κομμάτων της λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, ότι δεν συμμετέχει εκπρόσωπός της στις συνομιλίες, ανέφερε ότι «οι εκπρόσωποι της ‘κυβέρνησης’ προσπαθούν να προκαλέσουν ανησυχίες και να παραπλανήσουν τον κόσμο με θέματα που δεν συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση». Επέκρινε την επιμονή της λεγόμενης «κυβέρνησης» να έχει εκπρόσωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση φαίνεται να άρχισε εκστρατεία για το ‘όχι’».
Είπε πως το όραμά του για λύση είναι στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, και της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να στηρίξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να πιστεύουν σε αυτόν διότι, όπως είπε, πάντα λέει την αλήθεια στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος θα αποφασίσει στο τέλος και θα έχουν αρκετό χρόνο να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες. Σημείωσε παράλληλα ότι εκκρεμούν ακόμα σημαντικά θέματα και προβλήματα.
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο «πρωθυπουργός» Χουσεϊν Οζγιουργκιούν είπε πως «η κυβέρνηση είναι εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Ακιντζί και ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει τι γίνεται. Υποστήριξε ότι δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλούν ανησυχίες.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν ανησυχίες για το εδαφικό, το περιουσιακό, την ασφάλεια και την οικονομία, σημειώνοντας ότι η λύση μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της οικονομίας στα κατεχόμενα.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, αναπληρωτής «πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως αισθάνεται ότι έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και έτσι δεν θα συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία. Ανέφερε ωστόσο ότι θα στηρίζουν τον κ. Ακιντζί και θα συνεχίσουν να βοηθούν μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, για την οποία – όπως σημείωσε – κάθε κόμμα θα κληθεί να αποφασίσει από μόνο του αν θα την απορρίψει ή όχι.
Ο δεύτερος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση και είναι πιθανόν να γίνει μια τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εκπροσώπηση της «κυβέρνησης» στις συνομιλίες. Χαρακτήρισε ως κακή εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία και ένταση μεταξύ της «προεδρίας και της κυβέρνησης».
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι «φαίνεται πως η λύση στο πρόβλημα είναι κοντά».
Στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, πραγματοποιείται σήμερα, στις 10 το πρωί, η τρίτη από τις συνολικά επτά προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια του κυπριακού και αναμένεται να δοθεί έμφαση στο θέμα του περιουσιακού.
Όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος Πρόεδρος μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ. Ακιντζί την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνονται δηλώσεις και ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί δελτίο τύπου για την πορεία των συνομιλιών.
Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου και σ΄αυτές αναμένεται να συζητηθεί το εδαφικό.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου, αφότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των εντατικών συνομιλιών.